Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 19
 1. #1

  Bouw lage boekenkast

  De bouw van deze lage boekenkast in opdracht naderd de eindfase. Nog nooit deurtjes en lades gemaakt in het verleden, meestal bijzettafels bankjes, rekjes e.d.

  Het is uiteindelijk toch nog goed gekomen. Maar wat viel me dit vies tegen; respect voor iedereen die deuren en lades maakt en alles netjes kan laten sluiten. Een pittig aspect van het meubelmaken. Pfeww... De volgende keer zal het sneller gaan maar toch, wat een (denk)werk als je hier geen ervaring mee hebt.

  Dit is de linkerkant van de kast. Er zijn nog 2 modules met 2 deuren die aan de rechterkant van het ladenblok zullen aansluiten:

  Boekenkasten_80.jpg

  Boekenkasten_81.jpg

  Boekenkasten_82.jpg

  Boekenkasten_83.jpg

 2. #2
  Ziet er wel strak uit. Hoe heb je het nu voor elkaar gekregen om de laden zo strak te krijgen? Voor het afstellen, tegenwoordig worden er metalen beslag (blum oa) gebruikt die vrijwel in alle dimensies te stellen zijn.
  Een huisarts weet van veel dingen een beetje. Een specialist weet van een beetje, heel veel. Ik ben een super- genie: ik weet van niks, alles

 3. #3
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1
  Die lades zitten er inderdaad akelig strak in...Ook ik wil wel graag weten hoe je dit gedaan hebt.......

  Hoe gaan de lades straks open ? Het kiezen van beslag oid is altijd lastig vind ik zelf..
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 4. #4
  Hoe lang je er over hebt gedaan is niet te zien, wel hoe goed het in elkaar zit.
  Een probleem van werken in opdracht: als je standaard deze kwaliteit levert zul je "nee" moeten leren zeggen

  Komt de kast koud op de vloer, of op een plint of stelpootjes?

 5. #5
  Mooi, ben benieuwd naar het eindresultaat (en eventueel nog meer foto's van "onderweg") :-)

 6. #6
  Ik heb de deuren en de lades wat groter gemaakt zodat ze net op hun plek passen (dus praktisch zonder zichtbare naden rondom). Daarna heb ik eerst de scharnieren en ladengeleiders gemonteerd. Vervolgens voorzichtig rondom bijschaven en iedere keer checken met een opvulplaatje tot de naden gelijk zijn.

  Precies op de uiteindelijke maat maken, rekening houdende met naden en hang en sluitwerk wist ik van te voren al dat dat 'm niet ging worden. Ook de haaksheid ten opzichte van de kast kan net iets anders zijn of een scharnietje net iets meer naar binnen dan de ander.

  Dus dit is wel een safe manier van werken; alles iets groter maken dan uiteindelijk.

  Er komen ronde grenen knopjes op de laden en de deurtjes. Of misschien iets van messing. Dat moet ik nog met de klant overleggen.

  De kast komt op vierkante poten een 5cm van de grond af. Er komt wel een sierlijst aan de onderrand maar de poten zullen grotendeels zichtbaar blijven.

  Verder heb ik een site waar fotos van het hele traject opstaan: http://www.behance.net/gallery/Bookcase/8643685

 7. #7
  Een waar plezier om het ganse traject te kunnen volgen op die (aparte) site. Alles heel strak afgewerkt. Knap!

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.561
  Door ervaring wijzer geworden heb ik bij m'n archiefkast de beide deurtjes ook groter gehouden. Met 1 tot 2 mm overmaat heb ik de deurtjes eerst in de hoogte passend gemaakt. Daarna de scharnieren gemonteerd en de deurtjes op breedte gebracht. Het verlost je van het precies op maat werken als je de stijlen en regels maakt en je kan kleine afwijkingen in de kast opvangen. Die 1 tot 2 mm die je verwijdert langs de omtrek valt geen hond op.
  Voor de lades met geleiders werk ik meestal met een vals front. De afmetingen van de ladebakken houd ik iets kleiner. Met vulplaatjes maak ik de speling rondom gelijk. Ik begin onder zodat ik het front van binnenuit kan vastschroeven. Zo werk ik naar boven lade voor lade af. Het bovenste front is het passtuk, Dat wordt als laatste op maat gemaakt zodat de speling rondom gelijk is. Als ik er nog van boven bij kan wordt dit ook vastgeschroefd zoals bij de rest. Anders werk ik met twee kleine spijkertjes zonder kop in de ladebak. Met de vulplaatjes als geleiding druk ik het front op de bak in de spijkertjes. Met die putjes als register kan ik bij uitgetrokken bak het front vastschroeven.

 9. #9
  Mooie strakke kast en de lades zitten er prachtig in. Alleen dat latje met de 3 gleufjes vind ik er niet zo bij passen, haalt voor mijn gevoel de balans er een beetje uit.

  jaap

 10. #10
  Klasse! Ik vermoeddde al zoiets. Heb je de sierlijsten met de tafel gemaakt of zo uit de hand. Ben benieuwd als het hele geheel opgebouwd is.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top