Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 15
 1. #1

  Zin of onzin van frees tafel

  Hey iedereen,
  Ik zit weer met een dilemma en hoop op jullie advies. Ik heb een Hammer Combine (C3 31) met dus een stationnaire frees, maar heb deze nog maar weinig gebruikt. Momenteel heb ik hier enkel een frees met vervangbare mesjes voor, en frezen van een bovenfrees passen hier dus niet op. Kostprijzen van frezen voor de hammer zijn helaas heel duur en dus ben ik aan het denken om een freestafel te maken in mijn nog te bouwen werktafel.
  Ik heb momenteel een OF 1400 en zou deze er dus onder hangen, hiervoor heb ik al wel een aantal frezen.

  Zijn dit eerder complementaire toestellen of moet ik gewoon mijn combine beter leren kennen...
  Alvast bedankt voor uw advies

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2009
  Locatie
  West Vlaanderen
  Berichten
  359
  Het nadeel aan werken met een bovenfrees is dat je beperkt zit in de te frezen verbindingen. Ook gaan dergelijke freesjes niet erg lang mee.
  Bij het werken met een topie kan je veel langer en zuiverder frezen dan met een bovenfrees.
  Volgens mij gewoon leren mee werken en eens informeren bij machine handels in de buurt, deze bieden vaak ook occasie frezen aan uit bijvoorbeeld falingen

  Groeten

  Bert
  .

 3. #3
  Elke verticale freesmachine is zonder twijfel superieur, zowel qua motorvermogen, capaciteit, snelheid van werken, veelzijdigheid, etc. Een bovenfrees is in het beste geval een hulpmiddel voor kleine werkstukjes en dergelijke, maar kan nooit een volwaardige vervanging zijn.

  Als je voor je freesmachine een freesblok hebt met 12 of 24 verwisselbare (profiel)messen, dan kan je de meeste klussen al aan. Alle freesbewerkingen kan je uitvoeren in functie van de beschikbare frezen, voor sommige profielen kan het gebeuren dat je de machine een paar maal moet omstellen om een gewenst profiel te bekomen. Maar dit geld ook voor de best uitgeruste werkplaats, niemand heeft alle profielen op voorraad.

  Oefenen met de machine dus, je hebt een zeer goede machine staan, maak er dan ook gebruik van.


  Mvg,

  André

 4. #4
  Ik ken het probleem. Zelfde machine, een hele reeks messen, maar uiteraard niet het juiste profiel. Ik heb een set messen besteld gehad bij Probois. Een mooi set voor relatief weinig. En soms moet je inderdaad zoals André zegt, inventief zijn. Linkse aanvoer, een mal, twee profielen gebruiken... Ik ben een kastje aan het maken, en voor de molure had ik geen passende messen. Dus aan de slag met de handschaaf en de Stanley 55. Maar ik zou de toupie niet willen missen. Voor het zware werk kan er geen freestafel tegen op.
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 5. #5
  Ik gebruik beide. Kantjes opronden of afschuinen gaat nog altijd het snelst op de bovenfreestafel, maar veel meer doe ik er niet meer mee sinds ik een verticale freesmachine heb. Zelf heb ik ook enkel een freesblok met verwisselbare messen, en daarbij nog een zaag met een asgat van 50mm.
  Er zit ook nog een sleuf in de as om met zelf te slijpen messen te frezen, maar da's zeker voor een beginner niet aan te raden.

  Zo'n zaagje kan ik echter wel aanraden, valt mee van prijs vermoed ik (het mijne was bij de freesmachine), en is heel veelzijdig.
  Zo kan je bijvoorbeeld raamsponningen frezen en de glaslatten uit hetgeen je anders wegfreest maken.

  Mettertijd zal het assortiment wel uitbreiden, naargelang het werk dat ik voorgeschoteld krijg.

  Succes ermee!
  Steven
  Als de kat van huis is...
  ...wordt de melk zuur
  www.houtentiek.be

 6. #6
  Volgens mijn ervaring zijn beiden complementair. Je zal de topie wel steeds beter gaan beheersen maar er zullen steevast scenario's zijn waar je beter met de bovenfreestafel werkt. Vergeet ook niet dat je een combine hebt en het zal wel eens voorkomen dat het omstellen ervan je heel ongelegen komt. Dan komt die bovenfreestafel zeker van pas!

 7. #7
  Er zijn toch merken waar je een spantang voor bovenfreesjes in de as van je stationaire frees kan zetten. Zelf zou ik kiezen voor beide. Dit kan een hoop omstelwerk schelen.

 8. #8
  Ik heb ook een heel rudimentaire freestafel met bovenfrees gemaakt. Bij kleine werkstukken is dit eenvoudiger en veiliger dan de toupie.
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2012
  Locatie
  BE / Tienen
  Berichten
  495
  Waar ik mijn bovenfreestafel wel relatief vaak voor gebruik is voor het frezen van MDF omwille de relatieve betaalbaarheid van de frezen.

  De topie is zonder meer superieur in mijn ogen, en met wisselmessen (die met de F-nummers) kan je als hobby-gebruiker heel veel aan... maar hier kun je geen MDF mee frezen (op een paar profielen na die soms wel in ander staal te krijgen zijn).

  Voor MDF heb je duurdere freeskoppen nodig... en daar vind ik de bovenfreestafel regelmatig een interessant alternatief.

 10. #10
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Beide machines zijn complementair en overlappen uiteindelijk zeer weinig in hun toepassingen.
  Ik heb twee toupies en twee freestafels, er zijn werken die ik enkel op de ene kunnen en andere die enkel op de andere kunnen.
  Bijvoorbeeld een rabat frezen in een stuk dat 4cm lang is, is niet onmogelijk, maar ingewikkeld en gevaarlijk te doen op een toupie. Of een groef frezen van 12mm breed in een paneel op 20cm van de boord is onmogelijk op een toupie.

  Soms gebruik ik mijn toupies weken lang niet, en dan naargelang het soort werk dat er is draaien ze soms dagenlang. En nu dat ik een aandrijver heb erop, vind ik het veel veiliger en preciezer werken.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top