Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 4 van de 4
 1. #1

  Welk hout voor fleshamer?

  Forumgenoten,
  Gisteren tijdens de opleidingsdag op het HMC heb ik mee kunnen kijken bij het houtdraaien.
  Nu wil ik zelf een fleshamer gaan maken. De eerste keer van een eenvoudige houtsoort om te oefenen en daarna een keer met een mooie houtsoort voor de echt.
  Vraag: Welke houtsoort, die nog enigszins te betalen is, leent zich voor de functie van fleshamer? En waar moet je op letten tav het hout (ik hoorde dat je naar het soortelijk gewicht moet kijken (>1000 kg/M3) en naar de homogeniteit (maar daar weet ik geen waarden van en ik weet niet hoe ik dat moet beoordelen).

  Ik begreep dat pokhout een mogelijkheid is maar dat is bij de Amsterdamse Fijnhouthandel te duur. Er zijn vast mooie, goedkopere alternatieven.

  Vraag: Is het mogelijk om 2 of 3 houtsoorten te nemen en die op elkaar te lijmen zodat je een kleurige hamer krijgt? En zo ja, welke houtsoorten lenen zich daarvoor? (Op dit moment maak ik voor mijn opdracht "houtenhamerkop" een hamerkop van steenbeuken en bubinga. Dus ik weet dat het kan maar er zijn vast nog meer houtsoorten die zich hiervoor lenen)

  Heeft iemand tips en truuks?

  grtn Bart

 2. #2

  Re: Welk hout voor fleshamer?

  Alle harde homogene houtsoorten zijn geschikt, maar Haagbeuk (=Steenbeuk) en Azobé zijn toppers voor het maken van fleshamers, verder worden ook Beuk en Buxus of Palmhout veel gebruikt.

  Zelf heb ik een paar hamers gemaakt uit Robinia en Afzelia, niet omdat deze houtsoorten zo goed zijn, maar deze houtsoorten had ik liggen in grote maten. Niettegenstaande het soortelijk gewicht van Robinia lichter is voldoet deze houten hamer echter prima.

  Het soortelijk gewicht is een belangrijk criterium, alles boven de 750kg/m3 is geschikt, hoe warriger het hout hoe sterker de hamerkop.

  Ook samengelijmde koppen zijn geschikt, de sterkte hangt hier mee af van de lijmverbinding.

  Ik heb ook een paar fleshamers gedraaid met een PVC slagvlak, er staan foto's op het forum, deze hamers voldoen prima met als grote voordeel dat het slagvlak niet word beschadigd.

  Sommige bodgers gebruikten vroeger wel een stuk Beukentak met een kromming erin als hamer, deze gingen ook verschillende jaren mee.

  Conclusie, probeer gewoon met verschillende houtsoorten, dan wijst één en ander zich zelf uit, het is nog een mooie oefening ook, je kan er enkele maken van verschillende afmeting en gewicht.


  Mvg,

  André

 3. #3

  Re: Welk hout voor fleshamer?

  Hoi André,
  Dank voor je reactie, ik kan hier weer mee verder.
  tzt laat ik de resultaten wel eens zien.
  grtn Bart

 4. #4

  Re: Welk hout voor fleshamer?

  Echt fleshamers zijn ze niet. Maar ik gebruik ze als beeldhouwhamers, hak (met de grootste) fors, en de hamer is onverwoestbaar. Gehakt/-raspt/-schuurd van een wortelstuk van een (laagstam) appelboom. Lekker warrig hout. Zelfs enigszins scheef ligt 't makkelijk in de hand. Ik heb noit met een andere hamer gewerkt, maar ook geen enkele behoefte.

  Attached files

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top