Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 6 van de 6
 1. #1

  Hakblok / snijplank met onderlinge zwaluwstaartverbindingen

  Beste forumleden,

  Ik wil een kopshouten hakblok/snijplank maken van steenbeuk. De plank wil ik opbouwen uit blokken van 40*40*50mm (L*b*h) welke met verticale zwaluwstaarten aan elkaar verbonden zitten. Maar.. kan ik dit nou het beste doen van heel droog hout (zodat het daarna uitzet en goed aan elkaar sluit) of juist heel nat hout, (zodat het daarna krimpt en goed aansluit)? Of maakt het niets uit?

  Ter info, vroeger werden de hakblokken van de slagers ook op deze manier samengesteld..

  Willem

 2. #2
  Heel nat hout zou ik niet doen. Door de verschillende nerfrichtingen van de verschillende blokjes zou nat hout ook overal een iets andere richting op krimpen, wat tot iets openstaande verbindingen kan leiden.

  Vroeger waren hakblokken met dergelijke verbindingen overigens wel 'iets' dikker dan 5cm:
  http://donkey.home.xs4all.nl/hout/hakblok.html

 3. #3
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Dat hakblok op poten kan ik me nog heel goed herinneren van m'n oom die slager was. Elke avond werd het met een boender en zeep goed schoon gemaakt. Door het jarenlange gebruik was het flink hol gesleten. Ik zie hem nog de karkassen in stukken hakken. En als één van de hulpen een mes of bijl met de punt in het blok liet staan dan werden ze direct terecht gewezen met: Het is hier niet het Wilde Westen maar beschaafd Den Haag.

 4. #4
  Zo'n blok ziet er wel mooi uit, maar het zal wel een flinke klus worden.
  Zeker met steenbeuk. Ik dacht dat dat net zoiets als pokhout is.
  Dan worden je snijmessen ook sneller bot.

 5. #5
  @Roald, dank je. Ik ga een standaard vochtgehalte gebruiken. Momenteel is het rond de 12%. Ik ga eens kijken of ik met de zwaluwstaarten een stevige plank kan maken die ook in de vaatwasser kan. Mocht dat tegenvallen dan kan ik nog met zwaluwstaarten proberen maar dan met een extra gedroogde trapeziumvormige veer tussen de blokken. (als bij de toogpennen).

  @Sunrays, ik heb per ongeluk 3 kuub schaaldelen (van 30 en 50mm dik) haagbeuk gekocht. Een deel wordt gebruikt voor een boomhut (a la Jack Zoon te Limmen) en een deel voor tafelbladen (ik moet het een en ander vervangen). Ik heb net een bartafel gemaakt van steenbeuk, werkelijk prachtig hout en erg goed mee te werken. Wel looieg.. Delen aan de buitenzijde van de stam kunnen erg veel 'wervelingen' bevatten wat een tegenvallend resultaat uit de vandiktebank kan geven als de messen niet 100% zijn. Het laat zich verder net zo zuiver bewerken als eiken en het ruikt goed als het een beetje in brand staat...
  Laatst gewijzigd door WillemLimmen; 25-09-13 om 21:10.

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.188
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door WillemLimmen Bekijk Berichten
  ... Ik ga eens kijken of ik met de zwaluwstaarten een stevige plank kan maken die ook in de vaatwasser kan...
  Hmmm, niet zo'n goed idee van de vaatwasser!
  Heb een van mijn kopshouten dambord snijplanken ooit per ongeluk een rondje in de vaatwasser laten draaien, heeft het gelukkig overleeft. Maar het is een recept voor ongelukken...

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top