Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 14

Onderwerp: fruitschaaltje

  1. #1

    fruitschaaltje

    Schaaltje gemaakt van eiken.
    Is nog niet glad genoeg naar mijn zin.

    IMGP5638.jpg

    Met fruit.

    IMGP5636.jpg

  2. #2
    Leuke vorm! Inderdaad nog wat inspringsel helaas. Maar dit leer je wel te voorkomen.

    Waarschijnlijk kon je ook niet snel draaien door die vorm dus dat maakt het extra lastig

  3. #3
    Wow...dat noem ik nog eens een citroen

  4. #4
    Het is een Pomelo en geen Citroen

  5. #5

  6. #6
    Leuke vorm, maar ook mooi om te zien dat draaiers dezelfde ellende tegenkomen als schavers. Hoe kun je dat nu voorkomen, die uitbreeksels? Mooie pomelo, eten we hier dagelijks, ik wist niet dat deze in Nederland ook in de winkel liggen. Voor mij als fries was het een nieuwe vrucht, de pomelo, toen we hier kwamen.

    jaap

  7. #7
    Dit kun je voorkomen door hele scherpe beitels

  8. #8
    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Bep Bekijk Berichten
    Dit kun je voorkomen door hele scherpe beitels
    dit vind ik eigenlijk een beetje kort door de bocht. je kan nog zulke scherpe beitels hebben en alsnog inspringsel krijgen. dit komt omdat je (zoals duidelijk te zien op de foto) op 2 plekken als het ware tegen de nerf in draaid. hiervoor zul je je beitels zo moeten slijpen en positioneren, dat je zoveel mogelijk snijd. dit vereist enige oefening en wellicht 10 tallen weggegooide schalen, zelf heb ik ongeveer 30 schalen weggegooid omdat ik er te veel aan moest schuren of dat er teveel inspringsel in zat. maar toch is deze investering de tijd waard naar mijn mening.

    sommige mensen beweren dat je je draaibeitels moeten wetten/polijsten om inspringsel te voorkomen, maar hier kan ik me niet in vinden. ik slijp mijn beitels op een droge slijpsteen en doe er daarna niks meer aan en kan een glad oppervlak verkrijgen op iedere houtsoort die ik tot nu toe tegen ben gekomen. dit vereist soms wat creativiteit bij hout met slaap o.i.d maar het is wel mogelijk.

    groeten mark van zee

  9. #9
    ik heb dezelfde techniek als Mark
    ik wet mijn beitels ook niet maar slijp gewoon om een witte edelcorund steen
    hiernaast is het(zoals Mark al zei) zeer belangrijk om goed snijden te draaien
    meestal kost dit even wat tijd om uit te zoeken in welke stand je de beitel moet houden maar heb je eenmaal de correcte stand dan kun je dat bij de meeste schalen zo gebruiken en heb je geen tot misschien 1% uitbraak over een hele schaal

  10. #10
    Met andere woorden, zorg dat de beitels scherp zijn en accepteren dat de komende schalen mislukken.
    Het gaat dan na verloop van tijd beter.

 

 

Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top