Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13
 1. #1

  TV-meubel maken; eerst nog wat tips verzamelen

  Ik heb in het verleden al wel een en ander met hout gedaan, maar altijd met kant-en-klare producten gewerkt. Ofwel MDF (speakers, koofjes, dat soort dingen), fineer (een audiomeubel, best goed gelukt), planchetjes voor de badkamer netjes frezen, maar altijd met dingen die niet zomaar konden mislukken.

  Nu heb ik een audiomeubel gezien dat kwa idee prima voldoet aan onze smaak, maar in woonkamer niet helemaal past. Daarbij is na onze verhuizing met voorafgaande verbouwing en inrichting de geldreserve ook een beetje op aan het raken, in ieder geval hebben we nu geen trek om nog een hoop geld aan nog een designkastje uit te geven. Anyway, het idee is gebaseerd op de Interstar Clip. Redelijk minimalistisch, maar wij vinden het een mooi ding. Daarbij lijkt het me een leuke klus om eens wat meer met houtbewerking te doen dan wat ik tot op heden heb gedaan. Voor de meesten hier waarschijnlijk geen uitdaging, ik zie er wel een in.

  Voor het materiaal wil ik een combinatie van diverse hardhoutsoorten nemen en die in stroken verlijmen. Een snelle en waarschijnlijk redelijk betaalbare stap zou zijn om een keukenblad te nemen, die hebben de afmetingen die ik nodig heb en het risico op kromtrekken acht ik in dat geval minimaal. Maar ze hebben wat mij betreft een groot nadeel: ze zijn gevingerlast. En daar kijk je dan precies tegenaan.

  Dus eigenlijk zou ik het blad zelf willen samenstellen, zoals SamPonette heeft gedaan in dit topic: http://www.woodworking.nl/showthread...afel+afvalhout. Wel wordt mijn blad dan een stuk dikker, zo'n 40mm in totaal. Het kromtrekken baart me nog enigszins zorgen. Met m'n beperkte kennis van houtbewerking weet ik dat je het hout bij het samenstellen van een blad normaliter om en om verlijmt, om zodoende het kromtrekken tegen te gaan, maar met zo'n blad dat uit allerlei houtsoorten en verschillende lengtes is samengesteld kan je daar denk ik niet zoveel aan doen. Of zie ik dat verkeerd?

  Uit het oog van makkelijker kunnen klemmen en sneller werken zouden balkjes van 40 x 40 in 1 laag heel fijn werken zijn, zeker als ik er lamello's tussen doe. Anderzijds zie je dat de maker in het andere topic ook al aangeeft dat hij wat problemen met kromtrekken heeft. Zouden 2 lagen van 40 x 20 latjes beter tegen kromtrekken bestand zijn? Met dit ontwerp is het namelijk niet mogelijk er een verband in aan te brengen om een klein beetje scheluwte te kunnen oplossen, terwijl het juist wel extreem zal opvallen. Dat wil ik dan ook zoveel mogelijk tegengaan.

  Het meeste gereedschap kan ik wel over beschikken (zaagtafel, schaaf, bandschuur, grote lijmklemmen, lamellofrees) en een vlak en vandiktebank voor latjes van deze omvang kost ook de kop niet, dus dat is denk ik wel te regelen. Maar dan nog de vraag: is dit voor een enthousiaste beginner een project waar je je met wat tijd en geduld aan zou kunnen wagen, of gaat dit hoe dan ook een desastreus project worden dat alleen maar als een hoop onnodig gekapte bomen kan eindigen?
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen

 2. #2
  succes

  mijn blad is zo krom als wat getrokken tijdens het maken. Ik heb dat opgelost door beuken balkjes eronder te schroeven en dat is tot nu toe een prima oplossing gebleken. Maar ik heb idd een 20tal verschillende soorten en vochtigheidsgraden door elkaar gebruikt. Na een jaar heb ik ook nog een paar spleten van het drogen moeten dichten met een polyester vuller. Maar dat was dan ook wel het enige.

  Ik vind het dus wel meevallen, maar je moet het wel goed beseffen voor je eraan begint

 3. #3
  Persoonlijk zou ik voor een multiplex van goede kwaliteit kiezen, en dit fineren.
  Mdf kan ook natuurlijk.
  Zoals al eerder aangegeven, in een dergelijke contructie in echt hout, ga je het werken niet stoppen.
  Houterig mannekke

 4. #4
  Dan zou ik kiezen voor voor gefineerde platen.
  In allerlei diktes en houtsoorten te verkrijgen.
  Op mdf of multiplex te beplakken
  festool and hettich fan

 5. #5
  Mooi design; ik hou wel van het minimalistische.

  Ik ben erg benieuwd hoe je de constructie van de op de lange kant liggende J gaat maken. Heb je daar al over nagedacht ??

  Succes met dit project, ik ga dit zeker volgen !
  Groeten, Ekko

  "In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk. In de praktijk wel..."

 6. #6
  Je kan het van lange latten verlijmen. Dan krijg je geen vingerlassen of zo in beeld. Als je kwartiers hout gebruikt hoef je je over krom trekken ook geen zorgen te maken. Kwartiers is moeilijk te krijgen, maar in eiken is het wel beschikbaar. Hoe ga je de verstek verbindingen maken? Dat lijkt me nog het moeilijkste.

 7. #7
  Je kan ook voor het verhoogde gedeelte tand- of zwaluwstaart verbindingen toepassen. Je kunt balken die je dan gaat verlijmen om en om uit laten steken dan heb je de tandverbinding al. Alleen een verstek en dan die televisie erop... ik weet het niet. Dan zou je het verste punt van het verhoogde gedeelte aan de muur moeten bevestigen. Succes ermee.

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.633
  Ja, mijn gevoel zegt me dat de sterkte van een verstekverbining hier een zorgje is. Maar is wel het mooist bij dit strak ontwerp (vind ik dan he).
  Zou je niet verstek in combinatie met een soort veer (die niet tot aan de voorkant doorloopt) kunnen nemen?


  met groet,
  klaas0639

 9. #9
  Richt je niet op de eventueel dragende verstekverbinding, maar bevestig de plank welke de tv draagt, onzichtbaar aan de wand, daar zijn allerlei oplossingen voor.
  Houterig mannekke

 10. #10
  Hoe ga je de verstek verbindingen maken? Dat lijkt me nog het moeilijkste.
  Je kan ook voor het verhoogde gedeelte tand- of zwaluwstaart verbindingen toepassen. Je kunt balken die je dan gaat verlijmen om en om uit laten steken dan heb je de tandverbinding al. Alleen een verstek en dan die televisie erop... ik weet het niet
  Precies, dat was wat ik bedoelde met mijn - omslachtige - omschrijving van de liggende letter J... Ben benieuwd !
  Groeten, Ekko

  "In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk. In de praktijk wel..."

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top