Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 39
 1. #1

  Aanschaf vandikte/schaafbank

  Nu het langzamerhand vorm begint te krijgen dat de zolder omgebouwd wordt tot men's cave wil ik ook graag een vandikte/schaafbank aanschaffen.

  Daar heb ik 2 vragen over/

  1. Een lintzaag heb ik al gekocht, is een schaafbank/vandikte bank dat nodig/handig ?
  2. Ik zoek een combibank die niet TE groot is, het maatje van de combibank van forummer peerschoen vindt ik wel erg fraai
  Nu lees ik in de reacties dat de kwaliteit discutabel is.
  Nu vaar ik daar niet blind op, maar als ik nu de open vraag stel hier: wat is nu een goede/compacte vandikte/vlakbank ? wat zouden jullie dan adviseren
  Met een hamer past alles...

 2. #2
  Ik heb zon ding van dikte gaat redelijk maar vlakken kan niet met de geleverde geleider.deze is niet goed te stellen Kijk Eens voor een goede tweedehands. Inca is een mogelijkheid voor een kleintje..

 3. #3
  iemand bekend met deze bank (en de kwaliteit)  Hij wordt ook aangeboden onder de naam/merk Electra Beckum, dat is volgens mij dezelfde of vergis ik mij ?
  Met een hamer past alles...

 4. #4
  Dat laatste klopt, ik heb er onlangs een gekocht, van Elektra Beckum. De meningen op het forum zijn niet zo positief, ik ben nog bezig de machine bruikbaar te maken, andere keerbeitels en de messen slijpen. Het vlakbank gedeelte geloof ik wel, de aanslag is wat bijzonder, bij het aandraaien veranderd de hoek, maar met een blokhaak erbij is dat op te lossen. Binnenkort zal ik de machine meer moeten gebruiken, en dan zal ik laten weten wat ik van de machine vind.

 5. #5
  Hmmm, dat klinkt niet echt als iets voor mij, dit omdat het werken met een dergelijke machine (nog) nieuw voor me is en ik zulke details dus waarschijnlijk over het hoofd zou zien.

  Iemand bekend met deze (de walt)  DeWalt vlak- vandiktebank D273

  Met een hamer past alles...

 6. #6
  Het ligt er een beetje aan, als je "productie wilt draaien" dan zou ik een machine nemen die "perfect" is. Als het als hobby is, en je wilt met niet al te veel geld een redelijke machine aanschaffen en wilt je een beetje verdiepen in hoe hij werkt, en hoe je om de problemen heen moet werken (elke machine heeft dat natuurlijk) dan kan je dus met een goedkopere machine uit te voeten. Soms is het irritant en wil je gewoon dat een machine z'n werk doet (zaagtafel, schuurmachine). Maar het komt er vaak op neer dat een machine niet perfect is en je de gebreken moet corrigeren. Mijn EB HC260 is wel van 1993 ofzo trouwens, misschien met een schoonmaakbeurt dat het euvel opgelost is. Voordeel van de HC 260 is dat hij veel 2de hands te krijgen is (rond de 250-350 euro?), en nog steeds gemaakt wordt, dus onderdelen zijn nog te krijgen.

 7. #7
  Het is zeker niet voor produktie, maar ik ben wel van het type dat ik op andere dingen liever wat minder uitgeef om een goed stuk gereedschap te hebben, ik ga er van uit dat je er dan toch heel lang plezier van heb.
  Duidelijk vwb. HC260

  dus ik wel wat goeds hebben
  Met een hamer past alles...

