Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 18
 1. #1

  folie / plastic laminaat voor mdf ?

  Goedendag,

  ik heb al wat gezocht op het forum maar kom eigenlijk niet tegen wat ik zoek... alhoewel ik eerlijk moet toegeven, ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik zoek :?

  Ik wil een boekenkast maken van 25mm MDF. Deze wil ik liever niet schilderen maar ik zoek een folie om hem mee te beplakken. Ik ben al 3m DI-NOC folie tegen gekomen die erg mooi lijkt te zijn maar ook enorm duur. De bedoeling is om een buigbare folie aan te brengen. Ik kan dan de boven en onderkanten van de planken in een keer beplakken en je krijgt geen kanten waar nog wel eens lijmresten aan zitten)

  Heeft iemand een idee wat hier goed bruikbaar voor zou zijn ?

  Bij voorbaat dank,

  Henri

 2. #2

  Re: folie / plastic laminaat voor mdf ?

  Wil je alleen de planken beplakken of verder ook de hele kast?
  Alleen de planken zal al moeilijk genoeg zijn vanwege scheef plakken, luchtbellen.
  Waarom niet MDF-plaat gekocht met een (HPL)afwerklaag naar wens en voor de randen bijpassend, met de strijkbout, opstrijkbaar band te kopen? Dat lijkt mij veel eenvoudiger.

 3. #3

  Re: folie / plastic laminaat voor mdf ?

  ik wil eerst alle planken beplakken en het dan pas in elkaar "schroeven". Het lijkt mij dat dat redelijk zou moeten lukken zonder luchtbellen..... Echter gezien het de eerste keer is dat ik het zo ga doen.... kan ik het dus heel erg mis hebben

  Wat de rest betreft, ik ben het helemaal met je eens.

  Ik heb helaas de MDF al gekocht en had MDF gekocht voor 2 kasten. De eerste viel me eigenlijk zo erg tegen wat het schilderen betreft (om het echt mooi te gaan krijgen denk ik minstens 4 a 5 lagen nodig te gaan hebben) dat ik nu op zoek ben naar een andere oplossing. Bij de eerste kast maakt het me niet zo veel uit, die staat niet in het zicht (staat op zolder en heb ik dus ook alleen maar in de grond gezet waarvan het resultaat me al enorm tegen viel), deze echter is voor in mijn "kantoor" en wil ik er graag wat mooier uit hebben zien.

  Aldus, lang verhaal kort, dit heb ik per ongeluk al in huis en om nieuw hout te kopen.... weet niet of dat een optie is.... (zal het overigens wel eens narekenen... want folie zal ook niet voor niks zijn....)

  Dan ben ik echter nog steeds bang dat de randen die je met de strijkbout plakt erg vuil gevoelig kunnen zijn.....

  Daarom dus had ik bedacht dat er vast wel folie zou zijn.....

  Groeten

 4. #4

  Re: folie / plastic laminaat voor mdf ?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door nachtwacht
  ....viel me eigenlijk zo erg tegen wat het schilderen betreft (om het echt mooi te gaan krijgen denk ik minstens 4 a 5 lagen nodig te gaan hebben) dat ik nu op zoek ben naar een andere oplossing. ....................dus ook alleen maar in de grond gezet waarvan het resultaat me al enorm tegen viel
  Je maakt mij wel erg nieuwgierig naar je schilderwerk.
  Hoe schilder jij en waarmee?
  Ik schuur het MDF meestal met korrel 240, dan goed afwrijven met antistatische doekjes (per doos te koop bij Blocker, Kruidvat e.d.).
  Daarna eenmaal gronden, met de kwast opzetten en met de roller uitrollen.
  Na minimaal 24 uur weer licht met schuurpapier 240 erover en weer met een antistisch doekje afdoen. Daarna tweemaal lakken, met de platte kwast stevig opzetten en met de roller afwerken (in twee richtingen). Net teveel nastrijken en rollen!
  Werk wel in een ruimte waar niet teveel stof hangt. Ik gebruik een niet in gebruik zijnde slaapkamer. Er komen natuurlijk altijd wat stofjes in maar niet storend vind ik. Eens kijken of ik een foto van en van mijn schilderwerken kan laten zien. Ik ben er heel tevreden mee (en ook precies en kritisch).

  Attached files

 5. #5

  Re: folie / plastic laminaat voor mdf ?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Tjeerd
  Hoe schilder jij en waarmee?
  In eerste instantie licht opgeschuurd (mits ik me niet vergis was dat een korrel 220) en met de verspuit gespoten. Met 1 liter standaard grondverf had ik minder dan de helft "geraakt" maar dat gaf een heel beroerd resultaat. De verf trok diep in het mdf (op een andere manier kan ik het even niet uitleggen) en was amper dekkend. Daarna wat onderzoek gedaan, blijkt dat er speciale verf is voor MDF (sorry, ik ben redelijk nieuw op dit gebied :-). Dat maar gekocht en bij de andere helft van de kast met de roller aangebracht. Wederom een slecht (maar wel beter) dekkend resultaat. Grootste verschil is dus dat jij het eerst met de kwast opzet.... dat zal er zeker voor zorgen dat je een dikkere laag opzet.....

