Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16

Onderwerp: Verslapen berk

 1. #1

  Verslapen berk

  ik had een berkenstam te drogen, en heb vandaag eens een proefstukje ervan afgezaagd en gedraaid. Nu blijkt dat de hele stam onder schimmel zit. Ik vind dit jammer, want ik vind zelf hout met slaap niet prettig om te draaien. Het brokkeld af, kopshout is niet mooi vlak te krijgen daardoor, het is zwak en geeft enorm veel stof ipv mooie lintspanen. Ook heeft het een veel donkerdere kleur dan normaal berkenhout.

  Heb ik iets verkeerd gedaan met drogen? Of hoe kan ik het een volgende keer voorkomen?

 2. #2

  Re: Verslapen berk

  Berk is sowieso erg gevoelig voor slaap. Maar de houtdraaier heeft er toch voordeel mee? want je krijgt wel veel effect in het hout. Ik weet niet hoe je het kan voorkomen maar weet wel dat wanneer beukenhout na het kappen te lang ongezaagd blijft liggen er een schimmel aantasting kan optreden die een verkleuring geeft.
  Misschien is dat bij de berk net zo.

  Groet, Patrizio


  (nog ff een link van een voorbeeld van een mooie beuk met slaap effect : http://basdekker.eu/houtdraaien/schaal-06.htm )

 3. #3

  Re: Verslapen berk

  Berk moet je nat draaien en niet laten drogen. Wordt het te droog kan krijg je dat korrelige effect, wat niet meer te draaien is kops. Heb dikwijls berkenhout gedraaid en ook die ervaring met berkenhout opgedaan.
  Ad

 4. #4

  Re: Verslapen berk

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door SkillZz
  (nog ff een link van een voorbeeld van een mooie beuk met slaap effect : http://basdekker.eu/houtdraaien/schaal-06.htm )
  Het effect is inderdaad bijzonder, maar er staat ook bij dat het meer schuren dan draaien is. En dat vind ik minder.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Ad de Crom
  Berk moet je nat draaien en niet laten drogen. Wordt het te droog kan krijg je dat korrelige effect, wat niet meer te draaien is kops. Heb dikwijls berkenhout gedraaid en ook die ervaring met berkenhout opgedaan.
  Ad
  Misschien had ik het inderdaad direkt moeten draaien, probleem was dan wel dat het om een hele boom ging, had ik het dan nat moeten houden? Wat ik me wel afvraag hoe ze dat dan doen bij gewone berken planken en triplex. Dat is ook gewoon droog, en is nog gaaf en sterk.

 5. #5

  Re: Verslapen berk

  Wanneer berken eenmaal "ingeslapen" is wordt hij meestal niet weer wakker en verrot.
  In verschillende stadia van dit proces kun je nog iets maken maar echt draaiwerk is het niet.
  Gecontroleerd "drogen" in plastic is een mogelijkheid - elke week even controleren - oftewel een vorm van verstikking en schimmelvorming die nog draaibaar hout oplevert.
  In verre staat van ontbinding verkerende stukken vorm ik ruw met de beitel en fixeer (impregneer) daarna het hout diverse keren met lak tot een verzadigingspunt is bereikt. Daarna afwerken zo goed en kwaad als dat gaat en weer afwerken met lak om de broze laag bijeen te houden.
  Daarna komt een nieuw probleem: dit hout droogt verder uit en krimpt aanzienlijk, waardoor de eerst sluitende bast/schors hier en daar loslaat - ook weer niet de bedoeling.
  Ik heb een paar voorbeelden op de site gezet onder "nieuw werk".
  Bekijk dan ook even de vergroting: een prachtige tekening der natuur.
  En morgen naar Schulte in Meppen. Wie zie ik daar nog meer??
  http://www.arstorno.nl

 6. #6

  Re: Verslapen berk

  Misschien had ik het inderdaad direkt moeten draaien, probleem was dan wel dat het om een hele boom ging, had ik het dan nat moeten houden? Wat ik me wel afvraag hoe ze dat dan doen bij gewone berken planken en triplex. Dat is ook gewoon droog, en is nog gaaf en sterk.[/quote]
  Het beste is dan om de boom in handteerbare stukken te zagen, en ruw voor te draaien in een vorm (met een wanddikte van ongeveer 1/10 van de diameter), die je naderhand wilt draaien, en dit in papieren zakken te doen om verder te drogen. Bij berk hoeft dat niet zo lang.
  Voor het maken van triplex schilt men de stam in lagen van een bepaalde dikte, en lijmt die tot een plaat.

 7. #7
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.933
  Blog Berichten
  1

  Re: Verslapen berk

  morgen naar schulte!!!! ben erg benieuwd !!

  tot morgen!!!

  rick

 8. #8

  Re: Verslapen berk

  Berk met slaap kan heel mooi zijn, beuk met slaap ook:

  beuk:  berk:  Het is inderdaad wel veel moeilijker te bewerken.
  Enkele zaken die beslist verschil maken: maak je gereedschap zo scherp mogelijk, zelf slijp ik al mijn houtdraaibeitels op de tormek, inclusief het afwetten, gebruik guts met korrel 60 (ofwel schuurschijfjes) als het echt niet gaat, impregneer het hout met iets dat het harder maakt, als verdunde lak, polycryl, dunne epoxy, superlijm, verdunde houtlijm.

 9. #9

  Re: Verslapen berk

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door rickkoorman
  morgen naar schulte!!!! ben erg benieuwd !!

  tot morgen!!!

  rick
  En? Nog wat moois aangeschaft?

  Maandag ga ik mijn Nova 1624 ophalen , zal wel foto's plaatsen als ie staat.

 10. #10

  Re: Verslapen berk

  Woodworker, die Nova wil ik natuurlijk graag zien, gelukkige kerel.
  Ik weet wel zeker dat je daar veel (draai)plezier mee zal hebben.
  Groetjes, Ad

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top