Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8
 1. #1

  Halfhoutverbindingen onder hoek.

  Verleden week een bestaande voordeur moeten updaten, er moet een bovenwaaier bijgeplaatst worden weliswaar na het aanpassen van de gevelopening. In de waaier komt een nep glasroede verdeling te zitten, een combinatie van de diagonalen met een ingesloten ruitvorm.

  Nu kon ik ofwel de glasroedes op maat zagen en dan stuk per stuk terplaatse op het glas kleven, weliswaar met het nodige geklooi om alles symmetrisch af te schrijven en te plaatsen. Of ik kon de hele vorm al samenbouwen in het atelier om dan later het hele zooitje ineens plaatsen. Voor het gemak van ondergetekende heb ik maar voor de laatste optie gekozen.

  Dus eerst de vorm uitgetekend op ware grootte, daarna de twee verschillende componenten apart samengebouwd, de diagonalen werden halfhouts verbonden, de ruitvorm werd met domino's verbonden.

  Daarna de beide onderdelen op elkaar gelegd en afgeschreven waarna ook hier wat halfhoutverbindingen werden aangebracht. Eindresultaat is nu een stijve constructie die terplaatse op een paar minuten kan geplaatst worden zonder geklooi.

  De halfhoutverbindingen werden ingezaagd met de rugzaag en daarna met de bovenfrees op diepte uitgefreesd. Afschrijven gebeurde met een fijn potlood, bij het inzagen is het dan de bedoeling dat de helft van het lijntje blijft staan. Het eindresultaat is dan een passende verbinding die zonder kracht in elkaar gestoken word maar toch blijft zitten.

  Bijgaand wat plaatjes,


  André


  De juiste vorm uittekenen.
  CIMG3237.jpg

  De diagonalen.
  CIMG3226.jpg

  De ruitvorm.
  CIMG3229.jpg

  De twee samen.
  CIMG3233.jpg

  Het voorlopige eindresultaat.
  CIMG3235.jpg

 2. #2
  Ziet er strak uit

 3. #3
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  Je omschrijft het alsof het een peuleschil is. Voor jou misschien ook wel

  Erg netjes.

 4. #4
  Knap stukje werk.

 5. #5
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Bijtel Bekijk Berichten
  Je omschrijft het alsof het een peuleschil is. Voor jou misschien ook wel

  Erg netjes.
  Ja maar dit is ook een peulschil qua werk. Dezelfde vorm maar dan met echte glasroeden, dus voorzien van glassponning en profieltje, dat is al van een andere orde. Dat is dan geen klus die op een uurtje klaar is.

  Maar dat zal wel voor iedereen anders zijn vermoedelijk.


  Mvg,


  André

 6. #6
  zeg André, waaromeigenlijk de bovenfrees ipv een beitel voor zo'n dunne latten?

 7. #7
  Snelheid van uitvoering, een bovenfrees met een recht freesje van 6 à 8mm is heel wat sneller dan een platte beitel Inzagen op de juiste breedte en ongeveer op diepte, de rest er tussenuit met de frees en klaar is kees.

  Mvg,

  André

 8. #8
  Zoals je het zegt klinkt het erg makkelijk!
  Alleen bij mij past het nooit

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top