Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12
 1. #1

  bloedbaantje in snijplank

  Hey iedereen,
  Momenteel ben ik wat aan het experimenteren met het maken van snijplanken. Een vriend van mij wou er wel eentje maar wou er graag een bloedbaantje rond.
  Eerst heb ik getracht het te doen met enkel de bovenfrees zijgeleider, wat redelijk gaat, enkel in de hoeken geeft het een probleem. Hier moet ik dan op tijd stoppen en proberen in te schatten tot waar ik juist moet. Je ziet dan ook altijd waar ik stop/begin.
  Dus dacht ik een hoek te maken rond de snijplank met planken en te werken met de kopieerring maar ook dat was niet zo een goed success.
  Dus nu is mijn vraag natuurlijk, hoe doen de experten het hier op het forum? Maken jullie een volledige mal, of andere ingenieuze oplossingen?
  Alvast bedankt
  Timothy

 2. #2
  Sapgootje mag dat ook? Of ga worden er op deze plank enkel kippen geslacht? :P

 3. #3
  een mal voor een kopieerring lijkt mij het makkelijkste

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2013
  Locatie
  Berkel en Rodenrijs
  Berichten
  481
  Snijplank maken is leuk

  Ik had het idee om inderdaad ook een gootje te maken, en alle zijkanten af te ronden.
  Alleen kops hout frezen viel vies tegen. Ik heb maar afgezien van het gootje.

 5. #5
  Met een copieer mal, en een bolkopfreesje?

  Waarom valt kopsfrezen tegen?

 6. #6

 7. #7
  En hoe moet ik een volledige mal zien? langs alle kanten een balkje spannen waar mijn kopierring tegen kan lopen? Dat wil dan zeggen dat ik een mal moeten maken voor elke snijplank apart omdat deze bij mij zelden de zelfde maat, dikte enzo hebben. Het grootste gevaar van de kopieerring vind ik ook dat je steeds druk moet zetten tegen de mal en je het gevaar loopt dat je uitschiet naar de andere kant, zeker net voor, achter een hoek.

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.297
  Je zou een L-vormige mal kunnen maken die zeg 2/3 van een zijde en ruim 1/3 van de aangrenzende zijde bestrijkt. Aan de onderkant van de mal monteer je dan aanslaglatjes (ook in L-vorm) waartegenaan je de snijplank legt als je deze in de mal klemt. Als je die mal maakt voor de grootste snijplank die je van plan bent te maken, dan kan je in 4 keer inklemmen van de snijplank de goot rondom frezen. Door de L-vorm kan je een sleuf maken die net zo breed is als de diameter van je kopieerring. Dan kan je niet meer uitschieten. Het vereist natuurlijk wel dat de mal erg nauwkeurig wordt gemaakt, en dat er erg nauwkeurig wordt ingespannen, anders sluit het stuk goot dat werd gefreest met de ene poot van de L niet goed aan op het stuk goot dat je met de andere poot maakt. Gewoon in een ander stuk plaat proef-frezen, en als de uitlijning niet exact goed is de aanslaglatjes verplaatsen, totdat het klopt.

  Succes, KArel

 9. #9
  Houtenklaas,
  Bedankt, zo een L had ik gemaakt maar dus enkel om de kopieerring tegen te drukken, niet aan de andere kant. het is in ieder geval logischer om aan de andere kant ook iets te maken.
  Moet ik eens bekijken hoe ik dat het beste aanpak.
  Helaas is het dus voor de laatste plank slecht afgelopen en ben uitgeschoten. Proberen op te lossen met een iets breder bol freesje en een opvangreservoir te voorzien waar ik echt wel te ver ben gegaan...

 10. #10
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.297
  Of je draait de plank om ;-)
  Maar een paar keer oefenen op een stukje plaat kan geen kwaad, ook om handigheid in het gebruik van je mal te krijgen.
  Ik heb al eens wat bovenfreesmallen gemaakt, maar oefen nog steeds voordat ik een werkstuk met het freesgeweld confronteer!

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top