Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 18

Onderwerp: Hellppp

 1. #1

  Hellppp

  Hallo iedereen.

  Ik moet een groot wandmeubel maken voor mijn vrouw. Nu worden de planken van de kast zo'n 57 cm breed en hebben een overspanning van 90 cm.
  De kast wordt van mdf en daarna gespoten in hoogglans wit. Nu had ik een idee om de planken te maken zonder dat ze erg zwaar worden. De planken moeten ongeveer 4 cm dik worden.
  Ik wilde een bovenlaag van 9mm mdf gebruiken en dan balkjes maken van 28mm en dan onderop 4mm mdf.
  Je hebt dat een soort van torsionbox zeg maar.

  Nu gaat mijn vraag over de balkjes van 28mm dik.
  Kan ik die het best maken van 28*18 mm vuren.
  Of 28*28 mm vuren.
  De laatste optie is 28*18 mm multiplex. Maar dan op zijn kant gelegd gelegd natuurlijk dus de lagen naar boven toe zeg maar.

  Kunnen jullie mij zeggen welke balkjes het meest stijf zijn zeg maar?????

  Bedankt alvast!!!

 2. #2
  Een torsionbox is een goed idee, maar de uitvoering moet dan wel aan enkele regels voldoen. Zo moeten de beide platen ( onder en boven) even dik zijn, anders trekt het boeltje krom.

  Als je een torsionbox gaat bouwen word met de latten of balkjes ( de vulling) een rechthoekigg frame gebouwd, voorzie daar ook enkele dwarse regels tussen, op deze manier is mdfplaat van 4mm, onder en boven ruim voldoende.

  De beste optie voor de vulling zijn latten in (Berken) multiplex, dat leeft minder dan massief hout. 32mm x 18mm is dan een geschikte afmeting, 32mm + (2 x 4mm) = 40mm

  Ps: je kan de vulling ook zagen uit mdf 18mm, dat maakt niet uit, de stijfte van de box komt toch uit de verlijming, de latten op zich dragen weinig bij aan de weerstand tegen doorbuiging, ze moeten enkel dimensioneel stabiel zijn.


  Mvg,

  André
  Laatst gewijzigd door tuoh; 16-03-13 om 22:39.

 3. #3
  Hoi André.

  Super bedankt voor je reactie.
  Alleen hoe zou jij de plank bevestigen aan de zij wand.

  En is hout ook goed. wisa twin berken bb/wge exterieur ce2+ komo 90%pefc
  Kenmerken
  - Opgebouwd uit vuren fineren met twee mooie berken langsfineren als dekfineer
  - De dekfineren zijn glad en perfect geschuurd

  Toepassingen
  - Uitstekend geschikt voor binnenwerk en met name toepassingen waarbij de plaat geschilderd moet worden

  Certificaten en garanties
  - CE 2+
  - KOMO  Dat koop je bij pontmeyer.
  Laatst gewijzigd door gmassa; 17-03-13 om 07:54.

 4. #4
  Als je gaat zoeken op het forum, kom je ook de waardevolle informatie tegen, zoeken op legplanken levert vele links op.

  jaap

 5. #5
  Multiplex is zeker ook geschikt voor die toepassing, het is wel een stuk zwaarder in gewicht. Het is allezins een stuk minder bewerkelijk.

  Als je met dikke schabben werkt is een quasi onzichtbare wandbevestiging goed uitvoerbaar. Frees in beide zijkanten een groef van 15mm dikte en 15mm diep, uit het midden van de dikte, hou bovenaan 18 à 20mm aan, dan een groef van 15mm, zo rest er onderaan 5mm, maar dat is meer dan voldoende, er komt onderaan geen kracht op.
  Op de muren schroef je een hardhouten lat van 15x15mm, daar schuift het schab dan gewoon over. Frees slechts 4/5 van de breede van het schab in, en hou de latten op de muur ook een stuk korter, je krijgt dan een volledig onzichtbare bevestiging Gaat wel enkel werken als de schabben mooi evenwijdig zijn, of als ze vooraan breder zijn dan achteraan.

