Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 33
 1. #1

  Graag advies over hoe te frezen met de freestafel

  Het aan- en uitzetten heb ik al aardig onder de knie, het werken met de tafelfrees is echter nog behoorlijk nieuw voor me en zoals bleek vandaag ook niet zonder risico..
  Bij het uitfrezen van een gleuf in een stukje vuren balkhout ( ca. 20cm) bleek dat de gleuf breder was dan mijn grootste frees. Ik besloot de gleuf in 2 etappes te maken dus eerst aan 1 kant het deel van de gleuf frezen en dan het plankje omdraaien en de andere kant het restant uitfrezen. Het eerste deel lukte prima en werd van links naar rechts verschoven. Het tweede deel gaf het volgende probleem: kort na een klein deel gefreesd te hebben "trok" de machine het stuk hout uit mijn handen en kwam ik met mijn vingers tegen de frees aan (veel bloed, wat gaatjes, gelukkig geen vitale delen geraakt). Uiteraard behoorlijk geschrokken bekeek ik, na eerst mijn vingers verbonden te hebben, de machine nog eens goed en bedacht dat ik van de andere kant had moeten frezen, dus van rechts naar links. Na enige aarzeling dit zo gedaan en dat ging goed. Het werkstuk vloog niet meer uit mijn handen en de gleuf is er in gekomen.
  Thuis gekomen op YouTube naar een filmpje gezocht waarin het frezen wordt uitgelegd. Wat bleek ik moet van links naar rechts frezen!!
  Ik ben nu een beetje de weg kwijt (liever de weg overigens dan mijn vingers...) en vraag me af wat ik fout deed en hoe het komt dat met de "verkeerde" freesrichting wel het goede en niet gevaarlijke resultaat werd behaald.
  Mijn (en ook van mijn vrouw) hartelijke dank alvast voor jullie adviezen!
  Hartelijke groet,
  Herman 2. #2
  Bij het frezen moet je asl het ware het materiaal tegen de draairichting van de frees in aanvoeren Herman.
  Verder zou je kunnen denken aan het gebruik van featherboard, maakt het frezen op een tafel ook een stuk veiliger.
  Jij hebt waarschijnlijk het werkstuk met de draairichting van de frees mee aangevoerd, de frees trekt dan als het ware het werkstuk uit je handen.

  Verder alles goed met je handjes??
  Wees zuinig op jezelf, en verdiep je goed in verspanende gereedschappen voor je er stevig mee aan de slag gaat.
  Houterig mannekke

 3. #3
  brrrr Herman.... voorzichtig....

 4. #4
  @wupsie: Volgens het filmpje draaien alle frezen tegen de klok in en moet het werkstuk vanaf de rechterkant worden ingevoerd. Dat heb ik de eerste keer gedaan met het bekende gevolg. Nadat ik vanaf links ging invoeren ging het wel goed terwijl dit de verkeerde kant zou zijn.. Ik weet het even niet meer.
  Hartelijke groet,
  Herman 5. #5
  Denk ook eens aan een duwstok. Ook een veiligheidskap is aanbevelingswaardig. Laat je goed voorlichten over de veiligheids aspecten. Liefst voor je een echt ongeluk krijgt.

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  ouch!

  Na een paar woorden gelezen te hebben begreep ik meteen wat er was gebeurd, het is iets waar zelfs gevorderden in kunnen vallen als ze niet opletten.
  Je moet inderdaad altijd van rechts naar links het hout duwen. Omdat de frees tegen de klok in draait werkt ze zo tegen en kan ze het hout niet uit je handen trekken. Je moet altijd in beweging zijn tegen de draairichting in, nooit stoppen of achteruit trekken. Ook als je een groef maakt die op een gedeelte van de lengte moet komen, altijd het stuk inbrengen met een zijwaartse beweging tegen de draairichting in.

