Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 4 van de 4
 1. #1

  Tuintafel: beitsen, lakken en/of wasolie?

  Wij hebben een heel mooie, nog onbewerkte, eikenhouten tuintafel gekocht.
  Nu is het plan dat het blad wat grijs/vergrijsd wordt, en de poten wit. Ik word alleen totaal niet wijs uit alle informatie die hierover is, ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik ben overigens ook een complete leek .
  Hopelijk kunnen jullie mij helpen!

  Ik heb begrepen dat ik eerst de tafel moet schoonmaken (alleen door warm water of echt ontvetten?). Daarna de tafel licht opschuren.
  Van het merk Cepe heb ik een mooie kleur beits gezien. Dat is op waterbasis.
  Mijn grootste vraag is hoe ik het blad daarna dan moet afwerken. Met wasolie, of lak? En moet de tafel geïmpregneerd worden? En bovenal: wat zouden jullie daar heel concreet voor producten voor aanraden?

  Voor de poten had ik in mijn hoofd om gewoon flexa wit te gebruiken, na het aanbrengen van grondverf.

  Alvast heel veel dank voor het brengen van licht in mijn duisternis .

 2. #2
  Heb je een foto?
  Waarom alleen de poten verven?

  Ontvetten kan bv met water en amoniak.

  Als de tafel laat vergrijzen door uv licht, en je gaat hem daarna schuren, is hij niet meer vergrijst zoals je in gedachten hebt denk ik.

 3. #3
  Dankjewel voor je reactie!
  Voor een voorbeeldje hoe het ongeveer moet worden: http://www.welke.nl/photo/JontiWorks...ijk.1363733508
  Een foto van onze tafel heb ik hier niet even bij de hand, die staat ingepakt in een zeiltje in de tuin. Maar het is hetzelfde model als op de foto.

  Ik wil alleen de poten verven omdat ik het mooi vind dat je de houtstructuur van het blad blijft zien. Als je die verft, verlies je dat grotendeels. Daarom leek beits me meer geschikt.

  Dus eerst ontvetten, en dan schuren. Dan beitsen, maar dan....? Hoe werk ik het af zodat het hout goed beschermd blijft?

 4. #4
  Ik zou het blad niet behandelen. Zo nu en dan schoon borstelen met water/groene zeep. Bescherming met (lijn)olie betekent, dat de verontreiniging "vastplakt". Lakken geeft het probleem, dat door de werking van het hout barstjes ontstaan waardoor zich vocht ophoopt onder de lak - gevolg zwarte plekken. Eiken is een perfecte houtsoort die goed belucht (dus niet onder plastic (broei) jaren meegaat.
  Mooi genieten van eerlijk hout.
  vr.gr. Jan Pranger
  www.arstorno.nl
  http://www.arstorno.nl [b:3c68c353]"hout-vormen"[/b:3c68c353]

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top