Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 10 van de 10

Onderwerp: Kelk

 1. #1

  Kelk

  Na wat verbouw-werkzaamheden aan mijn huis eindelijk weer het leuke werk.
  Een kelk (of moet ik het een beker noemen).
  Gemaakt van Olijfhout en het onderstuk daarvan ben ik niet zeker, ik denk Palisander.
  Diameter is 132mm hoogte 143mm.


  P8240427.jpgP8240423.jpg

 2. #2
  Erg mooi,

 3. #3
  Mooi hout én mooie vorm van de kelk. Heb je de voet bewust door de kelk vastgezet. Mijn voorkeur is om dit niet zo te doen.

 4. #4
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Wim Kluck Bekijk Berichten
  Mooi hout én mooie vorm van de kelk. Heb je de voet bewust door de kelk vastgezet. Mijn voorkeur is om dit niet zo te doen.
  Het was een probeersel om het palisander aan de binnenzijde van de kelk te zien.
  Ik vind het contrast erg mooi, maar ik realiseer mij dat de overgangsnaad in de kelk na verloop van tijd wat kan gaan wisselen.

 5. #5
  Mooie organische vormen. Die doorlopende voet (zie ook Wim Kluck) in de bodemschaal lijkt wel decoratief, maar doet voor mijn gevoel afbreuk aan de krachtige binnenlijn van de "bokaal". Ook de uitstulping aan de onderzijde van de schaal als begin van de voet doet m.i. afbreuk aan de lijn van de buitenzijde. Zonder die doorboring en zonder die uitstulping van de schaal was deze meer zwevend en "lichter" op de voet gekomen. Niettemin een knap stukje draaiwerk. En nu maar wachten tot er een koi-karper in springt............
  vr.gr. Jan Pranger
  www.arstorno.nl
  http://www.arstorno.nl [b:3c68c353]"hout-vormen"[/b:3c68c353]

 6. #6
  Dit doet me echt helemaal niets. Het stuk geeft, doordat alle randen afgerond zijn, de indruk dat er met korrel 40 is geschuurd. De vorm van de kelk lijkt meer op toeval gebaseerd, hij loopt buiten al iets uit onder de rand terwijl er binnen niets gebeurd. Het is te weinig om onderdeel van de vorm te zijn, maar wel storend. Het doorlopen van het onderstel in de kelk is, eehhhh, heel apart. Op de 2e foto is het onderstel glimmend, behalve het stuk dat door de kelk heen komt. De onderkant geeft mij, door het ontbreken van strakke randen, de indruk dat de vorm min of meer bij toeval is ontstaan.

  Wat is bijvoorbeeld de gedachte achter de voet: eerst een breed recht stuk, dan een smal recht stuk, dan een halve bol? Zit er een gedachte achter, de Gulden Snede of iets dergelijks? Ik zou zeggen: zet hem op de kast, en kijk er over een paar jaar nog eens naar.

 7. #7
  Jurriaan we hebben op ons forum draaiers van zeer verschillend niveau. Als ik kijk naar mijn eerste werkstukken dan weet ik dat je gelijk hebt met het grootste deel van je opmerkingen die ik zie als opbouwend. Maar voor velen is dit een redelijk werkstuk. Ik herinner mee diverse oefenschaaltjes die mijn leermeester voor het merendeel afkeurde. Mijn grootste probleem hiermee was dat ik op dat moment niet het verschil zag waarom de ene wel goed was en de andere niet. Je moet wel de kans hebben om topdraaiwerk in je handen te krijgen en te kunnen vergelijken. Ik heb in utrecht bij chr. Jorg veel geleerd op dit gebied. En kan iedereen aanbevelen om een cursus te volgen bij een topdraaier.

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.188
  In tegenstelling tot andere commentaren vind ik het doorlopen van de voet in de kelk JUIST (!!!!) erg geslaagd. Ik had het zelfs nog mooier gevonden als er nog een lichte ring in gedraaid was en dan een donker center. Tja, smaken verschillen...zo vind ik die dunne hoge torentjes die je heel erg vaak op dekseltjes ziet dan weer geen gezicht. Krijg dan meteen het gevoel dat de draaier zo iets heeft van "kijk mij eens dun kunnen draaien" , ook niet bepaald een vormgeving waarmee je door de toetsing van de kunstacademie zult geraken.

 9. #9
  Smaken verschillen. Gelukkig maar. Het belangrijkste is dat je plezier hebt en houdt in het draaien.

 10. #10
  Zo zie je maar dat niet iedereen hetzelfde mooi vind.
  En nee Jurriaan, hij komt niet in de kast staan.
  Ik geniet er echt elke dag van. En ja, ik ben het wel met je eens dat ik over een paar jaar dingen anders zal doen.
  Ik ben overigens niet iemand die vooraf een werkstuk uittekent. Ik heb meestal wel een paar stukken geselecteerd hout in de buurt van mijn draaibank liggen en dan ontstaat vanzelf het plan wat ik eruit ga draaien, bij sommige stukken kan dit weken duren maar soms ontstaat het plan in 1 dag tijd.
  Verder is het wel leuk om te horen hoe verschillend mensen aankijken tegen het begrip "MOOI".
  Als iedereen hetzelfde werk zou maken dan was het zeker een saaie hobby.
  Dus ik ga gewoon verder met wat ik het liefst doe, de schakelaar van mijn Killinger op de AAN stand zetten en weer iets "moois" maken.
  Dank voor de reacties, vooral de opbouwende kritiek daar heb ik als beginnend houtdraaier iets aan.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top