  Wat er hier gebeurd is is dat je de groef breder hebt gemaakt. Waardoor slechts één kant van de frees het hout raakte, en dat was waarschijnlijk de achterkant, die juist met de duw richting meedraait. En daardoor het stuk hout heeft weggeslingerd.
  In dit geval had je ofwel van links naar rechts moeten frezen, ofwel de aanlag verder naar achter zetten zodat de voorkant van de frees het hout aanraakte.

  edit: je zegt wel in je eerste boodschap dat je van links naar rechts ging, klopt dit ook?
  Bij het frezen van groeven maakt de freesrichting niet uit omdat de ganse frees in het hout zit, maar als je kanten freest of rabatten dan moet dat wel van rechts naar links, het is dus veiliger om die gewoonte aan te leren en nooit van links naar rechts te gaan.
  Laatst gewijzigd door BenchWorks; 09-04-13 om 20:03.

 7. #7
  Dus mijn gedacht om inderdaad de tweede frees van links naar rechts te maken was nog niet zo slecht.. Alleen nu weet ik waar het vandaan kwam en dat is ook wat waard.
  Hartelijke groet,
  Herman 8. #8
  Herman; uit je verhaal blijkt dat de aanvoerrichting van je werkstuk dezelfde was als de draairichting van je frees, de frees trok daardoor a.h.w. je werkstuk uit je handen.
  Druk je werkstuk altijd tegen de snijdende kant van de frees in, dus als je bv een groef in twee fasen op breedte maakt, goed opletten vanaf welke kant jij je werkstuk aanvoert.
  De eerder genoemde featherboards zijn niet bedoeld om een foute aanvoer te corrigeren, maar zorgen er voor dat je werkstuk niet uit kan breken, binnen bepaalde grenzen natuurlijk.
  Denk verder eens na hoe jij je werkstukken je zaagtafel voert: ook daar is deze tegengesteld aan de snijrichting van het zaagblad.
  Op mijn zaag gebruik ik uitsluitend hulpmiddelen om hout aan te voeren, goegel staat vol met de gevolgen van het verkeerd gebruik van een circelzaag.

  Resume: doorgrond je gereedschap, wees je bewust van elke handeling die je verricht, en begrijp wat je materiaal doet als jij je gereedschap op een bepaalde manier gebruikt.

  Op commerciele freestafels wordt de frees afgeschermd door een kap, ook aangehaald door Wim.

  Herman: bezint eer gij begint, menselijk vlees is erg zacht, en frezen zijn knetterhard, en draaien met hoge snelheid, wees voorzichtig!!!!

  Je kunt natuurlijk altijd een cursusje overwegen, lees je zelf in, en mischien is er wel een buurtforumgenoot zo gek om jou de kneepjes van het veilig frezen bij te brengen
  Houterig mannekke

 9. #9
  @wupsie: Dank voor je bezorgdheid! Alles zit er gelukkig nog aan, "klopt" alleen een beetje..
  De frees draait linksom. Mijn aanvoer was van rechts. Bij de eerste keer niets aan de hand. Na het omdraaien van het werkstuk en weer van rechts naar links ingevoerd werd het werkstuk uit mijn handen gerukt. nadat ik de aanvoerrichting van links naar rechts had gewisseld ging het goed. Mijn vraag is nog steeds waarom? Waarom ging het fout?
  Ik gebruikte in eerste instantie het featherboard niet, de tweede keer en vanaf nu wel!
  Als alles goed gaat komt donderdag Marc (Ed Bever). Ik zal deze vakman (weer) eens vragen mij les te geven in het goede gebruik van de freesmachine. Ik vertrouw er op na donderdag het apparaat meer verantwoord te kunnen inzetten.
  Overigens was deze topic ook bedoeld anderen te waarschuwen en een discussie op gang te brengen over het juiste gebruik van deze machines.
  Hartelijke groet,
  Herman 10. #10
  Kan je een foto maken van de freestafel en er in paint bij zetten wat voor jou links en rechts is?
  Het kan ook zijn dat je voor en achter de tafel door elkaar haalt namelijk.

  Bij mijn zelfbouwtafel duw ik van rechts het werkstuk naar links.
  Andere kant uit is niet bepaald bevorderlijk voor werkstuk, freestafel en ledematen :P .

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top