Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 17

Onderwerp: eikenhout buigen

 1. #1

  eikenhout buigen

  Ik heb een gigantische hoeveelheid eiken vloerdelen uit een bouwcontainer gehaald. Een deel ben ik aan het verzagen tot latjes van ca. 6 mm dik. De breedte is de hoogte van de vloerdelen. Ik wil hiermee een soort slang maken, lang, open, met de latjes spiraalvormig - kruiselings als geraamte. Die ook nog (een tijd) buiten moet kunnen staan. Deense olie er op denk ik.
  Ik ben van plan de latjes in een sloot te gooien, een paar dagen later er uit te halen en ze dan te buigen (nog lastig hoe, waar draai ik ze omheen, en hoe zet ik redelijk veel tegelijk vast - zoveel lijmklemmen heb ik niet). Dan drogen, en als droog overlappend steeds twee latjes op elkaar lijmen - weer met klemmen. Dan zal ik de boel op één of andere manier wel aan elkaar krijgen, en zien of ik er van kan maken wat ik in m'n hoofd heb.
  Ik heb al wat droog gebogen, en merk dat bij een deel van het hout de nerf niet voldoende parallel loopt, en er soms slechtere plekken in zitten. Dus moet ik opletten dat ik het goede hout uitzoek.
  Dit is mijn plan, maar ik heb geen ervaring? Wie wel? Gaat dit werken? Andere tips?

 2. #2

  Re: eikenhout buigen

  Je zou eens kunnen kijken op het forum van gitaarnet.nl en dan bij het onderdeel zelfbouw. Voor akoestische gitaren worden de zijkanten ook altijd gebogen. Meestal wordt gebruik gemaakt van een buigijzer, maar je hebt ook de oplossing van een mal met een elektrische deken.

  Als je gewoon op de website van gitaarnet.nl kijkt en dan bij artikelen vind je ook een artikel van Sander de Gier (gitaarbouwer) Daar staat ook een stukje over buigen bij..

  Oh ja, staat ook een hoop info op youtube: http://www.youtube.com/results?searc...q=bending+side

  Hoop dat het je wat verder helpt en wat inspiratie geeft...

 3. #3

  Re: eikenhout buigen

  Ik heb voor de restauratie van mijn houten boot mahonie planken gebogen.
  Eerst 2 dagen in het water leggen en daarna stomen.

  Op marktplaats een prof. behangstomer gekocht om voldoende stoom te genereren en een geïsoleerde metalen buis gebruikt om de planken in te stomen.
  Na +/- 45 minuten stomen buig je 12 mm dik mahonie perfect.

 4. #4

  Re: eikenhout buigen

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door deverbeeldinginhout
  ........ is mijn plan, maar ik heb geen ervaring? Wie wel? Gaat dit werken? Andere tips?
  Zorg in elk geval, dat had je zelf al ontdekt, dat de vezels van het hout evenwijdig aan de oppervlakte lopen.
  Hoe je buigt is afhankelijk van wat je gaat maken. Laat eens een maatschets zien.
  Ik werk in elk geval met buig- en lijmmallen. In de buigmallen zijn de krommingen verder doorgezet dan in de lijmmallen. Hout veert namelijk altijd wel wat terug.
  Ik houd er niet van om veel spanning in het hout te houden, dus goed buigen.
  Waar het om gaat is de houtcellen aan de zijde die hol moet worden week te maken.
  Bij latjes tot 3 a 5 mm dik leg ik de latjes op een buigmal, neem een natte lap en (stiekem) de strijkbout van mijn vrouw. In de hoogste stand - linnen - strijk ik dan het hout aan de bolle kant (hitte komt wel door naar de holle kant). Mooi, je voelt het hout op een gegeven moment buigen. Zo heb ik de rugleuninglatten van de stoel op bijgevoegde foto gebogen.
  Uiteraard de strijkijzerzool na gebruik goed schoon maken als je geen ruzie wilt.