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Tjeerd
  Werk wel in een ruimte waar niet teveel stof hangt.
  Voor kast nummer1 maakt dat niet eens zo veel uit. Dit is een kast die tegen de muur aan is gebouwd en weer achter een andere kast komt op wielen. Maar die ben ik maar niet eens een tweede keer gaan verven.... vanwege onze verhuizing moesten de kleren er namelijk in en gezien hij tegen de hele slaapkamer wand staat is in een andere ruimte schilderen geen optie :-)
  Voor kast nummer2 wil ik wel een zo knap mogelijk resultaat. aangezien het een kast betreft van ongeveer 3 meter breed met daarin... grofweg... 35 liggende planken en ook nog wat staanders, geeft dit logistiek nogal wat rommel (ik kan nooit alles tegelijk schilderen zeker niet boven en onderkant en dan gaat het alles bij elkaar heel lang duren....)

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Tjeerd
  Eens kijken of ik een foto van en van mijn schilderwerken kan laten zien. Ik ben er heel tevreden mee (en ook precies en kritisch).
  Ziet er strak uit. Maar je zegt het al.... 4 keer schilderen..... Dat was ook wat ik verwacht als ik het netjes wil krijgen (met mijn schilderkunsten dus wel 5 keer :-). Ik ben niet zo'n schilderaar dus dacht ik.... folie !

  Ben er overigens al wat van tegen gekomen echter, dat werkte niet rechtstreeks op MDF. Ze durven niet te garanderen dat het zonder bubbels te plakken is en ik zou het dan eerst in de grondverf moeten zetten. Het betreft topdecor folie. http://www.topdecor.nl

  Vandaag ook bij de hornbach een rolletje folie opgepikt. Ben echter bang dat dat te dun gaat zijn en dat dat er dan al snel goedkoop uit ziet. Moet ook nog uitzoeken of dat zowiezo wel op MDF kan.

  Maar goed, het zou er dus zomaar op neer kunnen komen dat ik toch "moet" gaan schilderen....

  groeten

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.169

  Re: folie / plastic laminaat voor mdf ?

  Voordat je gaat schuren eerst ontvetten!
  Voor MDF bestaan speciale doekjes maar ik gebruik altijd verdunde ammonia (bij voorkeur buiten doen anders in goed geventileerde ruimte).
  Daarna schuur ik het op en maak het stofvrij. Eerste laag grondverf verdun ik, schuren en stof vrij maken. Opnieuw gronden, licht opschuren en stofvrij maken en vervolgens twee maal aflakken. Tussen de lagen weer schuren en stofvrij maken. Ik zet het altijd gelijk op met een viltroller, niet te dik en niet te dun.

 7. #7

  Re: folie / plastic laminaat voor mdf ?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door coko
  Voordat je gaat schuren eerst ontvetten!
  Ook dat was ik bij kast1 vergeten. Ondertussen wel de ontvetter in huis om het bij kast2 wel goed te doen Bleek inderdaad, na wat research vanwege het slechte resultaat, dat ook ontvetten niet onbelangrijk was....

  Al doende leert men zullen we maar denken

 8. #8

  Re: folie / plastic laminaat voor mdf ?

  Die geschiedenis met dat folie zou ik maar vergeten. Dat wordt niks. Dus "gewoon" een kwestie van goed leren schilderen/spuiten. Als je daar echt een hekel aan hebt, of er gewoon niet goed in bent, kan je ook nog de deuren (die het meest in het oog vallen) naar een professionele spuiter brengen.

 9. #9

  Re: folie / plastic laminaat voor mdf ?

  Bedankt Seek.

  Het is inderdaad dat je er niet goed in bent en er dan dus niet echt zin in hebt....

  Gezien de reacties hier op het forum zal het inderdaad wel worden dat we maar gewoon aan het schilderen gaan... al doende zullen we het dan wel leren.

  groeten

 10. #10
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Locatie
  munstergeleen (Lb)
  Berichten
  441

  Re: folie / plastic laminaat voor mdf ?

  Voor toekomstige MDF projecten is het wellicht handiger om MDF met lakdraagfolie te kopen. Deze folie is spiegelglad en kan meteen gelakt worden. Ontvetten en dergelijke is natuurlijk wel nog nodig. De meerprijs tov gewone MDF haal je er dubbel en dwars uit door het uitsparen van grondlak en de tijdwinst. Als je bij het kopen een beetje oplet dat je een mooie plaat uitzoekt, zou je daar waar het niet zo van belang is deze zelfs ongelakt kunnen laten. Let op bij het hanteren van deze platen, ivm snijgevaar aan de randen.

  Ed

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top