Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 4 van de 4
 1. #1

  Krassen door schuurmachine

  Hallo iedereen,

  Ik wou dit weekend onze houten tafel (die laagje vernis had) lichtjes schuren zodat ik een nieuw laagje vernis kon zetten, maar nu merk ik dat mijn schuurmachine allemaal krassen heeft achtergelaten (zie foto) die ik met de vernis niet weg krijg. Ik las ondertussen dat ik denkelijk een te grove korrel gebruikt heb om te schuren, maar ja, dat is nu te laat natuurlijk..

  De schuurmachine is een vlakschuurmachine, Bosch PSM 160A (http://www.bosch-do-it.com/be/nl/doe...831-199909.jsp)

  Heeft iemand tips over hoe ik dit alsnog zou kunnen wegkrijgen? Ik las ergens van meerdere keren te schuren, steeds fijner. Maar weet iemand of dit ook effectief zal helpen?
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Hallo Wolfje,
  Bij het schuren om te vernissen moet je ongeveer eindigen met schuurpapier P180-220, mag altijd nog fijner als je wil.
  Maar papier 220 neemt amper materiaal af, dus moet je grover beginnen en geleidelijk aan fijner gaan.
  Stel dat je geschuurd hebt met P80, dan ga je er over met P120 en dan P180 enz, en telkens goed opletten dat het fijnere papier alle krassen van het vorig grovere papier wegneemt. Houd er een lamp schuin tegen als je het goed wil zien, want de vernis doet alle krassen 10X harder uitkomen.
  Wat ook helpt is bij het P180 papier het hout lichtjes nat te maken, en zodra het droog is opnieuw met P180 schuren. Want grof papier drukt de vezels soms samen, en als je er vernis op doet springen die vezels weer uit en krijg je een ruw oppervlakte.

  Op de fotos zie ik dat één punt van het papier telkens een varkensstaartje maakt, dit kan aangeven dat er iets vast zit op het papier. Werken met een stofzuiger op de schuurmachine helpt dit te voorkomen. Ook ben je verplicht met een vlakschuurmachine zoals de PSM 160 om altijd in de richting van de houtnerf te bewegen, nooit haaks of in draaiende beweging want dan krijg je gegarandeerd zichtbare krassen. Een excentrische schuurmachine is handiger omdat je geen rekening hoeft te houden met de houtnerf.
  Laatst gewijzigd door BenchWorks; 10-06-13 om 19:32.

 3. #3
  Tussenlagen van lakken schuur ik altijd licht met de hand met p320 of zelfs oplopend tot p600. Maar met een excenter schuurmachine kan ook. Maar zeker geen vlakschuurmachine zoals jij gebruikt.

  Jouw oplossing? Alle vernis eraf schuren en opnieuw beginnen.
  Een huisarts weet van veel dingen een beetje. Een specialist weet van een beetje, heel veel. Ik ben een super- genie: ik weet van niks, alles

 4. #4
  Merci voor de tips!! Het lijkt te lukken door alles supergrondig opnieuw te doen en dan steeds fijner te gaan, maar nu natuurlijk 10 keer zoveel werk dan eigenlijk had gehoeven! Enfin, dat zal ik alleszins geen 2de keer meer voorhebben.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top