Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16

Onderwerp: Balkje afkorten

 1. #1

  Balkje afkorten

  Hallo,

  Vraagje: Hoe korten jullie een balkje van 10cm i.h vierkant recht haaks af?
  Ik beschik over een tafelzaag en een Kapex 120 maar beiden kunnen de klus niet in één keer klaren.

  Mvg,
  Rudy

 2. #2
  Het kan met een (hand)verstekzaag, bijvoorbeeld zo een. Een goed scherpe zaag erop, en rustig zagen.

 3. #3
  Of met een handzaag in etappes. Eerste kant een klein stukje (paar mm) inzagen, kwart slag van je af draaien en weer een klein stukje inzagen. Nog twee keer herhalen. Je hebt nu vier ondiepe zaagsnedes die je zaag geleiden, mits hij scherp is en je rustig en ontspannen zaagt.

 4. #4
  Zowel met een verstekzaag als een handzaag komt er heel wat finetuning bij kijken om ze echt precies te krijgen. Mijn Ulmia kan het nu, maar ik moest wel het zaagblad opnieuw slijpen, zetten en strijken om die nauwkeurigheid te halen. Met een handzaag komt er ook nog een hoop training bij kijken. Uiteindelijk is een hele scherpe schaaf en een futselplank de meest zekere methode om een zuiver haakse hoek te maken. Probleem met de elektrische zagen is dat het zagen van zo'n klein stukje hout nogal risicovol is, dat probleem heb je met een handzaag dan weer niet.

 5. #5
  Ik gebruik zelf een hand zaag en dit ding, deze heeft muij al vele malen geholpen met zowel haaks als onder een hoek (15, 30, 45 graden) te zagen.

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Volgend mij hangt de uiteindelijke nauwkeurigheid af van de mate van evenwijdigheid van de zijden van de balk. Als de zijden goed evenwijdig zijn kan je rondom nauwkeurig haaks aftekenen. Met je duim als geleiding begin je met de snede. Vanaf de rand maak je de snede langzaam langer. Halverwege de breedte van het hout begin je aan de andere kant en werk je naar het andere beginnetje toe. Doe het vooral rustig in het begin, niet te veel kracht zetten. Zoals eerder gezegd zaag je langs de lijn in en ga je rondom, elke keer een paar millimeter dieper. Bij een diepte van zo'n 10 tot 20 mm heb je genoeg geleiding van de zaagsnede dat je meer diagonaal kan gaan zagen. Belangrijk is een scherpe zaag met niet teveel zetting. Ook de manier van vasthouden van de greep is belangrijk. Probeer zoveel mogelijk in de lengterichting van het blad te duwen en vermijd zijdelingse bewegingen. Veel oefenen verbetert je zaagkwaliteit natuurlijk ook.

 7. #7
  naast de geboden handmatige opties kan het volgens mij ook met het gereedschap wat je noemt.

  de kapex kan toch tot een hoogte van 120mm? Dat zou dan dus toch gewoon moeten gaan? En als je een tafelzaag hebt met een goede afkortgeleider dan is het een kwestie van op meerdere kanten inzagen, weliswaar niet in 1 keer zoals je noemt. Maar dat is toch niet zo'n probleem?

 8. #8
  Met een scherpe handzaag.
  Rondom een haakse lijn tekenen en zagen maar.
  Na 100 balkjes lukt het tegenwoordig wel in een keer.
  Anders met een vlijmscherpe schaaf het nog wat voorzichtig schaven.

  Grts, Raymond

 9. #9
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door avos Bekijk Berichten
  naast de geboden handmatige opties kan het volgens mij ook met het gereedschap wat je noemt.

  de kapex kan toch tot een hoogte van 120mm? Dat zou dan dus toch gewoon moeten gaan? En als je een tafelzaag hebt met een goede afkortgeleider dan is het een kwestie van op meerdere kanten inzagen, weliswaar niet in 1 keer zoals je noemt. Maar dat is toch niet zo'n probleem?
  Kapex kan op een vaste plek 120x60mm zagen. Volgens mij op de rest ongeveer negen cm.

 10. #10
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2009
  Locatie
  Arnhem, als ik thuis ben
  Berichten
  118
  klopt, heb net even nagemeten en het zaagblad van de kapex is ongeveer 9 cm vanaf de tand tot aan het asgat. Dus kwestie van zagen, balkje 90 graden draaien en restant zagen. Klopt, niet in een keer, maar wel snel. TS geeft overigens niet aan waarom het in een keer moet, vanwege snelheid of vanwege minder kans op haaksheid. Ben wel benieuwd.

  groet,

  Glen

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top