Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 9 van de 9

Onderwerp: Coticule

 1. #1

  Coticule

  Afgelopen weekend stond een artikel in 'Het Belang van Limburg' over de uitbater van de mijn in Vielsalm, waar de coticule ontgonnen wordt.
  http://www.madeinlimburg.be/nieuws/g...n-mijn-openen/
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 2. #2
  Ik was vorig jaar in de buurt op vakantie en heb het Musee de Coticule in Vielsalm-Chateau bezocht en uiteraard 2 wetstenen gekocht, een vlakke voor de steekbeitels en (keuken)messen en een halfronde voor de draaigutsen. Eenieder aan te bevelen. De Romeinen haalden hier al 2000 jaar geleden de wetstenen vandaan!
  Groet,
  Pieter

  www.houtdraaien.com

 3. #3
  Hallo Mathieu,

  Dank je om dit te posten. Het is verheugend te vernemen dat het delven van cotocule wetstenen in de toekomst verzekerd wordt.
  Iedereen die ermee werkt merkt dat dit toch wel een bijzondere wetsteen is.
  De website van het bedrijf van mijnheer Celis is http://www.ardennes-coticule.be/nl/a...ticule-nl.html

  groeten
  Ornament
  http://www.houtsnijden.eu

 4. #4
  Zelf heb ik enkele kleinere stukken. Eigenlijk zijn ze te klein om een beitel volwaardig te wetten. Wat ik wel merk, is het verschil tussen de stenen. De een is relatief zacht, de andere heeft een harde ader. Ze geven een heel ander gevoel dan de Japanse synthetische stenen. Als ik nog eens in Vielsalm passeer, ga ik toch kijken voor een grotere steen. Of nog eens zelf op zoek gaan. Vorig jaar heb ik niets gevonden dat de moeite was.
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 5. #5
  Interessant stukje, dat betekent vast dat de coticules weer duurder gaan worden. Sinds een recente aankoop van 17 bouts van marktplaats heb ik er nu 30 in m'n verzameling, m'n grootste is 33x8cm

 6. #6
  Prachtig dat het verhaal van de Coticule nog niet afgelopen is . Ik heb een blauwe brok en dat is mijn favoriete wetsteen. Ik wil ook zeker dat museum eens bezoeken.

 7. #7
  Zelf vind ik de blauwe te langzaam . De lichte slijpt zeer snel en fijner. Ik gebruik de lichte onmiddellijk na een wetsteen van rond de 400 of na het diamentplaatje, dat ik juist heb aangekocht. Het is mijn eerste en enige diamantplaat , het is een super fijne, een 1200, de volledige oppervlakte is homogeen met diamant bezet.. Ruwer wilde ik niet omdat diamant diepe krassen maakt bij het slijpen. De eerst gereedschappen zijn hiermee geslepen en de keuze voor een 1200 blijkt voor mijn werkwijze uitstekend te zijn.
  Ik wet dus maximaal in twee stappen, na het machinaal slijpen. Ik eindig steeds met even polijsten op een strop.

  Iedereen vindt op den duur wel zijn of haar eigen methode waarmee het meest succes wordt behaald.

  Groeten
  Ornament
  http://www.houtsnijden.eu

 8. #8
  Jan-Pieter; mocht je er een over hebben dan voel ik me geroepen
  Een huisarts weet van veel dingen een beetje. Een specialist weet van een beetje, heel veel. Ik ben een super- genie: ik weet van niks, alles

 9. #9
  De 13 die ik al had zijn van hoge kwaliteit en bedoeld voor open scheermessen. De bouts ga ik verstevigen met leisteen en wellicht verschijnen er dan een paar op het marktplein.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top