Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 10 van de 10
 1. #1

  zwaar belast schroefgat repareren, buiten

  Ik moet de schroefgaten van het stevenbeslag van mijn bootje repareren, want ze zijn te groot en niet in de juiste richting geboord.
  De schroeven zijn vrij zwaar belast. Het zijn hele mooie rvs 6x50 schroeven en het hout is mahonie
  Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Het makkelijkste zou zijn ze op te boren tot 10mm en dan op te vullen met epoxy met vulmiddel (katoenvezels, aerosil (silica) of houtstof?) Of toch beter wat extra investeren en een stukje mahonie rond inlijmen
  (zag dat je dat kunt kopen in modelbouwwinkels) ?

 2. #2
  Hoeveel ruimte heb onder het dek op de plaats van je beslag.
  Je kan daar eventueel een nieuw stuk hout plaatsen waar de lagere schroeven in komen.
  Heb je misschien een foto?
  Ik ben begonnen met niets en het meeste heb ik er nog van over.

 3. #3
  Dank voor je reactie.
  Nee, het is niet in het dek. Het is in de steven, de schroeven lopen horizontaal.
  De steven is massief en het beslag is soort van een verlengstuk van de boeg-beschermstrip.
  Inderdaad veel handiger om een foto te maken.

 4. #4
  Het gaat om de bovenste twee schroeven (ik zal een betere foto maken binnenkort)Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   foto_boegbeslag_klein.jpg
Bekeken:  244
Grootte:  25,2 KB
ID:    7418

 5. #5
  Uitboren en vullen met epoxy lijkt mij de meest makkelijke optie. Als vulmiddel kun je het beste een middel gebruiken dat niet alleen zorgt voor het dikker maken van je epoxy, maar ook sterkte toevoegt. Zelf heb ik goede ervaring met de fillers west system, maar er zullen ongetwijfeld andere merken/opties zijn.

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.623
  He, ik wist niet dat er vullers zijn die sterkte toevoegen. Zijn daar behalve beweringen van fabrikanten ook ervaringen mee bij het forum of publicaties over?

  Nu naar het item: ik heb geen verstand van boten of ervaringen met effect van ( evt zout) water, maar vroeg me af of rvs rampas een optie zijn. Ik denk aan de duitse leverancier Pfahl. Niet de goedkoopste maar wel het hele assortiment en snel en kleine aantallen mogelijk.

  mvg
  klaas0639

 7. #7
  Dank voor het meedenken. Ik denk dat je gelijk hebt en dat er alleen vulmiddelen zijn die niet verzwakken behalve misschien glasvezels?. Aerosil poeder of colloidal sillica zoals anderen het noemen is voor zover ik het begrijp een verdikker die de hars niet zwakker maakt.

  Ik heb voor 100 euro (in een vlaag van verstandsverbijstering ;-)) een doos van die schroeven gekocht, niet wetende waar je ze los kon kopen, dus zit er een beetje aan vast....

 8. #8
  Ik neig toch naar het uitboren en inlijmen van een stukje mahonie rond, omdat ik dan zeker weet wat er in gaat, terwijl je met opvullen niet zeker weet dat je tot de bodem van het gat hebt gevuld.

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.623
  Ja uitboren en er een zelfde soort hout in lijmen is ook een goede oplossing denk ik. Heel veilig want je vezwakt niks en het is een authentieke houtoplossing.

  Mvg
  klaas0639

 10. #10
  Hout inlijmen is wel mooier dan vullen met epoxy

  @ Klaas0639: tot nu toe heb ik geen publicaties gevonden over vullers, het zijn beweringen van fabrikanten. Zelf heb ik met name ervaring met vuller 405 van west. geeft een beetje een hout-achtige kleur aan het mengsel en voldoet goed om mee te lijmen of mee te plamuren.

  Naast deze fabrieksklare vuller heb ik wel eens vlokken van glasvezelmatten gebruikt als vuller, dit was in combinatie met injectiehars (water dunne epoxy). Naar mijn idee zou dit meer stevigheid geven dan alleen epoxy, door het toevoegen van vezels komt er meer verband in de epoxy. Maar voor het vullen van schroefgaten zijn vezels minder handig, de kans op luchtbellen is dan vrij groot.

  Groet, Ruurd

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top