Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1

  multi opendeurdag houtbewerking

  Hallo allen,

  op zaterdag 23 maart 2013 van 10h tot 17h zijn er op verschillende plaatsen unieke hout opleidingen te bekijken in Antwerpen. Deze concentratie van open ateliers ligt op een kleine 20 minuten stappen van het treinstation Antwerpen - Centraal. parkeren met de wagen is in die buurt, op die dag, eerder moeilijk.

  1 Artesis Hogeschool Antwerpen toont onder meer al hun opleidingen" conservatie - restauratie" van hout, schilderijen, stenen beelden , polychromie, glas, ceramiek, textiel, papier en muur ( stuc en fresco). Deze opleidingen gaan volgend academiejaar deel uitmaken van de universiteit Antwerpen. Door deze overgang is heel wat beeldmateriaal van de Artesis website afgehaald. In dit atelier zijn nochthans steeds de spectaculairste dingen te zien. Men conserveert en restaureert er voor musea.

  In het verleden waren er steeds veel en interessante objecten te zien, zoals 17 de eeuwse kerkmeubilair, een 17 de eeuwse slee met houtsnijwerk erop, sculpturen, designmeubelen, gereedschap, een geweer met inlegwerk, kabinetten, enz,
  Ze beschikken over een zeldzame ornamentendraaibank. Dit mechanisch wonder is een houtdraaibank, waarmee vaak excentrisch wordt gedraaid en waarbij met behulp van mechanische overbrengingen beiteltjes stukken uit het hout happen. En er zijn ook handbediende robbenlijstmachines, enz
  Ze behandelde bijvoorbeeld ook een 16 de eeuwse loggia www.artesis.be/academie/onderzoek/loggia-charles-indekeu-vincent-cattersel-isabelle-leirens.htm

  de verantwoordelijke docent voor hout is Charles Indekeu. Hij zal aanwezig zijn die dag en graag je vragen beantwoorden.
  adres Blindestraat 9, 2000 Antwerpen; gelijkvloers

  hieronder een magere brochure die even , tijdens de overgang naar univ niveau de juiste info moet geven...
  http://www.artesis.be/infobrochuresv...index.html#/1/

  Verder zijn onder meer ook nog het departement ontwerpwetenschap van Artesis( design) in het gebouw schuin tegenover en beeldhouwen van Artesis Hogeschool toegankelijk (gebouw op de voor autos's pafgesloten parking tussen nummer 9 en 35 .


  2 Atelier Houtsnijden en beeldhouwen in hout ( hout - beeld) van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen DKO ( KASKA.DKO). Dit instituut bestaat sinds 1663 en viert dus zijn 350 - jarig bestaan!
  Adres : Blindesrtaat 35, in een nieuw gebouw, 2 de verdieping . Tussen Blindestraat 9 en 35 heb je een ingang naar een parking ( die dag gesloten, op vraag van de brandweer ) en vandaar naar de rest van de Campus. In de Blindestraat zijn er dus geen andere gebouwen tussen nummer 9 en nummer 35. De cursus "houtsnijden en beeldhouwen in hout" is een zaterdagcursus ( enkel op zaterdagen) voor iedereenvanaf ongeveer 18 jaar. Hier worden enkel gesneden en geboetseerd. Het bestuderen van historische voorbeelden (al snijdend) staat hier centraal. daardoor wordt de noodzakelijke beeldtaal en cultuur verworven. Sterk in nuances , dus. Er worden hier dus nooit restauraties van wat dan ook gedaan. Het is de bedoeling dat de studenten een zo hoog mogelijk niveau houtsnijden bereiken zodat ze later eventueel als restauratiebeeldhouwer kunnen werken.

  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   IMG_9137bvk.jpg
Bekeken:  1547
Grootte:  37,9 KB
ID:    4178

  website houtsnijden

  De leraar zal te vinden zijn in het "marmer en steen - beeld " atelier in hetzelfde gebouw. De studenten houtsnijden kunnen tonen zijn waar je dat kunt vinden.

  Erg verwarrend : het lokaal houtsnijden wordt tijdens de week (avonden) gedeeld met een andere , onafhankelijke, richting: Hout - Meubel, ( zie punt 3)

  3 het atelier Hout - Meubel van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen DKO ( KASKA.DKO) in hetzelfde atelier als houtsnijden. Deze cursus is een avondcursus ( maandagavond en dinsdagavond) voor iedereen boven de 18 jaar. Hier wordt nooit aan houtsnijden gedaan wel worden er houtverbindingen gemaakt, en wat toepassingen daarvan. Nadruk ligt eerder op werken met fineer en conservatie- restauratie . Reinigen, plakken en conserveren is daar vaak de eerste keuze. Op deze manier behandelen ze ook antiek beeldhouwwerk. Er is dus een duidelijke een verschil met de richting houtsnijden Leerlingen van KASKA.DKO kiezen voor één van beide richtingen.

  de lerares van Hout - Meubel, Nathalie, zal aanwezig zijn.

  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   image003.jpg
Bekeken:  346
Grootte:  33,4 KB
ID:    4185

  website hout-meubel


  groeten,
  Ornament

 2. #2
  Dit is interessant! Ik hoop dat ik de tijd vind eens te komen kijken!

  Groeten,
  Steven
  Als de kat van huis is...
  ...wordt de melk zuur
  www.houtentiek.be

 3. #3
  Kun je voor de mensen die niet kunnen komen een fimpje maken voor op youtube?

  Beeldhouwen en houtsnijden vind ik erg mooi, kijk er graag naar, maar kan dit zelf niet, ooit eens kort mee bezig geweest, maar krijg het niet in de vingers.

 4. #4
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Zweihaak Bekijk Berichten
  Beeldhouwen en houtsnijden vind ik erg mooi, kijk er graag naar, maar kan dit zelf niet, ooit eens kort mee bezig geweest, maar krijg het niet in de vingers.
  hallo Zweihaak,

  Dat is heel herkenbaar, ik ben dat vaak tegengekomen.
  Beeldhouwen en houtsnijden zijn, zoals zoveel vaardigheden en kennis, alleen maar te verwerven door er een lange tijd mee bezig te zijn,een lange tijd te oefenen. En dan nog met een goede aanpak, waarvan techniek slechts een onderdeel is.

  Deze opendeurdag geeft de kans om van de aanwezige studenten en docenten te leren hoe het leerproces bij hun verloopt, welke aanpak er gevolgd ( kan) worden en hoe ze vorderen met hun ambacht. Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere disciplines die je op zo'n grote opendeurdag kunt bekijken.

  Mensen die echt in restauratie of kunstopleidingen zijn geïnteresseerd krijgen de raad om er om 10 h te zijn en de rest van die dag ervoor vrij te houden. Ook een hogere opleiding monumentenzorg , is op deze campus aanwezig, Architectuur ook....enz;;;enz ... werkelijk te groot.

  groeten,
  Ornament

 5. #5
  Hallo allen,

  zaterdag 23 maart opendeurdag.
  In Artesis Hogeschool Antwerpen in hun opleidingen " hout, conservatie - restauratie" hebben ze een barokke communiebank binnengekregen, met prachtig ornament erop. Door de constructie , en de keuze van de draadrichting van de ornamenten, heeft het te lijden gehad van het verschil tussen lengte en radiale krimp. Een interessante problematiek waarbij waarschijnlijk een vrij harde restauratie zal nodig zijn, en een samenwerking met een onafhankelijke houtsnijder.

  groeten
  Ornament
  http://www.houtsnijden.eu

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top