Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 9 van de 9
 1. #1

  Elektrolyse voor de prijsbewuste doe-het-zelver

  Sinds de start van mijn ver(nieuw)bouw ben ik gebeten door houtbewerking. Na een basiscursus (10 zaterdagvoormiddag) kreeg ik van mijn vader een van zijn oude schaven cadeau. Die was al enige decennia niet meer gebruikt en bijgevolg hebben roest en houtworm vrij spel gehad.
  Over de schaaf zelf start ik bij gelegenheid (lees: als er wat te vertellen valt) een nieuw onderwerpje op. Na een aantal maanden als meelezer op het forum wou ik zelf wel iets delen. Mijn eerste experiment met elektrolyse leek me een leuke gelegenheid, vooral omdat andere forumleden misschien ook geïnteresseerd zijn in de low-budget oplossingen die ik heb gezocht.

  Vooreerst, een prentje van de schaaf. Zoals je kan zien is ze redelijk aangetast. Een merk heb ik tot op heden niet kunnen ontwaren. Er staat ergens een stempel, maar die is onleesbaar.
  Het mes van de schaf is serieus verroest en daardoor zitten er ook heel wat putjes in. Ik weet niet of dit nog te redden valt, maar voor een eerste poging werk ik onder het motto: 'baat het niet, dan schaaft het niet'. Het is toch al een beetje een verloren zaak.
  Net door die putjes heb ik na wat Googelen gekozen voor elektrolyse, omdat je dan het meeste metaal overhoudt.

  PICT7233.jpg
  Op deze foto zie je ook al een soort van voor en na. Het mes heb ik al behandeld en geschuurd.

  De grootste uitdaging was het zoeken naar een goede stroombron. Een gelijkstroombron had ik niet staan en eentje kopen leek me wat voorbarig. Toen ik echter zag dat het voltage helemaal zo hoog niet moet zijn, bedacht ik dat ik het eens kon proberen met de stroombron van een oude computer. Uit mijn verleden als computer-modder wist ik nog dat je die dingen aan de praat moet krijgen zonder dat ze in de computer zitten. Nog eens 5 minuten Googelen en een eerste ervaring met de soldeerbout later had ik een werkend model.

  PICT7254.jpg

  Om gemakkelijk te werken heb ik dan bij Conrad.be samen met wat andere spulletjes die ik nodig had ook wat krimpkous en krokodillenklemmetjes gekocht. Bicarbonaat en een zekeringetje van 5 Ampère heb ik in de lokale zelfbouwmarkt (hier in Vlaanderen, "den Brico") gehaald. Voor de bekabeling heb ik gebruik gemaakt van de elektriciteitskabels die we bij onze verbouwing uit de muur hebben getrokken. Nog wat gesmos met de soldeerbout later was ik klaar om aan het echte werk te beginnen. Als anode heb ik een stuk betonijzer uit de afvalstapel gebruikt.


  PICT7253.jpg
  De opstelling.


  PICT7255.jpg
  De zekering. Zo kan ik het het met een gerust hartje een nachtje laten doorwerken zonder op de werf te moeten kamperen.


  PICT7256.jpg PICT7257.jpg
  Voorzichtig bicarbonaat toevoegen tot we in de buurt van de 5 Ampère zitten.


  Mocht er interesse zijn wil gerust de 'technische' schema's van de opstelling en de aangepaste computervoeding ook op het forum plaatsen.

  Groeten

  Nikolaas

  (Blijkbaar is er ook een foto van een zakje zekeringen tussen geraakt. Excuses, maar ik heb het forum nog niet helemaal niet in de vingers.)
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen
  Laatst gewijzigd door DRN; 01-07-13 om 20:28. Reden: Foefelen met foto's

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Kijk, daar houd ik van; low-tech met gebruikmaking van aanwezige spullen. Met alu-folie had je een zekering kunnen maken. Uitproberen welke breedte van een strookje bij 1 A doorbrandt en dan 5 even brede strookje gebruiken tussen de krokodillenklemmen. Maar dat is voor de harde McGyver kern. Even naar de Brico is makkelijker.
  Welkom en succes met je schaaf.

 3. #3
  Ik heb dit ook al eens eerder gedaan met oude beitels. Werkt perfect.
  Groet,
  Pieter

  www.houtdraaien.com

 4. #4
  Beste Nikolaas,

  Het meest kritische deel van die oude schaafbeitels is de spiegelzijde van de beitel en wel het deel vlak achter de snede. Als hier pitjes zitten wordt het lastig om hem scherp te krijgen. De vouw is ook vaak verroest, maar die moet je toch opnieuw slijpen. Voor de spiegelkant heb ik nog geen makkelijke manier gevonden. Dus, stukken schuurpapier in oplopend grit op een vlakke glasplaat lijmen en dan gewoon gaan schuren tot je een ons weegt. Daarna ga je over op je slijp en wetstenen om hem te polijsten. Uiteindelijk moet hij vlak en glimmend worden wat best nog listig is. Een alternatief is een kleine vouw achter op de beitel. Tijdens het afwetten van de beitel moet je hem dan altijd een klein beetje optillen, zodat je de achterkant van de snede ook polijst. Electrolyse of citroenzuur oid is vooral een cosmetische opknapbeurt en helaas helpt het niet om de roestputje te laten verdwijnen. Wat ik zelf dan ook altijd doe bij een oude schaaf is eerst kijken of ik hem technisch gezien weer in goede staat kan krijgen, voordat ik me om het uiterlijk druk ga maken.

  (Niet denigrerend of wat dan ook bedoeld hoor, gewoon wat ervaring uitwisselen)

 5. #5
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  Ik vroeg me inderdaad ook af of de putjes dan verdwijnen. Ik heb ook wel wat oud gereedschap, bv. twee antieke bijlen. Ik heb de kop na het schuren (met haakse slijper) gewoon in de lijnolie gezet, de roest in de putjes wordt zo gebonden en wordt hard zodat het niet verder roest. Wel vervelend dat soms putjes zo diep zitten dat het niet weg te slijpen is (in de snede).

 6. #6
  Ontroesten doe ik tegenwoordig met Rustyco ( heb een tijdje geleden een grote pot gel van de vertegenwoordiger los gepeuterd ) en dat bevalt mij goed.
  Ik heb laatst een oud stuk gereedschap er in gedompelt en een nachtje laten liggen en die was zonder probleem ontroest.
  Een "nadeel" is wel dat ik dat er niks geknusteld of geëxperimenteerd hoeft te worden

 7. #7
  DRN,

  Graag had ik het schema hoe je de computer voeding etc aan de praat hebt gekregen

  alvast bedankt

  Menno

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2013
  Locatie
  Berkel en Rodenrijs
  Berichten
  481
  Van de moederbord connector de groene kabel verbinden met een willekeurige zwarte en de voeding gaat aan.
  Geel is 12V, rood is 5V

 9. #9
  Uiteraard is een zelfknutsel elektrolyse opstelling erg leuk om te doen, maar met citroenzuur is het ook zo gepiept.
  Een emmer met een paar liter water, twee of drie eetlepels citroenzuur, en voor nog geen euro ben je klaar.

  Maar elektrolyse blijft wel het leukste om te doen.

  Die putjes op de spiegelkant blijven een probleem.
  Als het nodig is, schuur ik de spiegelkant eerst met de bandschuurmachine. Wel opletten op de warmte.

  Grts, Raymond

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top