Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5

Onderwerp: Salontafel

 1. #1

  Salontafel

  Hallo,

  Wij van plan een salontafeltje te maken van geschaafd vurenhout en gebruikt steigerhout, of terwijl gewoon vurenhout .

  Ons idee is dat het ongeveer zo zou moeten worden.

  .image.jpg

  Ben van plan het bovenblad te verbinden dmv balkjes onder het blad. Goed idee?
  En hoe verbind ik de poten(45x70?)met het geheel? Zal tussenruimte moeten houden voor het onder- en bovenblad.

  Is het verstandig om de 8 dunnere planken aan alle zijkanten van de tafel en daar achter weer balkjes en die verbinden met zowel het blad als de 8 planken ? Hoop dat dit nog te volgen is.

  Eventueel tips zijn altijd welkom.

  Gr. Elio

 2. #2
  euh vormen de 8 planken niet gewoon de 2 bladen?

 3. #3
  En dan nog zou ik willen weten, hoe het beste dit te construeren?

 4. #4
  Hallo Elio,

  Misschien begrijp ik je vragen helemaal verkeerd en onderschat ik je inzicht, maar volgens mij benader je het constructievraagstuk vanuit een verkeerde hoek.
  Je lijkt beide bladen als uitgangspunt van de constructie te nemen en je vervolgens af te vragen hoe je de andere delen er aan kunt hangen. Dat is niet de gebruikelijke insteek.

  Vergeet eerst die bladen (de ongeverfde delen in de foto) en concentreer je op de witte delen. De verticale delen (poten) en horizontale delen (jouw "8 dunnere planken"?) vormen de constructie, deze dienen zodanig te worden verbonden dat een stevig frame ontstaat. Je kunt hiervoor klassieke houtverbindingen gebruiken (pen in gat / tenon and mortise, Google maar even), deuvels of lamello's. Als je voor de horizontale dragende delen dunnere planken gaat gebruiken, kun je desnoods zelfs hoekijzertjes nemen. De meeste meubelmakers hebben echter een voorkeur voor houtverbindingen.

  Tot slot, nadat je het frame hebt gemaakt, voeg je de bladen toe. Op dit forum is ruimschoots informatie beschikbaar over het werken van (steiger-)hout, hoe je dat kunt opvangen en hoe een blad aan een tafelframe te verbinden.

  Ik hoop dat je hiermee verder kunt, succes!

 5. #5
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Als aanvulling op bovenstaande wil ik als manier van verbinden de potgaten onder de aandacht brengen. Google maar op Kreg en je ziet waar het over gaat. En niet al te ervaren houtbewerker kan het leren met wat oefenstukjes. Het is een simpele en toch sterke verbinding.
  http://www.kregtool.com/Pocket-Hole-Jigs-Prodlist.html

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top