Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13
 1. #1

  " SNIPE " bij vandiktebankje

  Om een partij oude eiken vloerdelen te schaven heb ik zo'n goedkoop, nieuw (weggooi)vandiktebankje gekocht, van Maxx. Tot mijn verbazing werkt dat ding eigenlijk best aardig. Ik zit nog in de uitprobeerfase... Het enige waar ik niet blij mee ben, is dat ik last van "SNIPE" heb, aan het begin van elk deel. Nou heb ik alles afgezocht op internet maar ik ben er niet uit hoe dit nou ontstaat en hoe dit vervolgens te verhelpen is anders dan dat de aan-en afvoertafel verlengd moeten worden of de messen geslepen. Maar het fijne begrijp ik er niet van. Heeft iemand een verklaring voor dit fenomeen?

 2. #2
  Dag lokke,

  Is wel in het engels.  Groetjes,

  Wiet

 3. #3
  Dankje Wiet voor deze snelle en heel duidelijke reactie! Wat een geniaal filmpje trouwens! Werd alles maar zo duidelijk uitgelegd..Groeten Lokke.

 4. #4
  Dat is een heel mooi filmpje! Bedankt voor het delen!

  Ik heb een pallet eiken rest stukjes die ook niet allemaal even dik zijn en zit ook al een tijdje te denken om een vandiktebankje aan te schaffen (Spero SP85 ofziets) en heb al zitten zoeken en las ook dat die kleine bankjes veel last hebben van dat effect aan begin / eind dus dit is dan misschien wel een oplossing......
  Je leert van de dingen die je doet,
  Je kunt alleen spijt hebben van de dingen die je niet hebt gedaan.

 5. #5
  Is het nederlandse woord niet machineslag?

 6. #6
  Dag Wim, zoals ik het geleerd heb, is "machineslag" de regelmatig terugkerende indruk van de schaafbeitel in je hout. Hieraan kun je bijvoorbeeld zien of je beitels gelijk staan afgesteld, als het patroon gelijkmatig is. "Snipe" is het verschijnsel aan het begin (en/of het eind) van je deeltje, zoals in het filmpje te zien is. Ik ken geen hollandse benaming voor snipe..
  Groeten, Lokke. PS: Nog heimwee naar je winkel..?

 7. #7
  een partij achter elkaar erdoor duwen , dan heb je alleen de 1e en de 2e een snippe...( heb 5 jaar in de machinale gewerkt, maar heb nog nooit van een snippe gehoord

 8. #8
  Ach...what's in a name...maar na mijn vraag over "snipe" ben ik er op gewezen dat het hele begrip heet: "Planer Snipe" ... Nou en daar is een heleboel over te lezen en te bekijken!!

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2012
  Locatie
  't hoofd van Overijssel
  Berichten
  943
  Volgens mij is de Nederlandse benaming "Hap". Hap er uit ???? Ken het verschijnsel ook wel maar Sipe niet dus.
  Jeroentje

 10. #10
  Een update na 2 weken experimenteren met mijn weggooivandiktebankje. "Snipe" blijkt toch niet helemaal te voorkomen door de messen-unit met hulpstukjes te blokkeren, zoals in het filmpje wordt gesuggereerd. Er blijft een minimale snipe van ééntiende aan het begin van elk deeltje, over een lengte van ca 50 mm. Lastig van deze methode is dat je voor elke dikte een apart hulpstukje moet maken. De enig afdoende oplossing is dus het aansluitend doorvoeren van meedere deeltjes, voorafgegaan en gevolgd door een (afval)stukje. Of het stukje van 50 mm met snipe er afzagen. Het is trouwens maar 3 tiende diep, dus dat valt ook nog mee, maar je ziet het wel. Verder moet ik even kwijt dat die vandiktebankjes eigenlijk prima bruikbaar zijn, je kunt tot 300 mm breedte doorvoeren en het verschil tussen links en rechts is minder dan ééntiende en dat kun je ook nog bijstellen. Het geschaafde opppervlak van mijn eikendeeltjes is zeker met die nieuwe messen echt glad te noemen. De diepte-instelling heb ik na wat geëxperimenteer met de afleesschaal en de stand van het instelwiel tot op tweetiende nauwkeurig. Moet het nog nauwkeuriger dan haal ik er voor de zekerheid toch eerst een proefstukje door...Inmiddels heb ik voor jááren eiken roerhoutjes!
  Ik weet niet of ik nog net zo enthousiast ben als ik die 50 vierkante meter er door gejaagd heb. Ik laat het weten!
  Groeten, Lokke.
  Laatst gewijzigd door Lokke Moppio; 30-04-13 om 20:39.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top