Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 38
 1. #1

  Ebonizing wood, of gewoon zwartmaken van hout

  In Amerikaanse vakbladen en websites lees je nog wel eens, als de houtsoorten van het werkstuk worden genoemd, het woord ebonized. Hout gezwart als ebben. Nu heb je ebben in het pikzwart maar ook met mooie bruinige strepen zoals maccassar ebben. Bij ebonizen blijf je ook de structuur en nerven van het hout zien en het kleurt anders op dan bij beitsen. Na lang zoeken vond ik in de kelder van internet een recept om hout te ebonizen, het gaat als volgt.
  Men neme een leeg jampotje, vult dat met azijn ( ik gebruik schoonmaakazijn) en doet daar een flinke dot staalwol in. Dat laat je een dag of 5 staan, de vloeistof is dan nog steeds bijna kleurloos en helder en je haalt de staalwol er weer uit. De vloeistof kwast je op een stuk hout en na enige tijd wordt het ....zwart, pikzwart. Tenminste met het eiken wat ik gebruikte. Het zwarten schijnt te komen van de reactie van de zure azijn met het ijzer en dan op het hout met de tannine die in het hout zit. Tannine is ook 1 van de redenen om wijn in eikenhouten fusten op te slaan. Tegenwoordig gaat dat zeer onromantisch in roestvrijstalen tanks en gooit men een paar zakken eiken krullen in de tank, maar het resultaat is hetzelfde. De eiken dingen die ik tot nu toe op deze manier gezwart heb, poets ik op met fijn staalwol, 000 of nog beter 0000. De behandeling met de kwast herhaal ik ook meestal een aantal keren en ook tussendoor schuur ik met fijn staalwol. Nu zijn er meer houtsoorten met tannine, dus die zouden ook zwart moeten worden. Het zit ook in esdoorn, kersen en misschien wel meer. De nieuwschierigheid was gewekt en ik vond het tijd voor wat onwetenschappelijk onderzoek. Uit met rek met resten (ik kan echt niks weggooien) heb ik een aantal houtsoorten gepakt en behandeld met het azijnmengsel. Op de foto van links naar rechts: esdoorn, beuken, essen, purperhart, limba, grenen, mahonie, amerikaans noten, pau amarelo, amerikaans kersen en europees eiken. Uit ervaring weet ik dat amerikaans eiken hetzelfde reageert.
  Ik heb de proefstukjes aan de bovenkant ingesmeerd, na 10 minuten afgeveegd en nog een keer ingesmeerd met het azijnmengsel. Ook dit na 10 minuten weer afgeveegd. Het eikendeeltje is daarna met staalwol gepoetst en in de was gezet.
  Zoals de foto's laten zien, gaat het met eiken echt helemaal prima. Donkere houtsoorten zijn meestal ook de kostbaartste, dus ik hoop dat jullie net zo veel plezier aan deze methode zullen hebben als ikzelf.  Attached files

 2. #2

  Re: Ebonizing wood, of gewoon zwartmaken van hout

  Koken met Jaap?

  Dacht ik als chemicus alles zo'n beetje te hebben gezien, komt er iemand toveren met azijn!
  Blijft het hout ook zwart? En hoe diep is het gekleurd?
  Wist je trouwens, dat er zwart(donkergrijs) eiken bestaat?
  Dit is zgn moereik, eiken wat duizenden jaren in het veen heeft gelegen en daar door de sappen uit de bodem zwart is geworden.
  Ik kocht bij inlands-hout een stuk (lijkt wel een verkoolde stronk)  Attached files

 3. #3

  Re: Ebonizing wood, of gewoon zwartmaken van hout

  hallo Kor, je bent van harte uitgenodigd om te komen proeven!

  het zwart gaat wel een paar tiende milimeter in het hout. Het hout zelf verkleurt, het ligt er niet op en is dus ook veegvast. Je kunt het licht schuren en eventueel de nerf weer wat op schuren zodat het kleurenpatroon wat levendiger wordt.

  Ook prachtig spul dat moereik!

 4. #4

  Re: Ebonizing wood, of gewoon zwartmaken van hout

  werkt dat met alle houtsoorten of alleen looizuurhoudende houtsoorten zoals eiken en kastanje????

  grts, Houtmannetje

 5. #5

  Re: Ebonizing wood, of gewoon zwartmaken van hout

  ff een beetje rond geneuseld en inderdaad het hout moet tanines bevatten, maar tijdens het neuselen ook een manier gevonden om tanine aan hout toe te voegen

  gewoon sterke thee er overheen smeren de tanine uit de thee dringt in het hout waarna je met je staalwol azijn brouwsel kan gaan toveren

  owhhh ja en dat moereik ziet er heel goed uit
  beelden van moereik op deze website
  http://ronaldoosting.exto.nl/gallery...id/118610.html

  grts, Houtmannetje

 6. #6

  Re: Ebonizing wood, of gewoon zwartmaken van hout

  laagje ammoniak in emmer houtjes erin eiken erop en deksel of plastic zak over emmer en dag of 2 laten staan, geen vocht raak het hout dus ook geen rijzende vezel, kan met gepolijst hout toegepast worden. Word zo mooi als dat prachtige stuk moeraseiken.

 7. #7

  Re: Ebonizing wood, of gewoon zwartmaken van hout

  Jaap, heel interessant. Heb er wel eens van gehoord, maar me er nog nooit in verdiept.
  Denk dat ik deze methode eens toe ga passen op mijn houtdraaiwerk.
  Bedankt voor de uitleg.
  Ad

 8. #8

  Re: Ebonizing wood, of gewoon zwartmaken van hout

  Mooie tips allemaal. Ik ben zelf niet zo thuis in het finishen, t hoogste wat ik tot nu toe bereikt heb is gewone bouwmarktbeits, maar het is wel interessant om te lezen.

  Verder heb ik hier nog een link met enkele interessante afwerkingsrecepten: http://www.de-houtdraaier.nl/afwerken.htm

 9. #9

  Re: Ebonizing wood, of gewoon zwartmaken van hout

  Een goede en ook indringende methode is het gebruik van indringverf voor schoenmakers.Zeer dunne zwarte inktachtige pigment .Zeer diep zwart en dringt ver in het hout.Na droging geen vezels want het is op een fijne thinnerachtige stof :evil:
  Kan gepolijst worden af nabehandeld met was .Poetsen tot het niet meer afgeeft.

 10. #10

  Re: Ebonizing wood, of gewoon zwartmaken van hout

  Ben bezig met een vurenhouten schaal, als ik hem klaar heb ga ik eens een brouwseltje maken en eens zien of ik een aardige zwarte kleur op de schaal kan toveren. Laat het jullie weten.
  Ad

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top