Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 10 van de 10
 1. #1

  Gibson gitaarfabriek

  http://youtu.be/VbU1R4KDymw

  kwam deze tegen. Speel zelf gitaar, maar heb twee hand gebouwde gitaren. Dit is even iets anders, alhoewel er best nog wel wat handwerk aanzit.. Leuk om te zien!

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Dec 2012
  Locatie
  Moergestel
  Berichten
  515
  Super om te zien!

 3. #3
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Heel toevallig was ik afgelopen maandag in de werkplaats van een gitaarbouwer. M'n vrouw en ik bezochten een nicht die belastingconsulent is om onze belastingaangifte te doen. Een klant en tevens goede kennis van haar is gitaarbouwer en toen we onderweg waren naar een restaurant kwamen we langs de werkplaats. Natuurlijk moest ik even binnen kijken. Het was maar 10 minuten (we waren hongerig van al dat papierwerk) maar ik herkende veel van wat ik hier al op het forum had gezien. Het was kort maar erg interessant.

 4. #4
  Hallo allen,

  en ik ben toevallig vandaag voor de eerste keer naar de opendeurdag geweest bij ILSA, Internationale Lutherie School Antwerpen dat in Boom ( België) gevestigd is en een onderdeel is van PTS ( dit is de naam van de school). Ik zag er akoestische gitaren en strijkinstrumenten uit de violenfamilie bouwen, en ook hele mooie afgewerkte instrumenten. Daarnaast was er ook opleiding restauratie van instrumenten. Allemaal ambachtelijk en van zeer hoog niveau, in mooie ateliers met grote ramen.
  http://www.ilsa.nu

  Daarom is het, als contrast, zeer interessant om kennis te maken met deze video waar Gibson gitaren op een industriële wijze worden vervaardigd.
  Knappe, interessante video, bedankt om het hier te posten

  Groeten,
  Ornament
  http://www.houtsnijden.eu

 5. #5
  @Ornament
  leuk dat je in Boom bent geweest. Speel je ook met het idee daar een opleiding te volgen, of was het puur uit interesse?
  Je hebt ook het forum www.gitaarnet.nl/forum. Daar zitten op de zelfbouw afdeling ook een paar ex studenten van de Isla. Die maken echt schitterende instrumenten, waaronder luiten e.d. Leuk om het proces te volgen en te bekijken.

  @wim, idd interessant om te zien. Als je dan de tijd eens hebt moet je eens vragen naar de verschillende klank eigenschappen van de houtsoorten, de manier van verbinden, de stand van de hals t.ov. de body etc etc..> Wereld apart. Waarbij een elektrische gitaar een relatief simpel instrument is..

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door avos Bekijk Berichten
  @wim, idd interessant om te zien. Als je dan de tijd eens hebt moet je eens vragen naar de verschillende klank eigenschappen van de houtsoorten, de manier van verbinden, de stand van de hals t.ov. de body etc etc..> Wereld apart. Waarbij een elektrische gitaar een relatief simpel instrument is..
  Ik ben zelf niet muzikaal aangelegd alhoewel ik muziek wel weet te waarderen. Ik geloof graag dat het zelf muziekinstrumenten maken een mooie en voldoening gevende hobby of job kan zijn. In de loop van de jaren heb ik wel wat algemene kennis opgedaan. Maar het leek me voor een eerste bezoek aan die werkplaats gepast om niet teveel in details te treden. Maar acoustische gitaren heb ik altijd zeer melodieus gevonden. Ik heb jaren geleden ooit eens een klassiek concert bijgewoond in Zuid-Spanje (Malaga) waar drie akoustische basgitaren in de bezetting zaten. Dat gaf een prachtig sonoor geluid en paste perfect bij de Spaanse stukken.

 7. #7
  hallo Avos,


  Ik ben dus naar Ilsa in Boom gegaan uit interesse en omdat iemand die daar nu vioolbouw studeert mij uitgenodigd had. Zo wist ik dat er een opendeurdag was en heb tevens de hele school bezocht. We spraken af en zo kon ik toch wat meer zien dan normaal.

  Ik ken al jaren het CMB: de opleiding instrumentenbouw in Puurs. Ook deze opleiding vind ik gewoon fantastisch.

  Ik volgde nooit een opleiding instrumentenbouw, het interesseert mij wel, al speel ik niet echt met het idee om het te gaan volgen. Maar wie weet....

  Avos, ben jij ook al eens naar die opleiding in Boom geweest?

  Groeten,
  Ornament

  http://www.houtsnijden.eu
  www.beeldhouwen.net
  Laatst gewijzigd door ornament; 23-04-13 om 00:05.

 8. #8
  Nee, ik ben zelf niet naar zo'n opleiding geweest. Houtbewerking en muziek maken is voor mij hobby. Op de vlakken waar dit bij elkaar komt ben ik extra geïnteresseerd... Dat soort ambachten spreken mij enorm aan, maar mijn werk ervan maken dat gaat het niet worden. Uberhaubt de vraag of ik daarvoor de kwaliteiten bezit..

 9. #9
  Mooie film.

  Heb een vraag er over, ik zag dat ze een vulmiddel door de lak doen?
  Wat is dat voor spul?

  op 21:13 - 21:57
  Laatst gewijzigd door Zweihaak; 02-05-13 om 03:54.

 10. #10
  Ze doen niks door de lak, maar voordat ze de lak opspuiten gebruiken ze een porienvuller/grainfiller, meestal wordt deze gecombineerd met de kleur beits/stain. Dit zorgt ervoor dat er een super strakke afwerking wordt bereikt doordat de poriën in het hout opgevuld worden. Dit is afhankelijk van type houtsoort. Voor gitaren wordt bijvoorbeeld veel swamp ash (moeras essen) gebruikt. Dit heeft een open structuur, als je die poriën niet zou opvullen heb je wel heel veel laklagen nodig om een strak eindresultaat te behalen. Als je dat wilt uiteraard. In de elektrische die ik bouwde heb ik geen porienvullen gebruikt, vond het juist wel ok dat je nog zoveel mogelijk van de structuur van het hout zag en voelde. Onderstaand een foto, maar afwerking is niet echt goed te zien..

  telecaster zelfbouw.jpg
  Laatst gewijzigd door avos; 02-05-13 om 12:06.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top