Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 18
 1. #1

  Goedkoop gereedschap voor de beginnende houtsnijder

  Hallo,

  mijn vriendin wil graag beginnen met houtsnijden. Nu heeft ze inmiddels een setje met goedkope gutsen gevonden, maar we zijn nog op zoek naar een setje goedkope snijmesjes.
  Weet iemand waar je deze kan krijgen?
  Tot nu toe heb ik alleen setjes van rond de 60 euro gezien.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 2. #2
  Hallo erwinhu,

  er kan slechts aangeraden worden om goed gereedschap te kopen en dat kost nou eenmaal wat. Maar het gaat dan ook een heel leven mee. Liever weinig en goed gereedschap dan een kist met gereedschap dat geen scherpte kan houden. Indien 60€ teveel is, probeer dan een paar op Ebay te vinden en koop alleen de grote merken met een prima reputatie. Ik begon met 1 guts en een paar gewone steekbeitels. Gelukkig was alles ven degelijke kwaliteit en dat was nodig om het slijpen en wetten onder de knie te krijgen. Ik heb het alleen moeten leren, in de tijd voor er internet en klassieke instructievideo's waren. Met minderwaardig materiaal dat toch niet te slijpen zou zijn of de scherpte niet houdt, had ik het waarschijnlijk moeten opgeven. Niet wetende waarom het niet houtsnijden niet lukte.

  groeten
  Ornament
  http://www.houtsnijden.eu
  http://www.beeldhouwen.net

 3. #3
  Klopt inderdaad dat goed gereedschap het halve werk is... Maar om eerst te proberen of het haar überhaupt leuk lijkt, is €60,- veel geld. Vandaar dat ik eerst een goedkoper alternatief zoek.
  Zo kan ze eerst wat basis dingen uitproberen om te kijken of het wat voor haar is.

  Groeten Erwin

 4. #4
  Het is denk ik een goede keuze om eerst exact te bepalen wat ze wil gaan snijden
  Vervolgens zoek je gutsen/mesjes voor de basis taken daarvan. zo kun je met bijna minimale middelen toch kijken of het leuk genoeg is om toch misschien iets meer te investeren
  Het zal altijd geld kosten, maar dat doen bijna alle hobby's
  En zoals ornament aangeeft, goedkope mesjes en gusten is een optie... maar het vervolgens niet leuk vinden omdat je met een botte guts er niks van bakt is eigenlijk gewoon zonde

 5. #5
  Hallo erwinhu

  Een paar (beperkt aantal) goede gereedschappen van Ebay, Marktplaats en dergelijk, zijn bij aankoop en nadien bij verkoop ( houtsnijden viel toch niet mee) ongeveer evenveel geld waard. Neem dan wel een goed merk, met duidelijk het merklabel erop, en je neemt geen risico op verlies bij het stoppen van een hobby. Vergeet ook niet dat er ook wetstenen nodig zijn.

  groeten,
  Ornament
  video: houtsnijden, houtsnijwerk, beeldhouwen in hout
  http://www.houtsnijden.eu
  Laatst gewijzigd door ornament; 16-04-13 om 10:23.

 6. #6
  Het is überhaupt NIET leuk om met slecht en dus veelal goedkoop gereedschap te werken, het houtsnijden zal dan wel gaan tegenvallen. Maar goed , een beetje Hollander gaat voor goedkoop. Het is raadzaam te bedenken dat het uitgeven van geld voor goed gereedschap je niet jaren blijft achtervolgen terwijl de ergernis van aangekochte rotzooi en een ontwikkelde antipathie jegens een bezigheid je je hele leven bijblijft. Houtbewerken is te leuk, boeiend en zinvol om door zuinigheid onderuit gehaald te worden. Dus,...... op zoek naar kwaliteitsgereedschap voor een mooie prijs.

 7. #7
  Duurder gereedschap zou beter moeten zijn en is dat ook ongetwijfeld vaak. Maar merkt een beginner het verschil?
  Uit de doos meteen kunnen steken maskeert toch dat je moet leren slijpen, wat je uiteindelijk toch moet leren, ook met goed gereedschap.
  een goedkoop beiteltje of gutsje word ook echt wel scherp genoeg op een goedkoop oliesteentje, om wat moois te maken.

  Ik vind uw toon erg dwingend, niet dat dit niet mag, maar denk niet dat u waarheid spreekt.

 8. #8
  Hallo Caspar,

  Ze bestaan echt, gereedschappen die hun "scherpte" verliezen na slechts één steek in het hout !!!

