Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 17
 1. #1

  Unhappy Deurtje krom na lijmen...

  Beste medehoutbewerkers,

  Voor mijn grenen boekenkast ben ik nu de paneeldeurtjes aan het maken. Alleen komt er glas in ipv. een paneel, maar goed.

  Als ik de deurtjes 'droog' in elkaar zet, dan zijn ze zo vlak als maar wezen kan. Echter nu heb ik 3 deurtjes al gelijmd en 1 daarvan haal ik uit de lijmklemmen en die is echt 5mm scheluw, huil, huil.

  Hieronder een paar foto's van de verbinding die ik heb toegpast en de setup met de lijmklemmen.

  Boekenkasten_56.jpg
  Boekenkasten_55.jpg
  Boekenkasten_66.jpg

  Hoe doen jullie dit en wat zijn mogelijke oorzaken voor het kromme resultaat? Is het wel verstandig om ook de kleine lijmklemmen op de verbindingen te zetten om extra dicht te drukken of is dit niet nodig?

  Alle tips zijn welkom, bvd.

  David

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.630
  Ik ben benieuwd wat de echte ervarenen erover zeggen.
  Ik denk dat door de speling in de hoekverbindingen, de kleine lijmklemmen spanning in de constructie brengen waardoor na het lijmen de zaak scheluw is. Het verklaart dat ze droog in elkaar gezet vlak zijn en na het lijmen sommige scheluw door de niet voor elk hoekverbinding gelijke speling.

  Maar ik zie (nog) geen oplossing hoe je zonder dit probleem te veroorzaken de lijmverbinding kunt klemmen.

  mvg
  klaas0639
  Laatst gewijzigd door klaas0639; 27-06-13 om 19:55. Reden: Te veel typo's

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2012
  Locatie
  't hoofd van Overijssel
  Berichten
  943
  De lage hoeken even wat blokjes onder leggen en de hoge kanten onder spanning zetten met twee lijmtangen. Elke hoek één tang trouwens. Zo deden we ramen wel eens als ze scheef trokken. Beetje ervaring en gok hoeveel je door vlak heen moet drukken.

  Meestal gaat het daarna wel goed omdat het beslag, scharnieren, raamboompjes en glas het raam recht houden. Bij dit soort zaken is het denk ik ook een kwestie van geluk hebben of pech.
  Jeroentje

 4. #4
  Proficiat met je verbindingen, die zijn mooi strak en passend afgewerkt, dat gaat een pro niet verbeteren

  Het opspannen daarentegen is niet helemaal koosjer. Voor een dergelijke klus heb je maar twee spanschroeven nodig, de twee die onder en boven de stijlen tegen de regels drukken.
  Wat is hier de werkvolgorde?

  - verbindingen lijmen
  - in elkaar steken
  - twee spanschroeven erop om de borsten van de penverbindingen te laten sluiten
  - met een paar tikken van de hamer de regels aantikken zodat de verstekken dicht komen te staan, eens op hun plaats blijven die mooi zitten, spannen is hier overbodig.
  - de diagonalen meten om te controleren of het boeltje haaks in elkaar zit, gebruik GEEN winkelhaak hiervoor, nooit.
  - controleer of de constructie vlak of scheluw ligt, ligt de kader scheluw corrigeer dit nu, éénmaal de lijm droog is er geen correctie meer mogelijk. Meestal lukt het corrigeren door één van de spanschroeven wat hoger of lager te zetten op de dikte van hout, anders brengt een spie onder één van de hoeken uitkomst.
  - laten drogen

  Meestal worden er veel te veel spanschroeven gebruikt, dat is voor niks nodig, het zorgt alleen maar voor (ongewenste) spanningen in de constructie. De verlijming word er heus niet sterker door. Ook met de persdruk moet niet overdreven worden, verbinding dicht = klaar. Hoe hoger de persdruk, hoe meer gevaar op vervorming.

  Een constructie die bij de eerste assemblage mooi vlak is moet dat ook zijn na de verlijming. Vermijd zoveel mogelijk om een te lijmen object te klemmen op een ondergrond, tenzij je absoluut zeker weet dat die vlak en van scheluwte is.

  Alle, maar dan ook alle objecten die ik lijm worden tijdens het lijmen gecontroleerd op scheluw staan, dit is namelijk DE periode om hier iets aan te doen, eens de lijm uitgehard kan je aanpassen vergeten. Als het werkstuk mooi vlak ligt tijdens het lijmen zal dat nadien ook mooi vlak blijven eens de lijm uitgehard is.


  Mvg,

  André

 5. #5
  Hallo David,
  Die verbindingen zien er supersterk uit, complimenten!
  Wat je achteraf tegen het scheluw trekken kan doen weet ik niet.

  Goed verhaal van André!
  Hier leer ik ook weer wat van.

  Groeten, Raymond

 6. #6
  Ik heb 6 deurtjes die 1 a 2 mm scheluw zijn en een 5 mm, dit heb ik op hardstenen aanrecht gecontroleerd. Er komt gehard glas in, ik hoop dat ik hiermee het frame weer recht trek. Op het aanrecht duw ik met mijn pink op de hoogste hoek zonder moeite het frame vlak. In hoeverre speelt in een deur met een houten paneel, dit paneel zelf een rol in het recht houden van het geheel.

