Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16
 1. #1

  hoeveel ruimte in het gat voor een pen ?

  Eigenlijk een heel eenvoudige vraag.

  Het luiken project waar ik mee bezig ben loopt redelijk naar wens. Alle frames zijn klaar en ik moet nu een stapel lamellen op maat gaan produceren...

  Echter, opeens begon er ergens iets te knagen... Ik heb nette gaten en pennen gemaakt. De stijlen van oregon pine gaan met een pen 10 cm diep in de eikenhouten dorpels. De stijlen zijn 9cm breed en de pennen excl spatpen zijn 6,5 cm.
  De gaten zijn iets dieper dan de lengte van de pennen. Af omdat ik dan de bodem niet super netjes hoef te maken, maar ook omdat er iets van ruimte moet zijn voor overtollige lijm.
  De dikte van de pennen is 1 cm en op dat vlak passen de pennen perfect in de gaten. De een een fractie strakker dan de ander maar wel degelijk.

  maar euh... die pennen zijn 6,5 cm breed en de gaten ook... Moet ik die gaten nu misschien toch ruimer maken aan de zijkanten ?

  De dorpels boven en onder zijn van eiken dat vrijwel volledig kwartiers is.
  De stijlen zijn zover mogelijk was ook kwartier ( oregon pine)

  Het liefste houd ik de pennen strak in de gaten maar ja... ik ben nu lekker aan het werk op een droge zolder en na dat alles een paar keer is geschilderd komt het spul toch in weer en wind buiten te hangen...

  dus... aanpassen of zo laten ?

  Oh ja, de pennen worden straks in de gaten gelijmd ( moet nog ff kijken welke lijm. Epoxy werd me afgeraden. En vervolgens tik ik er per pen ook 2 toogpennen in. diagonaal en 9mm diameter.
  Oh ja...

  weet iemand nog een adres voor koperen spijkertjes? van die spijkertjes die als kop een kleine verdikking hebben ? Hiermee wil ik de lamellen na het lijmen toch nog een kleine borging mee geven.
  De vorige luiken man had gewone spijkers gebruikt en dat is uiteindelijk een van de redenen geweest waarom die luiken ten onder zijn gegaan.

  zoiets maar dan van koper.
  http://klus-info.nl/wp-content/uploa...op-292x300.jpg
  Laatst gewijzigd door gompy58; 17-09-13 om 10:56.

 2. #2
  Wil je spijkers of draadnagels? Spijker is vierkant en inderdaad van koper. Draadnagel is rond en van messing. Van zandvoort maakt messing nagels met bombee kop. Verpakking meestal per kilo. De betere ijzerwarenzaak heeft dit meestal wel op voorraad. Koperen spijkers zou ik moeten zoeken. Ik hoor wel als het koper moet zijn.

 3. #3
  Pennen moeten in breedte spannen terwijl de dikte juist zuigend moet passen, je hoeft dus niks aan te passen of te veranderen
  Lijmen met een D4 is meer dan voldoende voor de klus.

  Mvg,

  André

 4. #4
  kijk, dat maakt een mens weer gelukkig. zo'n antwoord. Overigens, voor mijn eigen leercurve, waarom moet de dikte zuigend zijn?

 5. #5
  Ik heb even plaatjes erbij gezocht en ik denk dat ik idd draadnagels moet hebben. Die kan ik helemaal verbergen in het hout. Mijn idee is om de lamellen erin te lijmen, dan met een 2mm boortje oid een gaatje voor te boren om er vervolgens een draadnagel in te tikken. Met een drevel tik ik het kopje onder het hout en na de uiteindelijk plamuur ik dat gaatje dicht.

  Ik dacht overigens dat die er ook van koper waren. Waar het mij om gaat is dat koper hooguit groen oxideert maar verder geen vervorming geeft in tegenstelling tot ijzer dat gaat roesten en uitzet.
  Is messing dan idd toereikend?

 6. #6
  Als de pen in de dikte teveel spant is er geen plaats meer voor de lijm, het gevolg is dan een inferieure (lijm)verbinding.


  Mvg,

  André

 7. #7
  Koper word groen. Messing nagels zullen eerder bronskleurig worden en dus niet groen. Volgens mij worden er bijna geen koperen spijkers meer gebruikt maar alleen nog messing nagels of rvs.

 8. #8
  Belangrijkste voor mij is dat eventuele oxidatie van spijkers/nagels geen negatieve uitwerking op het hout heeft.. Gewone ijzeren spijkers/nagels gaan roesten en zetten uit...

 9. #9
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Wim Kluck Bekijk Berichten
  Koper word groen. Messing nagels zullen eerder bronskleurig worden en dus niet groen. Volgens mij worden er bijna geen koperen spijkers meer gebruikt maar alleen nog messing nagels of rvs.
  Volgens mij _kan_ messing ook groen worden (net als brons overigens), dat zie ik (schande) aan sommige van mijn koperen blaasinstrumenten... Overigens is dat dan minder erg dan wanneer het 'rood' wordt - dat gebeurt meestal van binnen, en staat bekend als red rot - en dat is vaak het einde van een instrument.

 10. #10
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door tuoh Bekijk Berichten
  Als de pen in de dikte teveel spant is er geen plaats meer voor de lijm, het gevolg is dan een inferieure (lijm)verbinding.


  Mvg,

  André
  Niet als de pen met de hand ) of (met de lintzaag) gezaagd is en de oneffenheden die de zetting en /of het sturen veroorzaken, prachtige riggels vormen die vol met lijm blijven zitten. Ook al is de pen licht overmaats, en dus strak en zou eigenlijk zonder lijm ook wel blijven zitten maar goed beetje lijm mag...Ik vind dit alleen al handig zodat je geen lijmklemmen hoeft te gebruiken. Bovendien denk ik dat het sterker is omdat lijm uiteindelijk bros word en krimpt.
  Als het hout de zelfde vochtigheid heeft bij assamblage zal het deel met het gat altijd meer krimpen dan de pen en als de passing al strak is word deze enkel strakker. Zo kan een pen gat verbinding zonder lijm dus prima. De lijm zou een extratje moeten zijn, om het nog sterker te maken, vooral voor het eerste jaar.

  Een slis verbinding zou geperst moeten worden zodat de wangen als bij een houtverlijming volledig sluiten. Dat zou een hoogwaardige lijmverbinding zijn
  Laatst gewijzigd door Caspar Labarre; 18-09-13 om 11:47.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top