Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 21
 1. #1

  zelfgemaakt gereedschap: een "frame saw"

  Na wat rondkijken op het net, zelf ook maar eens geprobeerd er eentje te bouwen.
  Gemaakt van essenhout en in het frame zit een schulpzaagblad.
  De houtverbindingen zijn niet verlijmd, het aanspannen van de zaag houdt het frame strak.
  Het schulpen ging sneller dan ik dacht!
  verbinding.jpg


  verbinding-zaagblad.jpg


  zagen.jpg


  plakken.jpg
  Laatst gewijzigd door ViTu; 23-08-13 om 15:47.

 2. #2
  Simpel ontwerp. Less is more. Wat voor blad heb je hiervoor gebruikt. Merk, waar te koop, lengte. Tpi. Tot hoe dik kun je hiermee schulpen.

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Dec 2012
  Locatie
  Moergestel
  Berichten
  515
  Mooie zaag, Ook mooi hout olijf essen?

 4. #4
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1
  Mooi en strak uitgevoerd geheel, daar ga je vast veel plezier aan beleven..
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 5. #5
  Mooie zaag !!!
  Caspar heeft toevallig vandaag nog een showtje weegegeven met een framezaag op youtube .


 6. #6
  @iedereen: bedankt!

  @rendew: Leuk filmpje, zo vloeiend en snel ging het bij mij nog niet!

  @caso: nee, geen olijf essen maar olijfhout

  @Wim Kluck:

  Deze van Dieter Schmid:

  Japanese Ripcut Blade 600 mm
  Pitch 2.8 mm
  Blade thickness 0.6 mm
  Kerf approx. 1.0 mm
  Blade width 41 mm
  Total length 600 mm
  Distance hole center to hole center 570 mm
  Teeth row length 540 mm
  Laatst gewijzigd door ViTu; 23-08-13 om 22:35.

 7. #7
  Bijzonder mooie zaag zeg! Het lijkt me mooi om op deze manier je eigen stukken hout te kunnen verzagen. Klasse! Hoelang duurt het om zo'n plank af te zagen?

 8. #8
  Ik vind het prachtig om te zien dat filmpje van Caspar en meer dan verschrikkelijk knap maar volgens mij wort het economisch gezien tijd voor een lintzaag.
  . . . Als er 1 gereedschap over de dam is staat zo je werkplaats vol . . .

 9. #9
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Scheppie Bekijk Berichten
  Ik vind het prachtig om te zien dat filmpje van Caspar en meer dan verschrikkelijk knap maar volgens mij wort het economisch gezien tijd voor een lintzaag.
  Zo verschrikkelijk knap is het niet hoor, motorisch gezien. De zaag zorgt voor de precisie en de mechanische werking van een vallende zaag, Au bois montant (staant hout)

  Belangenrijk om te weten is dat ik niet actief hoef te sturen, enkel moet opletten dat ik niet verkeerd ga. Dit gebeurd niet zo snel omdat het hout breed is en omdat ik een heel precies begin maak met een kleiner zaagje wardoor de plak heel nauwkeurig begint.
  Het blad van de zaag is heel dik en breed 1,8mm dik en zeker 10cm breed. Dit zorgt er voor dat je niet makkelijk kan sturen, maar dus ook dat als je goed zit je goed blijft zitten.

  Wat je inlevert is snelheid, Het volgende filmpje zie je mijn schulpzaag, waar ik aanzienlijk sneller mee zaag door de krachtige slag die ik maak. maar dit gaat ten koste van de precisie. een mm of wat uit de haak komt vaak voor, zeker bij warrig hout. Het veel dunnere blad van 0,8 of 1 mm heeft veel meer last van een scheur of noest dan het dikkere en doordat de beweging die jij maakt van voor naar achteren en van boven naar onderen de zuiverheid van je zaagwerk bepaald. voor dun regelwerk dus zeker niet erg en precies genoeg gezien je toch rekening dient te houden met trekkend hout en waarvoor je een overmaat nemen moet. hier is ook meer motorieke vaardigheid voor nodig om hier respectabele resultaten mee te behalen

  Maar hoe breder het stuk hout, hoe meer je afwijking een probleem gaat worden en materiaal verlies of te veel of te weinig hout betekend en word het efficienter om snelheid in te wisselen voor precisie.

  http://www.youtube.com/watch?v=se5XyNk6OmA

  Zo zal ik binnekort filmen hoe ik fineer zaag, waar een precizie enkel van belang is omdat er zo veel mogelijk plakjes van een bijzonder stuk hout gezaagd moeten kunnen worden, en omdat het materiaal zo dun is, de trekkende werking van het los gezaagde deel geen constructieve problemen oplevert omdat ze gewoon terug gebogen kunnen worden. en er dus nauwelijks overmaat genomen dient te worden.

  Zo is het interessant om te vertellen dat ik panelen van 6mm dik gebruik in de dressoirs die ik nu maak en die zaag ik au bois montant op 8mm van een 210mm breed iepe deel. dit worden prachtige gespiegelde kwartierse delen die ik na het zagen meteen door de vandiktebank kan gooien of met een paar halen van een schaaf op dikte kan maken. deze trekken ook wel soms krom, hoewel dit kwartierse hout wel heel stabiel blijft moet ik zeggen. Maar omdat ik schuifzwaluwstaarten gebruik ik mijn constructie, kan ik dus de panelen recht maken als ze krom zijn. Dus als ik een heel warrig stuk hout had wat ik als massief paneel zou willen maken in volle breedte omdat het zo'n mooie nerf heeft, en waarvan ik zo veel mogelijk plakjes zou willen gebruiken als massief paneel. Kan je dus ook van deze techniek gebruik maken. Zorg wel dat je een kant vlakt voor je het plakje afzaagt daarvan daarvan schrijf je de dikte ook af.

  Het gebruik van een schuifzwaluwstaart is dus denk ik vooral om hout vlak te maken en werd hierom gebruikt in bijvoorbeeld die chinese kasten of stoelen van hardhout. Zo konden ze direct enorme panelen op netto maat zagen en hoefde ze niet 6 dagen keihard pallisander te gaan lopen vlak schrapen om tot een uit zichzelf vlak staand plankje te komen. dat zou veel te veel werk betekenen en vooral ook veel kostbaar materiaalverlies.

  Je ziet bij deze kasten massieve panelen die waarschijnlijk rechtstreeks vanuit de boom op 10 tot 6mm gezaagd mechanisch of met de hand, maar die kunnen behoorlijk krom trekken, je kan ze wel recht houden met klemmen en zo laten drogen maar dan moeten ze om de paar dagen los en weer vast geklemd worden om scheuren te voorkomen. effin... ik dwaal wat af

  Ming dynasty chinese furniture gustav ecke

 10. #10

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top