Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13
 1. #1

  Ontwerp bed van steigerhout: Hoe rekening te houden met het werken van steigerhout?

  Beste mensen,

  ik ben voornemens zelf een 2-persoonsbed van steigerhout te fabriceren volgens onderstaand ontwerp. Mijn ervaring met steigerhout laat echter te wensen over. Ik ben name bezorgd over de hoeken waar het hout in verstek op elkaar aansluit, daar zou ik liever geen naadvorming zien (onder invloed van werking van het hout). Wellicht kunnen ervaringsdeskundigen mij hier meer over vertellen. Is dit ontwerp in steigerhout te fabriceren (en blijft het figuurlijk overeind) of is het verstandiger om het ontwerp aan te passen op het krimpgedrag van het hout door bijvoorbeeld al het hout in dezelfde richting toe te passen?

  Ik zou elke vorm van advies mbt onderstaand ontwerp ten zeerste waarderen!

  Alvast bedankt!

  Groeten,

  Jan
  Bijgevoegde Thumbnails Bijgevoegde Thumbnails bed.jpg  

 2. #2
  mijn ervaring heeft mij geleerd dat je beter geen verstekken kunt gebruiken bij steigerhout, ofwel het moet goed droog zijn.

 3. #3
  Jkoko wat is de reden dat je steiger hout wilt gebruiken? Als je het voor de uit staling doen kunt je beter gewoon goed gedroogd grenen of vuren meubel hout gebruiken.Ik ben het met pbt eens om iets van steiger hout naad loos te maken zal zeer moeilijk zijn om dat steiger hout nu een maal geen goed gedroogd en bijna uitgewerkt meubel hout is. Wil je toch steiger hout gebruiken zul je je ontwerp aan moeten passen, en zo dat tussen alle naden een paar mm ruimte is om het hout te laten werken.

  Marc

 4. #4
  Beste Jkoko,

  Ik sluit mij aan hierboven met de opmerking "steigerhout in verstek".
  Je ontwerp is goed voor een steigerhout bed maar de hoeken in verstek zou ik je ook afraden.
  De reden waarom is heel simpel, steigerhout leeft, levend hout beweegt altijd "krimpen, uitzetten en krom trekken, welnu steigerhout heeft een andere bedoeling van meubelen dan meubelen van grenen/vuren en hardhout.
  Steigerhout heeft een robuust uiterlijk als je het elegant en strak wilt kies je geen steigerhout maar anders, kortom jou ontwerp kan goed gebruikt worden met steigerhout maar dan zonder de verstekken, ik zou kiezen voor kopshout verbindingen (koud tegen elkaar). ook daarin kun je bepalen hoe en wat....
  Let op ! wees zeker bewust of het droog hout is steigerhout meubelen voor binnen zal niet veel krimpen of uitzetten als het goed gedroogd is op kamer temperatuur, ook goed opletten dat je 100% steigerhout koopt jammer genoeg wordt er ook "nep"steigerhout verkocht en blijkt het ruw vuren te zijn of pallet hout.
  Hier een paar kenmerken van steigerhout: Steigerhout komt van de Larix-boom, ook heeft de steigerhout een lange vezel dan bijvoorbeeld vuren ook de kleur is anders steigerhout heeft een witte/grijze grauwe kleur dan vurenhout die is geler.

  Veel plezier met de bouw van je bed !

  Mike

 5. #5
  Zelfs met zorgvuldig gedroogd meubelhout hou je verstekken nooit helemaal dicht door het hele jaar heen. De vochtigheid in je huis schommelt nu eenmaal, en bij zulke brede verstekken zie je dat gegarandeerd. Steigerplanken zijn trouwens nooit heel erg recht, dus het zal zowiezo niet meevallen om een strak verstek te krijgen. Ga je de steigerplanken eerst schaven dan heb je geen steigerplanken meer maar gewoon vurenhout.

 6. #6
  Er is aanbod in nieuw 'steigerhout' wat is nagedroogd en eventueel zelfs geschaafd. Heeft een heel andere uitstraling dan gebruikt steigerhout, maar je kan er veel beter mee werken. Ik bouw er soms meubels mee en heb weinig problemen met werken van het hout. Maar, ik zorg er voor dat alle verbindingen, al dan niet in verstek, strak geschroefd en gelijmd zijn. Dit soort hout leent zich niet voor fancy verbindingen die zonder lijm, spijkers of schroeven in elkaar zitten.  Groet, Rob.

