Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 19
 1. #1

  twee gezwaluwstaarte schaven

  Hallo allemaal,

  Ik ben de laatste jaren steeds meer schaven gaan maken, van klein (vioolbouwersschaafjes) tot groot. Ik wil graag twee recente gezwaluwstaarte schaven laten zien. De ene is een low-angle schaaf (25 cm lang, 50mm beitel), ongeveer 23 cm lang en de ander heeft het formaat van een nummer 2 (17,5 cm lang). Ik gebruik een combinatie van staal en messing zodat de zwaluwstaarten mooit te zien zijn.

  De zijden van de eerste zijn gemaakt van 4 mm messing, de zool van 3 mm staal. De zool bestaat uit twee delen die bij de bek met een veer en groefverbinding aan elkaar zijn gezet (a la Bill Carter). De beitel ligt er onder een hoek van 15 graden in. Oorspronkelijk wilde ik twee beitels maken die ik kon uitwisselen, een aangeslepen onder 25 graden en een aangeslepen onder 45 graden. Die laatste zou ik dan voor lastige houtsoorten gebruiken (iets wat ik in een Stanley handzoetschaafje had uitgeprobeerd en me heel goed beviel). Echter, ik heb nu maar besloten om twee schaven te maken, een voor elke beitel. Het zusje is bijna klaar. De beitel is 4 mm O1 (oliehardend gereedschapsstaal). Het harden is elke keer weer spannend, maar daardoor heel erg leuk. De houten opvulling is olijfhout.

  De andere is een nummer 2: De beitel is gemaakt van koolstofstaal (Uddenholm 1770), en grepen van palissander. Een kleinere nummer 1 is in wording en ik droom wel eens van de hele serie 1-8... Wie weet.

  Jan-Anton
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen

 2. #2
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1
  Kwijl......kwijl....Maak je ook schaven op bestelling ?.....Echt erg mooi gedaan!!
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 3. #3
  Onwijs mooi gemaakt, echt vakwerk Ik vind de schaven van Roeland al erg mooi maar dit doet me denken aan het echte vakwerk uit hetverleden of aan vitrinekastschaven.

  Groet Birdje

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Dec 2012
  Locatie
  Moergestel
  Berichten
  515
  Heel erg mooi

  Cas

 5. #5
  Jan-Anton,

  Geweldig mooie schaven, vooral de low angle een mooie combi van hout en staal.
  Sinds wanneer bouw je deze schaven, ben zeer onder de onder indruk!!!
  Ik zelf bouw al geruime tijd mijn eigen houten schaven en ben sinds een tijdje bezig met stalen schaven (infills), aan een gezwaluwstaarte schaaf heb ik me nog niet gewaagd.
  Waar haal je die mooie dekbeitelschroef weg? of heb je een eigen metaal draaibank.

  Roeland

 6. #6
  Schitterend! Knap werk.

  Hoe heb je bij die #2 die extra aanslag bovenop de beitel gemaakt?

 7. #7
  Bedankt voor de reacties; als ik vertel dat ik schaven maak krijg ik vaak een reactie als 'moet je nu ook al je eigen gereedschap maken, waarom?!', maar ik hoef hier natuurlijk niet uit te leggen dat handgereedschap gewoon mooi is en dat je er nooit genoeg van hebt.

  @Roeland: ik maak sinds een jaar of 10 schaven, ongeveer 1 per jaar aangezien ik er maar weinig aan toe kwam. Daarnaast maak ik wat meubels en van alles eigenlijk. Ik heb m'n 2x2m fietsenschuur nu als werkplaatje ingericht zodat ik dichter bij huis kan klussen en dat maakt het allemaal een stuk sneller. Die schroef heb ik inderdaad op een metaaldraaibankje gemaakt, het messing stuk dan. Daar heb ik dan een stuk rvs draadeind aan vast gesoldeerd. Ik had je schaven gezien, mooi hoor! Leuk idee om bestaande schaven te gebruiken, dat ga ik ook eens proberen.

 8. #8
  WOW wat zijn dat onwijs gave schaven....
  Ronald

 9. #9
  Dit is ronduit indrukwekkend! Heb je ook foto's van de schaven aan het werk? ;-)
  Enkele foto's van de zolen lijken me ook wel leuk...

  Daar moet je wel erg veel geduld voor hebben, prachtig afgewerkt!

  Groeten,
  Steven
  Als de kat van huis is...
  ...wordt de melk zuur
  www.houtentiek.be

 10. #10
  dank je. Ik had voor het harden gaten geboord in de beitel en dan na het harden een stukje staal er bovenop geklonken. Het was eigenlijk mijn bedoeling om dit te gebruiken om de beitel een stukje terug te tikken als die te diep zou staan. Ik heb op een andere schaaf ook eens een Norris-achtige versteller gemaakt, maar daar was ik niet zo tevreden over. Deze oplossing werkt in de praktijk wel, maar ik vind het toch niet zo heel handig.

  Jan-Anton

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top