Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 27

Onderwerp: Festool ts55rebq

 1. #1

  Festool ts55rebq

  Onlangs heb ik een festool invalzaag TS55 gekocht. Fijne zaag.
  Nu heb ik wat melamine spaanplaat gezaagd en dat kan je niet echt splintervrij noemen. Zie de foto.
  Wat zou de oorzaak kunnen zijn van het splinteren?
  Zo te zien is het alleen de melamine die splintert.
  Gebruikt:
  -spaanplaat melamine
  -splinterbeschermer tape onder geleiderail
  -splinterbeschermer in de TS55 (groene stuk plastic op foto)
  -HW fijngetand zaagblad W48
  splinteren.jpg

 2. #2
  Zijn beide zijden gesplintert? Algemene oorzaken verkeerd blad bot blad slechte kwaliteit plaatwerk en een niet goed aansluitende rand van de geleiderail. Maar zo te zien gaat er niet zoveel verkeerd. Je kan proberen om eerst heel ondiep te zagen dar je alleen de toplaag zaagt.

 3. #3
  ja beide zijden, zie de foto boven- en onderkant.
  Met de zaag heb ik misschien 70m1 mee gezaagd, net nieuw.
  De kwaliteit van de meubelplaat is sowieso slecht, ...van de bouwmarkt.

 4. #4
  Voor de zekerheid: je hebt de splinterbeschermer wel goed gebruikt?
  Dat wil zeggen: je zaagt zo'n ding in bij een bepaalde zaagdiepte en kan hem dan alleen bij die zaagdiepte gebruiken, of telkens ietsje dieper, tot hij 'op' is en je een nieuwe moet pakken.

 5. #5
  Ik denk dat het grootste probleem de kwaliteit van de plaat is. En ik weet niet hoe jou zaag langs je strip loopt maar als daar maar 1 mm tussen zit heb je ook al splinters. Wat je kan proberen is zoals hier al gezegd om eerst alleen de melamine door te zagen en dan nog een keer de rest.
  Maar nu ik naar de foto van je zaagblad kijk lijkt het ook wel of je blad aangekoekt is aldanniet verbrand. Als je bijv een balk van 45 mm door zaagt in de lengterichting en je zaagblad begint te roken dan kun je er vanuit gaan dat de scherpte drastisch is gedaald
  Ervaring is iets dat je krijgt net nadat je het nodig had

 6. #6
  Roald, Bedoel je die groene beschermer in de zaag of het lint onder de geleiderail? Dat inzagen op zaagdiepte snap ik niet

 7. #7
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door iedereen en niemand Bekijk Berichten
  Maar nu ik naar de foto van je zaagblad kijk lijkt het ook wel of je blad aangekoekt is aldanniet verbrand. Als je bijv een balk van 45 mm door zaagt in de lengterichting en je zaagblad begint te roken dan kun je er vanuit gaan dat de scherpte drastisch is gedaald
  Dat hoop ik niet, dat ie zodanig verbrand is dat ie bot geworden is. Ik zal um eens goed inspecteren.
  Wat ook belangrijk is, is de juiste snelheid, dwz niet te voorzichtig de zaag er doorheen duwen, ook niet te langszaam, heb ik gemerkt met deze melamine.

 8. #8
  Als ik de foto's goed bekijk heb je een wisseltand zaagblad er op zitten, beter is voor plaatmateriaal een vlaktand veel rustiger zaagbeeld en bij elk zaagblad wissel zou je eigenlijk een nieuwe splinter plakstrip moeten aan brengen ( zeker als je zaagblad dunner is als de vorige) elk zaagblad heeft zijn eigen zaagsnede dus bij echt splintervrij zagen een nieuw of geslepenblad erop en nieuwe splinterstrip(geleide rail dus)
  En inderdaad de doorvoer (snij) snelheid is van belang niet te snel en zeker niet te langzaam je hoort het aan het geluid van je zaag.

  Roeland

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Locatie
  munstergeleen (Lb)
  Berichten
  451
  Alle bovengenoemde adviezen hebben vooral betrekking op voorkomen van splinteren aan de bovenzijde, waar de tanden uit de plaat komen. Het is echter raar dat er zoveel splintervorming aan de onderzijde is. Dit kan inderdaad duiden op slecht plaatmateriaal en een bot zaagblad. Als die 70 m (?) die je ermee gezaagd hebt allemaal spaanplaat is geweest is er grote kans dat het naar de slijper mag.
  In spaanplaat zit van alles en nog wat gemixed en is niet erg vriendelijk voor zaag en frees gereedschap. Hoe diep staat je zaag ingesteld? Hoe dieper, hoe haakser de tanden aan de onderkant de plaat ingaan en hoe minder kans op splintervorming.
  Is er trouwens splinter vorming aan beide zijden van de snede, dus het stuk waar de geleider op staat en het afgezaagde stuk? Misschien staat je zaag niet helemaal parallel op de geleider. (instelbaar)

  Gr Ed

 10. #10
  Misschien staat je zaag niet helemaal parallel op de geleider. (instelbaar)
  Een beetje off-topic misschien, maar hoe kun je dit fijn afstellen ??
  Groeten, Ekko

  "In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk. In de praktijk wel..."

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top