Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 29
 1. #1

  Nieuw gereedschap klaar voor de warmtebehandeling...

  De afgelopen weken ben ik vooral druk geweest met het maken van een nieuwe partij gereedschap. Sinds het succes van m'n eerste 'gereedschap-maak-project' heb ik de smaak te pakken gekregen en wilde graag nog wat uitbreidingen in het arsenaal hier en daar. Hier voor de beeldvorming nog een foto van het eerst (voltooide) project:
  totaal.jpg

  Voor het tweede project heb ik ook wat andere dingen proberen te maken, zoals schaafbeitels, grote en zware 'timber framing' beitels en een paar messen. Het zelf maken van messen geeft ook enorm veel voldoening. Da's eigenlijk ook weer een hobby opzich al je wilt. Hier een foto van de gereedschappen zoals deze binnenkort naar de warmtebehandelaar gaan:
  Compleet.jpg

  De schaafbeitel is een experiment. Als deze netjes blijft tijdens de warmtebehandeling bied dat ook weer veel mogelijkheden ;-).

  Enkele van deze gereedschappen heb ik gemaakt in opdracht. De 'paring' beitels gaan naar Duitsland (naar Klaus en Pedder van 'Two Lawyers toolworks' en Engeland. Enkele andere gereedschappen waaronder het haalmes zijn ook verkocht, maar blijven in Nederland. Mochten er op het forum nog geïnteresseerden zijn voor deze gereedschappen, laat het me dan weten!

  Ik kijk er al naar uit om straks nadat ze terug zijn van de warmtebehandelaar om het houtwerk voor de gereedschappen te gaan maken.

 2. #2

  Nog wat plaatjes van ondertussen

  Het zal vast interessant gevonden worden om wat meer foto's van het proces zelf te laten zien...

  Eerst wordt op papier een ontwerp gemaakt. Die wordt uitgeknipt en op het staal geplakt.

  1.jpg

  Daarna wordt de ruwe vorm uitgeslepen...
  2.jpg

  3.jpg
  En wordt met behulp van een hulpstuk het snijvlak onder de juiste hoek grof gevijld. Afhankelijk van het profiel duurt dit ongeveer een uurtje per kant. Dat is dus een gratis fitnesstraining... ;-)

  4.jpg
  Ingezoomd op het snijvlak, het begint er al op te lijken, niet? Als het grove vijlwerk klaar is, wordt het snijvlak opgepoets met schuurpapier zodat de grove vijlkrassen eruit zijn.


  5.jpg
  Daarna komt natuurlijk het handvat. Er worden vier gaten in het stalen gedeelte van het handvat geboord voor de messing pennen. Deze houden het hout op z'n plaats en hebben tevens een decoratieve functie.

  Als het mes straks terug is van de warmtebehandelaar ga ik het handvat verder afmaken.

 3. #3
  Wauw! Dat ziet er knap uit! Heb je ook foto's van het hele proces? Ik heb zelf in het verleden de nodige metaalbewerking gedaan (gieten) en kan mij dus goed inbeelden hoe moeilijk dit allemaal was. Echt knap!

 4. #4

  Plaatjes van een van de beitels

  Het ruwe materiaal voor de beitel: staal, walnotenhout en messing
  100_4380A.jpg

  Hier is de beitel al in het juiste profiel geslepen. Dit gebeurd gewoon met een haakse slijper, bankslijpmachine bandschuurmachine en véél geduld...
  100_4381A.jpg

  Het handvat wordt gedraaid...
  100_4383A.jpg

  De arend van de beitel wordt verhit waarna het handvat er opgeslagen wordt. Door de hitte neemt het voorgeboorde gat de vorm van de arend over wardoor een precieze en sterke verbinding ontstaat.
  100_4386A.jpg

  De beitel is op het warmtebehandelen en slijpen na klaar...
  100_4388A.jpg

 5. #5

  Foto's van de timber framing beitel

  Hier nog wat foto's van de 'timber framing' beitel. Ik wilde altijd al eens iets als dit maken. Veel gebruiken zal ik het vooreerst nog niet, maar mooi is het wel. En tevens ook verrassend eenvoudig. En soms is het ook erg handig om een beitel bij de hand te hebben die lekker zwaar is...

  Eerst wordt er een ontwerp gemaakt van de beitel op de computer. Dat geeft al een eerste inzicht in de verhoudingen en het grote voordeel van op deze manier ontwerpen is dat aanpassingen heel snel gemaakt zijn.
  1.jpg

  Toch zie je de verhoudingen pas goed als je een model op ware grote in je handen hebt. Dit doe ik eigenlijk altijd als ik nieuw gereedschap, handvatten of wat dan ook maak. Tevens heb ik nog gekeken of ik de zijkanten van de beitel zou afschuinen of niet. In hout gaat dat makkelijker dan staal ;-). Uiteindelijk heb ik besloten om dit bij deze beitel niet te doen. Het stond opzich wel mooi, maar het zou enorm veel werk zijn om al het overtollige staal weg te slijpen en dit heeft ook zeker wel wat ;-).
  2.jpg

  Na wat slijp en schuurwerk is het staalwerk compleet...
  3.jpg

  Een ruwgeschuurd essenhouten handvat erbij en het lijkt net echt ;-). Op de foto kun je de afmetingen vergelijken met een normale en een kleine beitel...
  4.jpg

 6. #6
  Dát.....is echt ontzettend gaaf!

  knap staaltje vakmanschap

 7. #7
  Inderdaad zeg! Wat een super goed gevoel moet dat geven om met je eigen gemaakt gereedschap te mogen werken!

  Echt heel knap gedaan.

  Hoe lang ben je nou ongeveer bezig, met bijvoorbeeld die beitel met noten heft, van plaatstaal tot afgewerkt product?

 8. #8
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1
  Gaaf wilco !! Mooi dat je dit weer oppakt !! Ik zit er ook wel eens over na te denken om zelf een mes te willen maken....
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 9. #9
  Ik zou wel interesse hebben in zo'n timberframe beitel (tegen betaling natuurlijk) ik weet niet of je aan dit soort dingen wil beginnen maar zo ja dan houd ik me aanbevolen! Groeten mark

 10. #10
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.188
  Wow, super mooi werk in uitvoering! Ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top