  Werkt ook enkel bij kwaliteitsplaat, bij de goedkopere platen is er gevaar voor delaminatie.


  Mvg,

  André

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Locatie
  munstergeleen (Lb)
  Berichten
  451
  Ik maak ze ook altijd met de vulling uit stroken MDF. Het voordeel hiervan is dat de hele kopse kanten uit hetzelfde materiaal is opgebouwd. Altijd handig ivm met de afwerking.

  Gr Ed

 7. #7
  Hoi Tuoh.

  Super bedankt voor je reactie. Alleen heb ik nog een vraag.
  Je vertelde dat je een ophanging kunt maken dmv het frezen van sleuven. Maar als ik een box maak zijn de kopse kanten van 18 mm dik multiplex. En als ik daar een sleuf in frees van 15 mm blijft er nog 3 mm dikte over.
  Kan ik ook gewoon 10 mm frezen. Ik kan ook de box rondom afwerken met 4 mm dikte mdf. Als ik dan 15 mm frees heb ik 7mm over.

  En gewone pennen als iedere kast. Dan heb ik het over die kleine plugjes. Kan dat ook

 8. #8
  Op de kopse kanten gewoon de multiplex latten dubbel leggen, heb je dikte genoeg om te frezen

  Je kan inderdaad ook gewoon met schabdragers werken, hangt een beetje af van de muur (welke staat)


  Mvg,

  André

 9. #9
  Hoi Tuoh,

  De wanden worden van 18mm mdf. Dus ik ga maar voor de hardhouten latten
  Maar wat voor multiplex zou je adviseren. Ik kan namelijk voordelig hout kopen bij www.pontmeyer.nl

  Oja en over de de torsionbox. Moeten de dwarslatten tegenover elkaar zitten of mag het ook een halfsteen idee zijn zeg maar???.
  De plank wordt max 57 cm breed ik zat zelf te denken aan 4 rijen latten in de lengte. Is dat genoeg?

 10. #10
  Elke redelijke kwaliteit multiplex is werkbaar. De plaat moet redelijk vlak zijn, dus geen goedkoop underlayment of iets dergelijks. Kijk ook eens naar de kopse kanten van de plaat, niet teveel lijmfouten in de binnenlagen is ook een pré.

  In plaats van dwarslatten kan je er ook voor opteren om enkel voor de buitenranden houten latten te gebruiken en de ruimte ertussen op te vullen met een plaat Isomo van 30mm. Dat werkt evengoed, de vulling ( dwarslatten of Isomo) dienen enkel om de dunne mdf platen eens samengelijmd onvervormbaar te maken.

  Beide, Isomo of dwarslatten kan je lijmen met gewone witte houtlijm. Bij het gebruik van Isomo wel zorgen dat plaat en boordlatten even dik zijn!!

  Bij toepassing van dwarslatten mogen deze ook dwars lopen, 4 à 5 stuks over een afstand van 90cm is meer dan voldoende. De dwarslatten worden dan 57cm - (2 x 1,8cm) = 53,4cm.
  Een constructieve verbinding tussen de boordlatten en de dwarslatten is niet nodig, de lijm klaart de klus. Om de vier boordlatten tijdens het lijmen te fixeren gebruik je een stukje tape op de hoeken, de dwarslatten worden er tijdens het lijmen gewoon los tussen geplaatst. Een houtverbinding tussen dwarslatten en boordlatten geeft geen extra sterkte.

  HEEL BELANGRIJJK, zorg er voor dat tijdens het lijmen de schabben in wording op een volkomen vlakke ondergrond liggen, elke afwijking hier vind je nadien terug in het verlijmde schab en is dan niet meer te corrigeren


  Mvg,

  André

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top