Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 14
 1. #1

  "Fingerjoints" met handzaag

  De filmpjes over zwaluwstaarten op het forum hebben me geïnspireerd. Het leek mij wel beter om eerst eens "fingerjoints" te proberen alvorens mij aan zwaluwstaarten te wagen. Met wat rest-hout heb ik twee oefeningetjes gemaakt.

  DSC_0306.jpg

  Aangezien ik geen kruishout heb, heb ik de truc gebruikt die John Bullar in het tweede filmpje toont. Een kruishout lijkt mij toch handiger...
  Een beugelzaagje heb ik ook niet meteen liggen dus heb ik de uitsparingen met de beitel uitgehakt, maar hier kom ik nog behoorlijk wat techniek tekort. Om de verbindingen te zagen heb ik een simpel toffelzaagje van Stanley gebruikt, wat niet echt ideaal is.

  Het tweede oefeningetje ging al wat vlotter:

  DSC_0307.jpg

  Deze keer heb ik de plankjes achter elkaar geplaatst in de bankschroef en eerst de linker zaagsnede's gemaakt, daarna alles een beetje opgeschoven en de rechter zaagsnede's gemaakt. Ik had gehoopt dat het allemaal wat vlotter zou passen, maar ik heb alsnog behoorlijk wat moeten bijwerken met de beitel.

  Ik heb uiteindelijk veel geleerd uit deze twee kleine oefeningetjes: een futselplank kan best handig zijn als je een beitel gebruikt, een alternatief voor het toffelzaagje is nodig en mijn hak techniek moet verbeterd worden. Ik begin nu ook te snappen waarom een markeer-mes handig kan zijn

  Het was in elk geval leuk om eens te proberen.

  Reinoud

 2. #2
  Hallo Reinoud, hier enkele tips.

  Ik had gehoopt dat het allemaal wat vlotter zou passen, maar ik heb alsnog behoorlijk wat moeten bijwerken met de beitel.
  Zagen is iets dat je heel erg veel moet doen om er echt nauwkeurig en snel mee te leren werken. Oefening baart kunst!
  Goed opletten is de boodschap, je moet eigenlijk je eigen 'afwijking' zoeken, en daarnaar afschrijven en zagen.
  Sommigen zagen het aftekenlijntje weg, anderen half en anderen laten het weer volledig staan. Als je goed kijkt waar je mee bezig bent en veeeeeeel zaagt zal je al snel betere resultaten boeken. Je vingerlassen zijn trouwens heel goed gelukt om er niet echt ervaring mee te hebben!

  Nog een tip: je zaagt beter iets dieper in, zodat het kopshout van je 'vingers' een klein beetje uitsteekt. Op die manier heb je veel minder werk om je hoeken netjes vlak af te werken. Nu moet je het ganse vlak langshout weg gaan schaven, terwijl je op de andere manier enkel de vingers hoeft effen te steken, schaven of schuren.

  Groeten en veel succes nog!

  Steven

  PS: waag je gerust aan wat zwaluwstaarten, je zal er veel uit leren!
  Als de kat van huis is...
  ...wordt de melk zuur
  www.houtentiek.be

 3. #3
  Bedankt voor de tips! Ik had in het begin schrik om te diep in te zagen en stopte mooi op de lijn, maar het gaat inderdaad beter zijn om iets dieper te zagen. Bij de eerste poging had ik de beitel ook mooi op de lijn gezet, maar het hout vervormde wat waardoor alles minder mooi aansloot. Bij de tweede poging had ik de beitel iets voor de lijn gezet en het verschil was groot.
  Ik denk dat voorlopig het zaagje het grootste struikelblok is. De vertanding is volgens mij niet echt ideaal om te schulpen. Ik moet eerst wat staan vechten met de zaag voor ik een mooie begin-groef krijg. Ik heb al een mooie Veritas zaag gezien, maar helaas een beetje prijzig. Zijn er goedkopere alternatieven?
  Het valt me wel op hoe eenvoudig het eigenlijk is om met de hand te doen. Het internet staat vol met filmpjes hoe je met alle mogelijke machines vingerlassen en zwaluwstaarten kan maken. Maar als een beginneling als ik op drie kwartier zo'n verbinding kan maken zonder het juiste materiaal dan moet het voor een vakman met goed materiaal toch heel snel klaar zijn?
  Ik kan iedereen eigenlijk alleen maar aanraden om het eens te proberen, het is echt leuk om te doen.

