Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 19
 1. #1

  Hoe instellen HSS schaafmessen vlakvandiktebank (elektra beckum hc 260)?

  Hoi,

  ik heb enige tijd geleden een 2de hands elektra beckum hc 260 gekocht. Er zaten botte 'wegwerp' messen bij, en 2 setjes hss messen bij. In de wegwerpmessen (bovenste mes op foto) zitten gaatjes die in de aandruklijst (zo noemt de handleiding het, dat blok waarmee je de messen van hoogte kan stellen, bovenste op foto) vallen. De hss messen messen (de onderste 2 op de foto) hebben die gaatjes niet (je ziet wel een afdruk trouwens, is geen gaatje dus). Hoort dit zo te zijn, of hoor ik die gaatjes zelf te boren? Er zitten wel groeven aan de ene kant van het mes, maar wat het nut daar van is weet ik niet. Normaal valt zo'n mes met die gaatjes in de aandruklijst en kan je met de inbusschroefjes de hoogte stellen, maar dat gaat zo niet lukken. Heeft iemand enig idee hoe deze messen te stellen?

  20130914_210616.jpg

 2. #2
  Wat ik er van weet is dat je of voor de hss, of voor de wegwerpers een apparte houder nodig hebt dacht ik
  Houterig mannekke

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2010
  Locatie
  H.I. Ambacht
  Berichten
  458
  Ik denk dat je ze gewoon moet klemmen, net als bij mijn Scheppach HM1. Gaatjes boren in de beitels valt nog niet mee, de meeste metaalboren zijn ook van HSS en dit kan je vergeten. Deze verbranden direct. Dit gaat alleen met HM boren, een "glas boor" of een omgeslepen steenboor.

  groeten,
  Patrick

 4. #4
  Bedankt voor de reacties, ik heb even wat geprobeerd ondertussen. Het zou me niets verbazen als er een andere houder voor nodig is want nu worden de messen een beetje krom gedrukt door die 2 dingen die uitsteken op de houder. Hoewel die misschien te verwijderen zijn, daar zal ik morgen eens naar kijken.
  Ik heb inmiddels 1 mes redelijk scherp mes. Aangezien er een aardige hap uit was, heb ik eerst het grove werk met de bandschuurmachine gedaan. Daarna heb ik het met de scary sharp methode afgemaakt, was alsnog ruim 2 uur werk

 5. #5
  Pas daar mee op hé, naslijpbare (HSS) messen zijn dikker en vragen dus andere keerbeitels dan wegwerpmessen. Beide zijn niet te combineren met elkaar. Elk systeem heeft zijn eigen keerbeitels.

  Mvg,

  André

 6. #6
  Hoi Andre,

  dat is goed om te weten. Wat is het verschil, en wat kan er mis gaan als je de verkeerde keerbeitel hebt? Ik neem ook aan dat de hoogte van de keerbeitel van belang is, is dat misschien anders, of is er meer?

  groeten,

  Maarten

 7. #7
  Handig voor het archief:
  http://www.metabo.nl/Toebehorencatal...8ec6de1.0.html
  Bestelnummer: 0911030845


  Absoluut noodzakelijk bij het vervangen van omkeerbare wegwerpschaafbeitels door HSS of hardmetalen schaafbeitels


 8. #8
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door maartenb Bekijk Berichten
  Hoi Andre,

  dat is goed om te weten. Wat is het verschil, en wat kan er mis gaan als je de verkeerde keerbeitel hebt? Ik neem ook aan dat de hoogte van de keerbeitel van belang is, is dat misschien anders, of is er meer?

  groeten,

  Maarten
  Als je goed kijkt naar zo een keerbeitel zal je zien dat die een half zwaluwstaartprofiel heeft, wanneer een (passende) keerbeitel en mes in de schaafas zitten gaat deze combinatie door de middelpuntvliedende kracht nog vaster geklemd worden. Dit werkt enkel als de speling tussen de combinatie ,keerbeitel en mes, en ,de groef van de schaafas, binnen bepaalde toleranties vallen, deze zijn door de fabrikant bepaald. Een zelf samengebreide combinatie plaatsen is dus GEEN goed idee, de kans is dan levensgroot aanwezig dat die dingen hun eigen weg gaan, en dat is niet iets wat je als gebruiker wil meemaken.

  Mvg,

  André

 9. #9
  Ok bedankt voor de uitleg, weten waarom iets gevaarlijk is is nuttiger dan alleen weten dat iets gevaarlijk is. Als ik naar deze situatie kijk zal het gevaar wel meevallen, maar ideaal is anders. Ik zal dus achter dit onderdeel aan moeten.
  Bedankt voor de hulp iedereen!

 10. #10
  Succes ermee
  Laat je de eerste schaafresultaten ook zien?
  Houterig mannekke

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top