Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 7 van de 7

Onderwerp: Kastanjeboom

 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.297

  Kastanjeboom

  In mijn tuin staat een kastanjeboom van plm. 25-30 jaar oud. Helaas is de boom dood, hij is dit voorjaar niet meer uitgelopen. Op een nader te bepalen tijdstip gaat de boom tegen de vlakte. In onze gemeente (Waddinxveen, bij Gouda) is voor dode bomen geen kapvergunning nodig.

  Zijn er draaiers die belangstelling hebben voor, die ik blij kan maken met het hout? Zo ja, laat maar weten, misschien kunnen we dan een afspraak maken voor het omhalen en transportklaar verzagen. Ik hoef er niets voor te hebben, maar als het hout bruikbaar is voor iemand van het forum is het jammer als ik het opstook in de vuurpot.

  Zelf ben ik bezig een oud binnenscheepje in te timmeren als pleziervaartuig, en maak ik af en toe speelgoed voor de kleinkinderen. Ik ben dus meer van de planken, balken en platen dan van de stammetjes en dikke takken.

  Groet, Karel
  Laatst gewijzigd door houtenklaas; 26-05-13 om 13:09.

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Als hij dood is dan is de kans groot dat hij vanbinnen rot is, de boom lijkt wel erg jong daarvoor. Misschien een ziekte aan de wortels? Ik zou zeggen kappen maar en zien of hij hopelijk bruikbaar is, dan zal je wel snel kandidaten vinden.

 3. #3
  Is het een tamme of een paardekastanje? De eerste levert heel behoorlijk hout, wat zachter en lichter dan eiken, maar wel heel duurzaam. Je ziet het veel in tuinhekjes, tegenwoordig. De 2e levert erg zacht en snel rottend hout. Leuk bij oude bomen, waar de kern wat verkleurd is, of bij knollen aan de stam, maar bij een jong boompje alleen leuk om mee te oefenen, vind ik.

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.297
  Ik weet niet zeker welke soort kastanje het precies is. Waarschijnlijk is het een rode paardenkastanje. De stam heeft op 1m hoogte een omtrek van 60 cm.

 5. #5
  Had de boom afgelopen jaren last van bladval in de zomer? Paardekastanje wordt de laatste jaren geplaagd door de kastanje mot. De bladeren worden aangetast en uiteindelijk sterft de boom. Afgelopen week zijn er in het dorp zo nog een tiental kastanjebomen van ongeveer 20 jaar oud gerooid.
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.297
  Nee, de boom had last van bloedende bast, de veelheersende kastanjeziekte dus. Twee jaar geleden was het ergst, vorig jaar leek het erop dat het een stuk beter ging. In het najaar werden nog bloemknoppen gevormd. Dit jaar is hij niet meer uitgelopen.

 7. #7
  Dan is het paardekastanje.
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top