  Reinoud

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Locatie
  munstergeleen (Lb)
  Berichten
  451
  Zeker geen slecht resultaat voor de eerste keer.
  Als je dit soort dingen voor de eerste keer gaat doen doe je dat uiteraard niet met het mooiste hout dat je hebt liggen. Toch kan ook de houtkeuze voor frustratie zorgen.
  Je beiteltechniek oefenen zal waarschijnlijk toch een stuk plezieriger zijn met een stuk beukenhout dan met een goedkoop stuk bouwmarkt vurenhout. Dat spul is zo zacht en grof dat het zelfs met vlijmscherpe beitels en genoeg ervaring geen echt plezier is om hiermee te werken.

  Gr Ed

 5. #5
  Hé ziet er best netjes uit hoor.

  Je hebt speciale zaagjes voor tand- en zwaluwstaart verbindingen, die maken het leven een stuk fijner. Ik werk zelf ook graag met de hand en heb kort geleden deze gekocht: http://www.leevalley.com/US/Wood/pag...884,68511&ap=1

  Verder een beugelzaagje om het hout tussen de tanden er uit te zagen en afsteken met een scherpe steekbeitel. Met de beitel hakken is in zachtere houtsoorten een drama heb ik gemerkt.

  Succes

 6. #6
  Die Veritas staat op mijn verlanglijstje, alleen is mijn verlanglijstje heel erg lang .
  Ik ga eens op zoek moeten gaan naar wat restjes beuk of zo om wat verder te oefenen. Mijn beitels zijn best wel scherp, maar ik zal waarschijnlijk altijd een haat-liefde verhouding hebben met vuren. Het is perfect voor ruw constructiewerk maar verder kan je er helaas niet veel mee doen... Gelukkig is het spotgoedkoop.
  Ik ga binnenkort eens vingerlassen in multiplex proberen, ik heb nog wat resten recuperatie plaat liggen. Zou je in multiplex beter kunnen hakken of is dit gedoemd om fout te gaan?

 7. #7
  Misschien gaan voor een Japanse Ryoba als zaag. Zijn niet duur (voor minder dan 30 euro heb je er eentje) en je hebt meteen twee zagen: een schulp en een afkort. Het vraagt wel wat oefening om de zaag te beheersen (vooral om te voorkomen dat het zaagblad plooit).
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 8. #8
  Ik had daarnet in de Brico nog naar een Japans uitziend zaagje van Stanley staan kijken, maar het leek mij toch wel heel erg flexibel. Ik heb nog nooit met een Japanse zaag gewerkt, maar het principe van schulp en afkort blad spreekt mij wel aan.

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Dec 2012
  Locatie
  Moergestel
  Berichten
  515
  Ik heb laatst ook voor het eerst een Japanse zaag gekocht , wel met een versterkte rug, werkt voor mij verrassend goed.

  Cas

 10. #10
  Athanor
  Guest
  Ik zat even te puzzelen op je benaming " vingerlassen". Die komt me bekend voor en toch past die niet bij de houtverbinding waar je zo mooi mee aan het oefenen bent.... Toen schoot me de juiste benaming weer te binnen: tandverbinding. Vingerlassen is wel een logische vertaling uit het Engels, maar is in ons taalgebied meestal een benaming voor de mechanische verbinding waarbij met zig-zag freesconstructies meestal houtverlengingingen worden gemaakt.

  Verder vind ik dat je al mooie resultaten bereikt hoor! Veel succes met de experimenten.

  Fons

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top