Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 28
 1. #1

  pen gat onderzoek in 11 rauwe delen

  Laatst gewijzigd door Caspar Labarre; 18-02-13 om 23:46.

 2. #2

 3. #3
  Je hóórt gewoon hoe scherp dat beiteltje is Mooi man!

 4. #4
  Indrukwekkend vaardige handen. En ik leer zo weer een paar nieuwe dingen! Dank voor het posten.

  jaap

 5. #5
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1
  Leuk om te zien !! Dat "pas-meppen" met de hamer kende ik nog niet maar die ga ik zeker eens proberen !!
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 6. #6
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door rickkoorman Bekijk Berichten
  Leuk om te zien !! Dat "pas-meppen" met de hamer kende ik nog niet maar die ga ik zeker eens proberen !!

  De pen is in de breedte 1 mm te groot voor het gat daarom steek ik het zo precies recht. de pen word taps gehamerd om als een wig zigzelf strak te trekken in het gat.

  hele handige manier om delen zonder klemmen in elkaar te hameren maar je moet wel vertrouwen hebben, je kunt de verbinding niet passen. Het werkt maar een keer..maar er zijn wel truukjes die je zult zien, zoals het hol steken van de borsten

  door de trekkracht die enorm is, sla je alle borsten dicht, ze drukken zichzelf in het hout tot alles raakt
  Laatst gewijzigd door Caspar Labarre; 19-02-13 om 08:39.

 7. #7
  De dikte van de pen komt direct van de zaag en doe ik niets meer aan. De afstand van de spijkers in mijn simpele kruishout is zo gevijld dat ze zo'n 2 tiende mm te groot zijn voor het geboorde gat. Dit is om mijn afwijking te compenseren die ik heb als ik een kras- lijn snel half weg zaag. Door de snelheid eet ik een tiende meer weg dan eigenlijk hoort.
  Het kruishout stelde ik proefondervindelijk af met een driehoeksvijl door de spijkers schuin te vijlen
  Toch haal ik tot eigen verbazing elke keer weer constante resultaten. Met minieme verschillen die zo wie zo niet uit maken want:

  vlak is niet vlak en pas is niet pas, tot je met wat doorzetten en het nodige vertrouwen doet alsof het wel pas is. Je zult verbaast zijn dat je zo best ver komt.

  Let op dat je voor een massa verlijming van een groep pennen in dezelfde richting nooit teveel lijm gebruikt, het is niet nodig en je zult merken dat strak dan te strak is. Enkel lijm aan het einde van een gat of halverwegen. een streepje lijm aan de bovenzeiden van een gat is ook al voldoende maar dat tik je los als je zou willen, wat het wel weer demontabel maakt en ook weer een voordeel kan zijn. voor een zwaluwstaart is een streepje voldoende per opening want zijn broertjes werken mee en anders krijg je de verbinding niet strak in elkaar.

  Mijn staarten zijn ook rechtstreeks van de zaag en waar het niet precies pas, verdrukt het hout waardoor het wel past.

  Zo kun je ook verstekken die niet sluiten dicht hameren

 8. #8
  Ook moet je bij zagen je realizeren wat de zaag eigenlijk is; namelijk een rasp

  Een te dun blad vind ik niet lekker want dan kan ik niet lekker sturen. Ik gebruik momenteel een kleine spanzaag die een blad van 1,2mm dik heeft wat heerlijk zaagt. de tanden zijn ook niet echt klein, zon'n 3 a 4 mm per punt maar ik kan er alles mee doen.
  door de dikte van het blad is de zaag de baas over het hout en kun je met een hele kleine zetting weg komen wat goed is voor je precisie. Een dunner blad zal met weinig zetting snel gevoerd worden door de nerfrichting. en zo verlies je controle over de zaagsneden.

  Je moet je realiseren dat de dunne trekzaagjes van de japanners voorzal zo goed zijn omdat ze voor zachthout bedoeld zijn en omdat die japanners nou eenmaal zitten.

  er bestaan japanse zagen die bijvoorbeeld door een schavenmaker gebruikt worden die heel dik zijn, tot wel 2 mm. hiermee zaagt de schavenmaker de uitsparingen uit de wangen van de schaaf voor de beitel. Het komt dan in de buurt van een rasp en toch heeft het de lengte werking van een zaag.

  Fineer werd gezaagd met een heel dik blad zonder zetting wel 2.2mm dik met een grote tand 12mm maar zonder zetting. Wel loopt de zaag taps toe naar de rug. Je moet je realiseren dat het fineer dun is en dat er eigenlijk geen spanning in de zaagsneden zit omdat het fineer gewoon weg buigt.
  Sommige cirkelzagen hebben ook deze configuratie en zorgd voor een hele schone sneden.

  Mijn zaag voor verbindingen zet ik heel weinig, mischien 1 tiende per tand ofzo en dan slijp ik met een wetsteen de zetting licht weg, zodat de punten vlakjes worden. Hiermee mimiek je als het waren een taps toe lopende zaag en het werk evengoed. je krijgt een hele gladde zaagsneden en maakt de zaag echt universeel toepasbaar, maar hij meot eht redelijk dik zijn minimaal 0,8mm 1mm is het beste. die tienden maken echt uit in dit geval.

 9. #9
  Grappig dat jij juist voor dikke zaagbladen gaat terwijl de "mode" juist steeds dunner gaat. En dat is dan weer gebaseerd op de zagen uit de vroeg 19e eeuw of nog wat ouder. Vooral de engelse kapzagen hadden een heel dun blad. Bijv de zwaluwstaartzaag uit de Seaton kist gemaakt door Kenyon in 1795 was iets van 0,4 mm dik.

 10. #10
  als je een lijn splijt als het waren is dun prima maar dat gebeurd eigenlijk nooit met verbindingen. het is altijd aan een kant van de lijn. met zwaluwstaarten zal het prima gaan zo'n dun blad al zou ik een dikker verkiezen maar bij een flinke pen word het lastig. maar goed ik heb ook heel lang goede resultaten bereikt met een 0,6mm blad en merk gewoon dat het dikkere blad betrouwbaarder zaagt, stabieler gewoon en met meer controle.

  zeker voor beginners raad ik dat zeer aan. als het het kunnen vinden haha ik heb er ook moeite mee.

  heb dat blad waar ik het over had uit frankrijk onder het stof zeg maar gekocht. hing er waarschijnlijk al 40 jaar onaangeraakt.

  Als je zaagt om snel iets weg te krijgen is een dun blad prima. zaagt het snelst. Maar om echt te mikken ( raspen) probeer het uit.

  zaag eens een pen met je schulpzaag, die is lekker dik. waarom denk je dat je met die schulpzaag zo makkelijk de lijn kan volgen...

  kan er ook niets aan doen Seek maar ik zaag er beter mee!
  Laatst gewijzigd door Caspar Labarre; 19-02-13 om 20:56.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top