 7. #7
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door JontiWorks Bekijk Berichten
  ook goed opletten dat je 100% steigerhout koopt jammer genoeg wordt er ook "nep"steigerhout verkocht en blijkt het ruw vuren te zijn of pallet hout.
  Hier een paar kenmerken van steigerhout: Steigerhout komt van de Larix-boom, ook heeft de steigerhout een lange vezel dan bijvoorbeeld vuren ook de kleur is anders steigerhout heeft een witte/grijze grauwe kleur dan vurenhout die is geler.
  Steigerhout van vuren is ook gewoon steigerhout. Niets nep aan. Larixhout heeft volgens mij geen witte/grijze kleur. Gebruikt steigerhout wel, maar dat komt doordat er bouwvakkers overheen zijn gelopen en cement enzo hebben gemorst. Verder is gebruikt steigerhout soms duurder dan nieuw. Gebruikt is vlakker doordat het ruwe eraf gesleten is. Dus nieuw steigerhout moet je waarschijnlijk eerst goed schaven of schuren.

  In plaats van nieuw steigerhout kan je dus ook gewoon vuren of larix (of een willekeurige andere houtsoort) gebruiken. Waarschijnlijk nog goedkoper ook. Ik heb zelf voor €50 een restpartij eikenhouten vloer via deze site op de kop getikt en daar een bed van gemaakt. Verbindingen haaks en vrij grof gehouden, dat ziet er erg "stoer" uit. Alle naden voorzien van een V-groef, dus een krimpnaadje valt niet op. Ik zal er nog eens wat foto's en tekening van plaatsen.

  Vind je de randen aan de zijkant handig? Lijkt me niet praktisch om er in en uit te stappen.

 8. #8
  @ bijtel: ik heb ook van die randen om mijn (MDF) bed, inderdaad niet superpraktisch, maar het oog wil ook wat.

  Ik koop altijd nieuw vuren steigerhout, dit omdat als je oud steigerhout verzaagd je de zaagbladen erna weg kan gooien (of slijpen) door de cementresten en steentjes die erop en erin zitten. Ooit 1 keer een partij gebruikt steigerhout gekocht. in 1 van de planken bleek een steentje ingetrapt te zijn en dit sprong er tijdens het zagen dus uit, recht in mijn gezicht. vanaf toen nooit meer gebruikte planken gekocht.
  Ik schuur de planken altijd voordat ik de meubels in elkaar zet met een bandschuurmachine zodat alle losse splinters e.d. weg zijn. Ik ga het echt niet schaven of helemaal glad schuren want dan is het effect van het steigerhout weg.

 9. #9
  Hartelijk dank allen voor jullie input. Ik heb mijn ontwerp inmiddels enigszins aangepast op basis van jullie advies, de verstekken zijn dus van de baan en ik zal het hout de ruimte geven om te werken. De keuze voor steigerhout is met name ingegeven door de uitstraling van het materiaal. Qua afwerking zit ik op één lijn met PBT, alleen de losse splinters wegschuren. Vervolgens (het nieuwe steigerhout) afwerken met grey wash. Enige nadeel daarvan is dat alle planken nagenoeg hetzelfde uit komen te zien, egale kleuren. Iemand nog ideeën hoe kleine verschillen in de tinten kan aanbrengen?

 10. #10
  Kleurnuances kan je bewerkstelligen door het hout te kleuren met waterbeits. Eerst met een spons snel een eerste laag aanbrengen. Als die bijna droog is met de spons highlights aanbrengen. Vervolgens transparant afwerken, ik gebruik daar een harde meubelolie voor met daar weer overheen een waslaag, al dan niet gekleurd.

  Voordeel: je krijgt na enig oefenen precies de kleur die je in je hoofd hebt, met een mooie (matte) glans, mooier dan lakachtige afwerkingen, vind ik.
  Nadeel: je legt met de meubelolie een harde laag op zacht hout, dat beschadigd snel. De waslaag moet je af en toe opfrissen met een boenbeurt.

  Groet, Rob.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top