Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 21
 1. #1

  Mes voor whittling/houtsnijden onderweg

  Binnenkort is het weer vakantie en dan vind ik het altijd leuk om onderweg hout te snijden.
  Meestal gebruik ik daar mijn gewone (zak)messen voor. Als die goed scherp geslepen zijn, dan kan ik daar best mee uit de voeten.

  Nou bestaan er ook speciale messen voor dit 'onderweg'snijwerk. Vaak wordt dit aangeduid met de term Whittling.
  Flexcut heeft een aantal messen met meerdere bladen en ook twee gutsen in een uitklapmes. Dit is de Carving Jack.

  Voordeel naast een gewone set messen (die meestal in ee etui steken) is dat ik deze ingeklapt gewoon in mijn broek- of rugzak maa kan nemen.


  Nou weet ik niet of dit een prima koop is (hij kost een kleine 150 euro, dus veel geld).
  Zijn er houtsnijders die dit mes kennen en weten of dit een goede koop is.

  Of zijn er ervaringen die vertellen welk mes nog beter is om mee te nemen.

  Alvast dank.

  Toon

 2. #2
  Hoi Toon,

  Ik zal er alvast bij vertellen dat ik geen ervaring hebben met houtsnijwerk in de zin van het daadwerkelijk maken van iets. Ik zit zelf bij scouting en heb zodoende wel de nodige ervaring met zakmessen. Als ik het stukje gereedschap bekijk dan oogt het een stuk minder degelijk dan een zakmes van de helft van dat geld. Mijn ervaring met vouwmessen is als je er veel hout mee snijdt er soms onbedoeld in alle richtingen krachten komen te staan op het lemmet en de veren/openingsmechanisme. Het mechanisme van de messen is dan ook het zwakke punt bij vouwmessen en zo ook bij de Carvin Jack lijkt me. Vast gereedschappen zijn makkelijker sterk te maken en zullen dat om die reden ook vaak zijn. Ik zou het ding eens in de hand nemen, als je er de mogelijkheid toe hebt, en kijken hoe makkelijk het is om in verschillende richtingen beweging te krijgen in de gereedschappen.

  Qua messen zijn er veel verschillende soorten. Maar ik zou eens naar opinel kijken, erg goedkoop een praktisch onfeilbaar vergrendelingsmechanisme en zeer scherp te slijpen. Nadeel is alleen dat ze snel roesten. Maar er zijn natuurlijk veel meer mooie messen te koop.

 3. #3
  Ik snap je punt over vouwmessen. Zelf gebruik ik graag de vaste messen van Frost/Mora. Betaalbaar en superfijn om mee te werken.
  In dit geval is het vouwbare juist handig voor in de broekzak. Het is niet ter vervanging van een gereedschapskist, maar echt voor onderweg.
  (vakantie, wandelen met de hond, etc.)
  Ik vind het zelf een vrij duur geval, maar de keuze aan messen/beitels/gutsen is wel heel verleidelijk. Het voordeel van de craving jack is dat de messen niet heel lang zijn, dus de zijwaardse krachten zullen m.i. minder zijn dan als ik met de punt van bijvoorbeeld mijn Buck 110 snij.

  Opinel zijn inderdaad prima messen, maar ik heb er geen 'klik' mee.

 4. #4
  Opinel heb ik zelf ook niet echt een klik mee, maar neemt niet weg dat het uitblinkt door eenvoud. Jouw buck 110 is in mijn ogen inderdaad minder geschikt. Het lemmet is lang en het mes is zwaar. Ik heb zelf een vergelijkbaar model gehad met een titanium handvat. Bovendien vind ik de punt wat fragiel en is het mechanisme niet het meest degelijke punt van de Buck als we het over zijwaartse krachten hebben inderdaad.

  Ik snap je punt dat het voor onderweg is, en dan is een compromis vaak onvermijdelijk. Dit hoeft niet erg te zijn, maar voor 150euro wil je logischerwijs wel wat goeds. Ik zou voor ik een dergelijk bedrag uitgeef het ding graag vast willen hebben om de kwaliteit te kunnen beoordelen. Als dat geen vertrouwen geeft zou ik het toch bij een goed zakmes houden.

 5. #5
  Volgens mij had Houthasses zo'n carvingjack, hij schreef in een topic dat hij zo'n ding in Nieuw-Zeeland gebruikte. Misschien de zoekfunctie eens proberen?

 6. #6
  Hoi Bjorn, ik had gezocht maar niet gevonden. Ik heb nu gezocht op carvindjack als één woord en inderdaad: Houthasses heeft er een in Nieuw Zeeland gebruikt.
  In zijn stuk schrijft hij dat hij hem heeft gebruikt, maar niet of het beviel.

  Ik weet niet of hij nog veel op het forum is, maar misschien reageert hij nog. Anders kan ik hem een pb sturen.

  In ieder geval dankvoor het meedenken, Bjorn.

 7. #7
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Toonboog Bekijk Berichten
  Opinel zijn inderdaad prima messen, maar ik heb er geen 'klik' mee.
  Bovendien zijn volgens mij iig de koolstofstalen Opinels (de klassieke) te bros voor houtsnijwerk waarbij vaak laterale krachten op het lemmet komen te staan...

 8. #8
  Ik denk dat je daar gelijkin hebt, Henk. Dat koolstofstaal is prima (en prima scherp te houden) als je gewoon recht-toe-recht-aan snijdt, maar het zal minder kunnen hebben als de krachten zijlings op het blad komen.

 9. #9
  Als je googled op Carpenter knife komt er ook een soort japans zakmes voor de dag, Higonokami, ken ik verder helemaal niet, misschien dat die door de vorm geschikt zijn?
  Ik denk trouwens dat het met zo'n opinel wel mee zal vallen met breken, zolang je er mee snijd en er niet met hamer oid op gaat meppen, ik vind ze wel fijn in de hand liggen en doordat ze zo goedkoop zijn zijn het ook wel aantrekkelijke messen om in vorm te slijpen voor een bepaalde toepassing. In films (Troy, Centurion) zie je vaak dat met 1 mes een heel paard uitsnijden in een avond, vind ik wel knap

 10. #10
  Op vakantie heb ik ook altijd een zakmes bij me, (een Opinel of een buck) en voor m'n werk gebruik ik dagelijks een Leatherman.
  Ik heb gemerkt dat deze messen vooral goed zijn om recht te snijden omdat het scharnierende gedeelte toch altijd een bewegelijk iets blijft.
  Vorig jaar heb ik voor het 'op vakantie houtsnijden' het driedelig setje van Flexcut gekocht.
  Je stopt het niet zo maar in je zak, want het is een kleine gereedschapsrol, maar door het kleine vaste blad is het wel prettig werken.

  Misschien kan je 1 mes in een holster aan je riem hangen?

  Groeten, Raymond

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top