Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 6 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 52

Onderwerp: Een archiefkast

 1. #1
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.552

  Een archiefkast

  Toen de werkbank af was viel ik in een soort van leegte. De stappen in het fabricageproces van de bank maalden steeds door je hoofd. Een volgend project diende zich al aan maar door die leegte en de dagelijkse temperatuur van over de 30 graden was het moeilijk op gang te komen.
  In een wat verloren hoekje staat een entertainment center, zeg maar een kast waar een TV, een videorecorder, een DVDspeler en een hoop banden en DVD's in opgehoopt kunnen worden. Door diverse oorzaken is de kast uit z'n functie ontheven en herbergt nu een hoop VHS-cassettes waar geen hond naar kijkt. Verder is het een magneet voor allerlei prullaria want vrouwen over heel de wereld hebben nagenoeg dezelfde uitstaldrang. Door enkele vrij hardhandige verplaatsingen heeft de kast van beplakt spaanplaat en hardboard zodanige schade opgelopen dat het verband er een beetje uit is. Tijd voor actie dus en dat betekend het einde voor de kast.
  Het plan is om een dossierkast te maken waar de administratie van het huis in opgeborgen kan worden. Er moeten archiefdozen en ordners in. Wegens manoevreerruimtegebrek en te weinig ruimte tussen plafond en werkbank in de kelder wordt het een gedeelde kast. De voetafdruk is 400 diep en 900 breed. Het onderdeel wordt 860 hoog en het bovendeel 1740 zodat het geheel 2600 hoog wordt. Hoog genoeg om het plaatsen van ongein op de bovenkant te ontmoedigen. In de onderkast wordt één plank geplaatst zodat er een rij staande dozen in kan en op de plank 4 dozen liggend. Er komen twee paneeldeurtjes in. In de bovenkast komen ook deuren maar dan met glas. M'n standaard constructiemateriaal is 2x2 Radiata pine uit Nieuw Zeeland maar de laatste oogst was zo krom dat ik overgegaan ben op 5/4x4 in hetzelfde hout. Als ik de balkjes overlangs door midden zaag heb ik 42 x 30 mm en dat is zat als dragend element. De leggers worden van 1/2" multiplex gemaakt in een houten frame van 1x2 (20x40) en de kastwanden van 1/4" idem.

  Zoals gezegd was de start wat sloom maar tussen het BBQ-en en andere zomerse bezigheden door kwam ik langzaam op stoom. De doormidden gezaagde balkje met de lange Veritas schaaf glad gemaakt en met de verstekzaag nodige delen op lengte gemaakt. Met de werkbank operationeel heb ik gelijk een voet aan de zaag gemaakt zodat die in de bankschroef geklemd kan worden. Dat werkte perfect maar dat vermoedde ik al.
  P7031515q.jpg

  P7031516q.jpg

  De balkjes worden met domino's verbonden, 6 x 40. Het lijkt wat iel maar de wanden gaan een deel van de sterkte verzorgen.
  P7031517q.jpg

  Even droog passen.
  P7031518q.jpg

  Voordat het frame in elkaar gelijmd gaat worden gaan de groeven voor het multiplex er eerst in. De achterwand gaat in een groef aan de achterzijde, de zijwanden gaan in een groef aan de binnenzijde. Zo heb ik een gladde binnenkant.
  P7121520q.jpg

  Voor de ondersteuning van de bodemplank en de bovenkant komt er een balkje met groeven die met Kreg-schroeven wordt vast gezet. De verdere ondersteuning gaat met afvallatjes, daar zie je later niets meer van. Je kijkt nu tegen de onderkant van de bovenkant.
  P7121521q.jpg

  Voor het maken van de paneeldeurtjes moest er natuurlijk een nieuw freesje gekocht worden. Elk argument in zo'n geval is welkom. Dit freesje is van Woodriver, het huismerk van Woodcraft en komt waarschijnlijk van één van de betere Chinese leveranciers.
  P7121522q.jpg

  Het karkas is af. Ik heb er een archiefdoos ingezet om een indruk te krijgen.
  P7131523q.jpg

  De volgende stapp wordt het maken van de deurtjes. Een echte paneeldeur is nieuw voor mij. Ik heb ook een ander type scharnier gekocht. Hier valt het ene scharnierblad in een opening van het andere blad. Op die manier hoef je de scharnieren niet in te laten. Wordt vervolgd.
  Laatst gewijzigd door WR1944; 13-07-13 om 05:50.

 2. #2
  Dat is weer een leuk projectje Wim. Als je zo doorgaat moet er binnenkort een ander (lees: groter) huis komen om al die houten meubelen te herbergen
  Groeten, Ekko

  "In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk. In de praktijk wel..."