  Bij dikkere latten (zie samengestelde voorpoten stoel op foto - combinatie amerikaans kersen en esdoorn) kunnen de vezels aan de buitenzijde van de kromming - de bolle kant - de spanning niet aan en gaan barsten. Dan moet je een ijzeren kant strak tegen de buitenzijde monteren zodat de vezezels daar niet kunnen strekken. Alleen de binnenzijde mag indrukken. Verhitten doe ik dan aan de binnenzijde met een natte lap en een verfföhn). Steeds verder buigen, totdat het hout in de mal past.

  Attached files

 5. #5

  Re: eikenhout buigen

  Afhankelijk van de gewenste diameter kun je op zoek gaan naar een dikke rioolpijp of een metalen buis (let dan wel op het gevaar van verkleuren!) De te buigen latten kun je met enige inventiviteit en een grote hoeveeheid oude fietsbinnenbanden op elkaar klemmen.
  Ook een optie is een paar punten in de ruimte definieren en daar de latten aanvastklemmen. Tussen de punten doen de eerder genoemde binnenbanden de rest. (Een soort freestyle buigen wordt dat dan)
  Kijk hiervoor en voor meer buigtips in " Finewoodworking on bending wood" isbn : 0-918804-29-9

 6. #6

  Re: eikenhout buigen

  Ziet er profi uit Tjeerd, die stoel. Mooie details ook.

 7. #7

  Re: eikenhout buigen

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door hemski
  Ziet er profi uit Tjeerd, die stoel. Mooie details ook.
  Dank voor het compliment! Zoiets doet altijd goed.
  Een praatje met een plaatje zegt wat meer vind ik.
  Bovendien kan ik dan laten zien waartoe mijn gezwoeg heeft geleid.

 8. #8

  Re: eikenhout buigen

  Dank voor jullie reacties. Ik heb nu een aantal latjes nat rond een boom gebogen, en vastgezet. Maar vooral de 'dwarse' buiging, hoe noem je dat, het draaien van de latjes, kost moeite. Ik heb inmiddels uit m'n hoofd gezet om m'n idee nog vóór de tentoonstelling van Vormgevers in hout op het Fort bij Vechten uit te werken, dus ik ga het later weer oppakken. Het resultaat met het strijken ziet er erg goed uit, je bereikte een flinke buiging, en een mooie stoel. Ik heb inmiddels ook plaatjes gezien van lange kokers (maar dan vierkant) waar stoom door geleid wordt. Misschien heb ik dat voor die draaiing toch wel nodig.

 9. #9

  Re: eikenhout buigen

  Een stoomkist is de oplossing voor alle buigproblemen, de kist is makkelijk zelf goedkoop te bouwen.
  Je hebt type's die werken met een behangafstomer, of met een propaanbrander.

  Zelf heb ik voor deze laatste optie gekozen, die levert aanmerkelijk meer stoom en werkt daardoor veel sneller.

  Bijgaand een foto van mijn stoomkist in werking, en het resultaat van al dat stomen.
  Ps: De gestoomde en geplooide lat is in Essenhout met als sectie 12x20mm.

  Mvg,

  André

  Attached files

 10. #10

  Re: eikenhout buigen

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door tuoh
  Een stoomkist is de oplossing voor alle buigproblemen, de kist is makkelijk zelf goedkoop te bouwen. Je hebt type's die werken met een behangafstomer, of met een propaanbrander.
  Da's gemakkelijk gezegd André. Heb je misschien wat schetsen en aanwijzigen hoe je zo'n ding bouwt. Ik heb het ook wel eens geprobeerd maar dat is niets geworden.
  Vandaar dat ik overgestapt ben op strijkbout en verfföhn.
  Ik heb het idee dat wij hier wat de stoomkist betreft veel kunnen leren.
  Allereerst de bouw (welk materiaal, isoleren, stoom in - water uit e.d.), hoe leg je het hout erin, hoe lang stomen, hoe lang is het nog te buigen
  als je het uit de stoomkist haalt? Hoe maak je effiënt stoom?
  Vragen zat zie je wel.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top