Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8

Onderwerp: tuintafel padoek

 1. #1

  tuintafel padoek

  Hallo

  Ben nieuw op het forum en lees het met veel interesse. Ben redelijk handig en heb nogal wat machine's ter beschikking, zoals vandiktebank, freesbank ( elektra beckum ) , 2 zaagtafels 2 bovenfrezen en nog wat meer. Ik heb een mooi partijtje padoekbalken gescoord 2,50m x 12 x5,5 ruw hout. Ben van plan om er een tuintafel van te maken. Ik heb op dit forum een hele mooie gezien. Maar zoals iedereen op dit forum wel kent hout werkt altijd, en ondanks dat padoek een redelijk stabiele houtsoort is ben ik toch bang dat verlijmingen ondanks pen en gat toch gaan kieren na verloop van tijd zeker als het in weer en wind buiten staat. Heb laatst in mijn badkamer div dingen gemaakt van ruw wengé hout icm professionele houtlijm Frencken K100 speciaal voor tropisch hout dat houdt zich goed, maar voor buiten heb ik toch mijn bedenkingen wegens weersinvloeden.
  Zou sonde zijn als het vrij dure padoek na een tijdje helemaal gaat kieren.
  Ik hoor graag jullie meningen.

  Gr Harry

 2. #2
  Heb je al een tekening of schets, zodat duidelijk wordt om welke verbindingen het draait?

 3. #3
  Tekening nee zit in mijn hoofd worden waarschijnlijk allemaal pen en gat verbindingen heb nl geen lamello of domino kan wel pen en gat verbindingen maken. Er staat een tuintafel op deze site van padoek zoiets zal het gaan worden.

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2009
  Locatie
  West Vlaanderen
  Berichten
  359
  Harry,

  Als je pen en gat verbindingen lijmt met een D4 lijm ( bijvoorbeeld rectavit structan ) dan zou ik niet vrezen voor die kieren.

  Groeten

  Bert

 5. #5
  Hallo Bert

  Bedankt voor je reactie Frencen K100 is ook D4 lijm wat is het verschil met die rectavit structan ( ik heb er nog nooit van gehoord en ik ken toch behoorlijk wat lijmsoorten). Mijn ervaring is ondanks gebruik van professionele lijm dat je dan nog het fenomeen van kieren krijgt zeker bij buiten gebruik en tropisch hout. Daarom had ik meer reactie's verwacht hierop.

  Gr Harry

 6. #6
  Athanor
  Guest
  Ik heb tuintafels gemaakt van Robinia en verlijmd met een Frencken D4 lijm. De werking van het hout van de tafelbladen is zo sterk dat de pen en gat verbindingen allemaal zijn gaan werken. Volgens mij moet je wel een heel stabiele houtsoort gebruiken om hier minder last van te hebben. Teak en Iroko schijnen stabiel te zijn. Padouk weet ik niet, lijkt me ook wel stabiel.

  Fons

  Zie: http://www.woodworking.nl/showthread...ntafel+robinia
  Laatst gewijzigd door Athanor; 03-09-13 om 21:33.

 7. #7
  Hallo Harry,

  Ik sluit me aan bij Athanor, de krachten die bij werkend hout ontstaan zijn zo groot dat lijm het niet tegen houd.
  Of anders zal het hout vlak bij de lijmnaad barsten of scheuren.

  Bij buitentafels is het het beste om er voor te zorgen dat de verbindingen de ruimte hebben om te werken.

  Groeten, Raymond

 8. #8
  Hallo

  Als je een kader maakt voor het blad dat moet haast wel verlijmt worden anders valt alles uit elkaar, de tussenliggende delen kun je evt los in een groef leggen maar ja is dat mooi. Er gaar natuurlijk geheid iets werken. Padoek valt volgens mij in dezelfde klasse als teak maar ja herkomst van het hout speelt ook mee en dat weet je bijna nooit. Ik wacht nog meer reactie's af van op dit forum doorgewinterde klussers met ideeën.

  Gr Harry

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top