  Iemand toonde mij ooit eens een set beitels die nog nooit geslepen waren, dus ook niet verknoeit door een te hoge temperatuur bij het droogslijpen. Aan het uiterlijk was al te zien dat dit werkelijk belachelijk goedkope Aziatische dingen waren ( met westers model). Om een plezier te doen zou ik er eens eentje slijpen. Gewoon onmogelijk, ook met stompere hoek, om het ding scherp te houden na de eerste aanraking met hout.

  Omgekeerd, tussen de duizenden gutsen die in mijn buurt zijn gekomen, door overleg met collega's, heb ik zowel bij Pfeil als bij Henry Taylor fout gereedschap gezien. Bij Taylor ging het over buigen bij de overgang tussen gehad en ongehard staal, ook het breken op die specifiek plaats heb ik eens gezien. Laten we zeggen 1 op 1000 had een probleem. Met Pfeil had ikzelf ook problemen: een guts werd telkens, na herslijpen, steeds op dezelfde plaats snel bot. Er zat een zachte lijn in. Na uitwisseling had de volgende hetzelfde probleem. Terug uitgewisseld en daarna terug en dan een iets ander nummer genomen. Net zoals met de andere gereedschappen van dit merk was er geen probleem meer. Ik vermoed dat ze staal binnen hadden gekregen waarin een fout zat: geen homogene verdeling van koolstof of van de legeringselementen. Van beide merken heb ik grote hoeveelheden gereedschap gezien en ik heb er ook zelf voldoende van om deze merken goed te kennen.

  Ik heb ooit , heel lang geleden, een Dastra gezien die bij de beitelhals boog als een ijzerdraadje. Ik heb er zelf drie van, en die doen het wel goed.
  De ander merken ben ik te weinig tegengekomen of heb er te weinig van om een uitspraak te doen. Ik hoorde van professionele collega's wel eens iets over problemen met andere merken, maar ik zag het zelf niet.

  Hoe verontrustend is dat nou? Wel, gewoon niet erg, de gereputeerde merken blijven aanraders. Deze grote merken geven garantie. Ze staan achter hun producten en er kan altijd iets fout gaan. En daarom garanderen ze hun beitels en hun mesjes: inleveren en je krijgt een andere. Geen risico dus.  Groeten,
  Ornament
  http://www.houtsnijden.eu
  Laatst gewijzigd door ornament; 21-04-13 om 22:53.

 9. #9
  Ik zou eerst eens op zoek gaan naar iemand die je de technieken kan uitleggen. Scherp gereedschap is een vereiste en goed slijpen is ook een kunst. Ook bij beitelvoering kunnen door een beginner fout gedaan worden. Hierna is de hobby al niet leuk meer. Ook kan je dan kiezen wat voor mes of beitel het best bij je past. Volgens mij zijn er maar een stuk of 10 modellen messen voor houtsnijden en die zijn niet al te duur. Je kan met enkele beginnen. Beitels voor houtsnijden is een ander verhaal steek 1 tot 45 elk model in veel maten en breedtes. zie b.v www.kirschen.de

 10. #10
  Ik heb veel beitels in gebruik, nog nooit heb ik ooit stilgestaan bij een merk.

  Ik ben van mening dat een bijvoorbeeld een standaart stanley schaafbeitel prima werkt als je hem goed slijpt en wet. Bovendien is hij sneller opnieuw te slijpen omdat hij dunner is dan een dikkere.

  merkjes die uit duitsland of polen of china komen doen het ook prima en zijn net zo goed als een kirschen beitel of een bahco beitel

  Misschien dat er uitzonderingen zijn die ik niet ken maar goed ik heb er nooit last van gehad.

  Echt oude beitels ben ik wel eens onregelmatigheden tegen gekomen die je beschrijft, maar die zijn er meestal wel uit te slijpen.

  je kan ze zelfs opnieuw harden en temperen met prima resultaat, ik heb dit vaak gedaan voor speciale schaafjes die ik heb gemaakt. Als dit mislukt, wat ongetwijfeld gebeurd als je het voor het eerst probeert, zie je wat een echt slechte beitel is. In het verleden deden mensen beter werk met minder dan we nu rotzooi noemen hoor. de verschillen zijn niet zo groot.

  Het komt denk ik niet zo nauw en je kunt beter een iets minder harde staalsoort hebben voor hardhout, dan is het ook minder gevoelig voor brokkelen.

  Mijn opinel in mijn zak is zeker niet zo'n goed staal als dat van de goedkoopste beitel die ik bezit en toch heb ik er wel eens handvaten en lepes mee gesneden, zonder ook maar een seconden minder plezier beleeft te hebben. Dat is eigenlijk wat ik de stichter van dit topic wil zeggen als ook jullie allen die over goed gereedschap hebben gesproken.
  Laatst gewijzigd door Caspar Labarre; 21-04-13 om 21:43.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top