  Tuoh, ik ga even je verhaal bestuderen Je legt dus die deur gewoon los op je werkbank met 2 klemmen erop en dan checken op haaksheid en scheluwte en een beetje de klemmen herpositioneren ter correctie dan zie je gelijk wat het frame doet? Zijn de rode klemmen op de hoeken om de verbinding aan te drukken volgens jou ook niet nodig? M'n hulpstuk waar ik de boel op vlak heb geklemt zou die dan niet vlak zijn?

  En bedankt trouwens voor de complimenten. Ik had in een ander draadje al gezien hoe iemand dat duivenjagertje schuin had afgezaagd/gestoken om netjes aan te sluiten. Dus ik heb het niet helemaal zelf bedacht moet ik toegeven
  Laatst gewijzigd door David80; 27-06-13 om 20:27.

 7. #7
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door David80 Bekijk Berichten
  ............ In hoeverre speelt in een deur met een houten paneel, dit paneel zelf een rol in het recht houden van het geheel.

  Tuoh, ik ga even je verhaal bestuderen Je legt dus die deur gewoon los op je werkbank met 2 klemmen erop en dan checken op haaksheid en scheluwte en een beetje de klemmen herpositioneren ter correctie dan zie je gelijk wat het frame doet? Zijn de rode klemmen op de hoeken om de verbinding aan te drukken volgens jou ook niet nodig? M'n hulpstuk waar ik de boel op vlak heb geklemt zou die dan niet vlak zijn? ..................
  Soms kan een paneel wel wat helpen om de boel recht(er) te houden, maar ik zou er niet teveel op rekenen.

  Inderdaad, het werkstuk los op de werkbank, twee klemmen erop, controleren op haaksheid en vlakheid en klaar. Door de klemmen te verplaatsen kan je inderdaad bijna alle gewenste correcties uitvoeren, enkel bij het scheluw staan van het werkstuk kan soms een dunne spie nodig zijn om dit van scheluwte te krijgen.
  De klemmen op de hoeken zijn overbodig. Bij niet passende verbindingen verergeren ze de situatie nog trouwens. Klemmen op deze manier is enkel nodig bij halfhoutse verbindingen. Voor de rest is hier "less is more" van toepassing


  Mvg,

  André

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Locatie
  munstergeleen (Lb)
  Berichten
  451
  Naast het feit dat de rode klemmen niet nodig zijn voor de verbinding zelf, zorgen ze er ook nog eens voor dat je niet in de gaten hebt of je de blauwe klemmen niet te vast draait waardoor je een regel mogelijk kromt drukt en de deur dus ook niet meer vlak is. Voor dit soort verlijmingen zijn paralleltangen (bv de korpusklemmen van bessey) of serre joints een stuk handiger. Dit probleem is eigenlijk hetzelfde als het krom staan van tafelbladen na verlijming met gewone lijmklemmen. Zeker als deze te vast worden aangetrokken.

  Gr Ed

 9. #9
  Ik betwijfel of de rode klemmen niet nodig zijn aangezien ik 1 deurtje zonder heb verlijmd. In de hoeken, dus bij de verbindingen, is de totale dikte van het deurtje 19,5 a 20mm geworden ipv. 19mm. Dus naar mijn mening is enige persdruk (de rode lijmklemmen) wel nodig om de verbinding mooi dicht te krijgen/vlak te houden. De lijm neemt ook volume in en drukt de verbinding enigsinds uit elkaar volgens mij.

  Verder wil ik mezelf niet op de borst kloppen, in tegendeel. Maar ik betwijfel of werkstukken van anderen allemaal zo vlak en haaks zijn. Hout is en blijft een levend product in zekere mate zijn we aan de goden over geleverd. Neemt niet weg dat ik de volgende keer jullie adviezen ga uitproberen om een nog beter resuktaat te krijgen.

 10. #10
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.630
  Nou, ik wil niet al te opvallend al te vaak eigenwijs zijn :-) maar ik denk dat het IN DIT geval vooral komt van de inklemming op de verbinding door de kleine lijmklemmen. Die lijken me fundamenteel ( nou ja... ok, wat groot woord ) onjuist hier.
  Hoe prachtig de verbindingen er ook uit zien, er zal hier en daar speling en/of niet zuiver evenwijdigheid zijn in de verbindingen, die door de kleine klemmen wordt weggedrukt. Ws is het die spanning die zich uit in scheluwheid (ad hoc gemunt woord) zodra de klemmen na het drogen worden verwijderd.
  Misschien hoeft dit type verbinding die klemmen niet zoals Borre en eerder Tuoh - als ik hem goed heb begrepen - al schreven. Kan ik me in elk geval wel voorstellen.

  Daarmee wil ik niks afdingen op de ervaringen van o.a. Borre hoor. Ik heb het over de oorzaak in alleen DIT geval.

  Mvg
  klaas0639

  PS.:
  oeps David je bericht was net eerder dan dat ik mijn bericht schreef. Ik had er nog geen kennis van genomen. Het lijmen zelf brengt dus mogelijk al spanning in de verbinding door de nauwe passing. Overigens geloof ik direct dat je werk loepzuiver is. Zo ziet het er ook wel uit. Ik doe je dat niet na :-)
  Laatst gewijzigd door klaas0639; 29-06-13 om 19:33. Reden: Een PS

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top