Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 9 van de 9
 1. #1

  populier verzagen of niet?

  Hallo,

  In mijn tuin staan er 4 populieren die kaprijp zijn en deze zullen volgend jaar in het kapseizoen gekapt worden.
  Nu vraag ik mij af of ik deze stammen kan gebruiken om er valiesplanken en CLS van te laten zagen.
  Ik heb het eens opgezocht en populier kan gebruikt worden voor skeletbouw.

  Wat is jullie idee hierover?


  Groeten,
  Cedric

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.469
  Wat zijn valiesplanken en CLS?
  Als dat betekent dat het onder invloed komt van de weersomstandigheden, dan moet je ze inderdaad verzagen. Tot kachelhout.
  Met vriendelijke groet,
  Joris

 3. #3
  Hallo

  valiesplanken worden ook wel schaliebert genoemd dit zijn planken van 20mm dikte 10cm breed dit word gebruikt om bv: houtskeletbouw mee te maken.
  CLS is 39mm dikte en 6 of 9cm breed word ook gebruikt voor constructies mee te maken.

  De toepassingen zijn dus niet buiten maar wel binnen.

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Ik denk dan wel dat je het populier absoluut moet behandelen tegen schimmel en ongedierte, ik heb dit jaar in een huis gewerkt waar ze parket hadden van populier en ze wouden geen afwerking omdat het oud en versleten moest gaan uitzien maar ze hadden het wel absoluut moeten preventief behandelen. Verder weet ik er niet veel over, ik heb van mij houthandelaar eens een stuk gekregen. Ik vind het een geweldige houtsoort en wil het later als ik ga bouwen veel gebruiken. Ik had dat vers stuk hout meteen geschaafd en binnen gelegd en het is kaarsrecht gebleven zonder scheuren.
  Volgens mijn houthandelaar moet je ook rekening met de stand van de maan houden wanneer je kapt, zo kan je houtworm vermijden blijkbaar. Maar meer weet ik er niet van.

 5. #5
  Vroeger werd er hier veel populier gebruikt in de woningbouw. De kepers van mijn dak liggen er ondertussen 70 jaar op, zonder schade. Enkel waar het had doorgeregend waren ze aangetast. Idem voor de roostering van de vloer van het verdiep. Weinig worm te zien. Droog is het hout moeilijk te bewerken. Spijkers sla je krom. Er zit veel spanning in, waardoor de zaag vastloop. Het zaagsel stinkt ook behoorlijk. Mijn oom, een schrijnwerker van 79 jaar, heeft vroeger veel populier gebruikt. Hij zegt dat de kepers groen verwerkt werden, omdat ze dan recht bleven. Bij de balken van de roostering (ik heb er aantal moeten vervangen omdat de koppen die in de buitenmuur lagen rot waren door regendoorslag) waren er dan ook enkele fraai getorste exemplaren.
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2009
  Locatie
  West Vlaanderen
  Berichten
  358
  Om te antwoorden op je vraag,

  Doe dit niet, toch zeker niet om een scalibert uit te zagen die geschaafd in de handel nog geen halve euro( de lopende meter ) kost.
  Als je de tijd rekent, zaagwerk en schaafwerk dan zijn dit hele dure latjes om te gebruiken in een niet geziene toepassing.

  Eventueel is dit wel leuk om zoals mathieu zegt, grotere balken uit te zagen.

  mvg

  Bert

 7. #7
  Het valt ook te bezien over welke populierensoort het hier gaat. Zijn het zogenaamde Italiaanse populieren dan is brandhout de enige goede oplossing. zijn het "Canada's" oftewel de Canadese Populier, dan kan er bruikbaar hout uit gezaagd worden, tenminste op voorwaarde dat de bomen regelmatig opgesnoeid werden. Zijn die nooit gesnoeid dan zit er weinig bruikbaar hout in.

  Schalienberd zou ik er al zeker niet uit laten zagen, te kleine sectie's, teveel uitval. Balkhout is wel een optie, er werd vroeger veel mee getimmerd. Het hout is ongelofelijk taai, daar krijg je met moeite een spijker recht ingeklopt.

  Mooi populierenhout werd vroeger ook veel gebruikt voor geschilderd werk, alles waar nu Yellow Polar of plaatmateriaal voor gebruikt word. Idem trouwens voor wilg en els, ook deze soorten werden gebruikt voor fijn timmer- en meubelwerk.


  Mvg,

  André

 8. #8
  Als ik het goed begrijp is schalienberd onderdak voor zink of 'schalie' leien dak?
  Het is een woord wat ik namelijk niet ken.
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 9. #9
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door mathieu Bekijk Berichten
  Als ik het goed begrijp is schalienberd onderdak voor zink of 'schalie' leien dak?
  Het is een woord wat ik namelijk niet ken.
  Inderdaad, het zijn planken van 25mm x 100 of 25 x 125mm breed, normaal is het Grenen (IIII of V de keus)
  Vroeger ook veel gebruikt als gootbodem bij kroonlijsten.

  Mvg,

  Andre'

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top