 8. #8
  Ik denk niet dat je de HC 260 direct af moet schrijven. ( zie bijv http://www.ukworkshop.co.uk/forums/m...rs-t48284.html ). Ik denk dat je voor een machine met een nieuwprijs van rond de 1000 euro niet moet verwachten dat het een perfecte machine is. Ik heb ook veel gezocht naar "reviews" over vlakvandiktebanken, en je komt bij elke machine hetzelfde tegen:
  1)Tafels staan niet in het zelfde vlak, en geen schroeven om dit in te stellen.
  2)Tafel vandiktebank niet parallel aan de messen.
  3) Aanslag niet stabiel
  Punt 1 was niet op te lossen bij m'n mafell ad 160, en volgens mij ook niet bij de Woodstar PT85. Hier een afbeelding met van mafell:
  http://katalog.mafell.de/media/Explo...n/070017a1.gif
  De voor en achterkant bestaan uit plaatstaal (# 8 en 70), met daarin gaten en daardoor schroeven (79 & 82) die de uitvoertafel (12) op z'n plek houden. Mijn uitvoertafel hangt door, ik vermoed dat het plaatstaal wat is doorgezakt of het is een maandagochtendmodel (TM). Het probleem is dat dit erg lastig is te corrigeren, dan zou je de gaten uit moeten boren en hopen dat het het zo wat te corrigeren is. De Woodstar ziet er aan de achterkant het zelfde uit, dus ik vermoed dat die het zelfde probleem kan hebben:
  http://image.nettix.fi/extra/itemimg...c3d1054e36.jpg
  Bij de HC 260, ligt de tafel op de voor en achterkant:
  http://www.kruis.nl/onderdelen/teken...210_1019209_01
  Ik ben er zelf nog niet mee bezig geweest, hoewel ikgeen stelschroeven kon vinden, verwacht ik dat dit bij te stellen is door vulplaatjes/alutape.
  2) Op dit forum vaker langs geweest, de hoogte is een beetje te corrigeren door de spindels los te koppelen van de ketting. Is dit niet genoeg dan zou je altijd nog een plak op de tafel kunnen leggen en deze parallel krijgen met de messen door deze aan de onderkant op te vullen met vulplaatjes.
  3) Een haaks stuk hout op de uitvoertafel klemmen (beetje kip/ei probleem :P)
  Misschien was ik te negatief/realistisch over de HC 260, maar bij elk alternatief (Kity, Axminster) in deze prijsrange lees ik dat mensen over dezelfde dingen klagen. Het verschil zit hem erin of de problemen (makkelijk) te corrigeren zijn, wat ik bij de mafell dus niet het geval vond.
  Nadeel van de HC 260 is dat om de vandiktebank te gebruiken de uitvoertafel los gehaald wordt, en hoe precies hij weer op z'n plek komt als je hem terug zet....?

 9. #9
  Maarten, bedankt voor je uitvoerige reactie, zo te lezen hebben ze allemaal wel wat :-)
  Wat zou wel een goede tafel zijn even het budget buiten beschouwing gelaten (ok, het moet niet té gek worden)

  Ik heb geen ervaring met een vlakbank, wel (een beetje) met een vandiktebank
  Op basis van wat ik wel/niet weet denk ik dat ik toch wel waarde hecht aan een redelijke/degelijke vandiktebank

  Bij een maatje hebben we met zo een bankje notenhout bewerkt en ik moet zeggen dat het er heel aardig uitkwam


  Ik weet niet deze kwaliteit zich verhoudt tot andere machines.

  Wat ik wel belangrijk vindt is dat de machine toch redelijk compact moet zijn.

  Een machine als de onderstaande is erg fraai (even de kwaliteit buiten beschouwing gelaten) maar veel te groot

  Met een hamer past alles...

 10. #10
  Even een schopje omhoog:

  Wat zou wel een goede tafel zijn even het budget buiten beschouwing gelaten (ok, het moet niet té gek worden)

  Ik heb geen ervaring met een vlakbank, wel (een beetje) met een vandiktebank
  Op basis van wat ik wel/niet weet denk ik dat ik toch wel waarde hecht aan een redelijke/degelijke vandiktebank
  Ik zoek dus tips, adviezen, ervaringen...
  Met een hamer past alles...

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top