 3. #3
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.552
  De familie is nogal alfa-achtig georienteerd. Organiseren en practische oplossingen verzinnen schiet er nogal eens bij in. Tevens zijn er door ziekte en wat ongelukjes perioden geweest dat er wat minder wat minder geld het huishouden binnen kwam. Dat zijn de zegeningen van een kapitalistisch land. Dus is er wat meubilair uit 2e-hands winkels binnen gekomen. Kortom, het is een onpraktisch allegaartje geworden. En stapje voor stapje probeer ik er wat lijn in aan te brengen. Dus een groter huis hoeft niet, 4 slaapkamers, 2 badkamers en 2 dubbele huiskamers lijkt me ruim voldoende.
  En dat praktische kan zonder al te veel moeite. Zo was er in de 2e huiskamer geen plafondverlichting. De leidingen lagen er, de schakelaars zaten op de muur maar het aansluiten was net een brug te ver. Dus heb ik even zitten puzzelen en zitten er twee plafondlampen en een plafondfan met licht die je vanaf de schakelaars kan bedienen. Na ruim 10 jaar was er licht. In de ruime keuken was er 1 plafondlicht, nu zijn het er 3 en is er ook aanrechtverlichting onder de kastjes. Beide kelders zijn ruimhartig voorzien van verlichting, evenals de voor- en achterveranda. En het eind is nog lang niet in zicht.
  Maar overal waar een op maat gemaakt meubel komt gaat er een krakkemikkig ding weg. Dus het wordt langzaam een echt huis.

 4. #4
  Maar overal waar een op maat gemaakt meubel komt gaat er een krakkemikkig ding weg. Dus het wordt langzaam een echt huis.
  En... belangrijker nog... een thuis !!!
  Groeten, Ekko

  "In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk. In de praktijk wel..."

 5. #5
  Hallo Wim,

  Dat begint weer een mooi kastje te worden.
  Is Radiata Pine hetzelfde als 'ons' vuren hout?
  Groeten, Raymond

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.552
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Oceans'11 Bekijk Berichten
  En... belangrijker nog... een thuis !!!
  Ik ben niet zo gehecht aan een bepaalde plaats, oftewel niet erg honkvast. Vandaar dat ik vrij makkelijk verkaste naar Amerika. Maar ik heb wel graag een zekere mate van comfort om me heen. En dat is wat me drijft. En ik laat anderen graag kennis maken en mee genieten met die voor hen soms afwijkende maar wel aangename levensstijl.
  Dus voor mij is thuis de plek waar ik me prettig voel.

 7. #7
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.552
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door SunRayes Bekijk Berichten
  ..... Is Radiata Pine hetzelfde als 'ons' vuren hout? .....
  Ook al hak ik er regelmatig in, ik ben een houtleek. Ik heb Wikipedia er even op nageslagen. Pinus Radiata is de gecultiveerde vorm van de originele vorm zoals die in California groeit. Door het verwijderen van elk beginnende takje in het onderste deel van de stam krijg je knoestenvrij hout. Het is één van de snelst groeiende houtsoorten. En het is erg geschikt voor gebruik binnenshuis. Ik denk dat het in hetzelfde hoekje als vuren. De structuur is wat fijner wat met het schaven goed te merken is.

  De deurtjes maak ik van poplar (populier). Met m'n nieuwe schaaf is het een genot om te schaven. En ik heb gemerkt dat je met een lichte sturende beweging van je pols de schaaf kan laten doen wat je wilt.

 8. #8
  Toch weer een knap projectje. Het valt me wel op dat je vrij veel met machines werkt, terwijl je volgens mij alles in huis hebt om een volledig handgemaakt project af te werken. Is hier een specifieke reden voor? Een bepaalde voorliefde?

 9. #9
  Ziet er al goed uit.

  is poplar in de VS niet meestal een magnolia-achtige (liriodendron tulipifera) eerder dan populier?

 10. #10
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.552
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Reinoud Bekijk Berichten
  Het valt me wel op dat je vrij veel met machines werkt, terwijl je volgens mij alles in huis hebt om een volledig handgemaakt project af te werken. Is hier een specifieke reden voor? Een bepaalde voorliefde?
  Ik denk dat als je 35 jaar je werk op een efficiente manier moet doen je moeilijk anders kan. Mede door m'n aangeboren luiheid ging efficient handelen me makkelijk af. Een korte analyse.
  De balkjes van het frame (90 breed) heb ik met de cirkelzaag gehalveerd en met de handschaaf glad gemaakt. De balkjes heb ik vervolgens met de hand op lengte gezaagd. De verbindingen tussen de balkjes zijn met de Domino gemaakt. De groeven met de freestafel. Het multiplex is met de cirkelzaag met overmaat gezaagd en met de handschaaf passend in de groeven gemaakt.
  Het is een hobby voor mij en ik probeer zoveel mogelijk handwerk te verrichten. Maar als ik 2 meter hout moet schulpen doet m'n cirkelzaag dat vele malen sneller en nog zuiverder ook. Ik heb al wel gemerkt dat m'n nieuwe werkbank een goede aanvulling is en dat ik er beter met handgereedschap op terecht kan.M'n schaaf- en zaagtechniek is merkbaar verbeterd.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top