Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 4 van de 4
 1. #1

  Question rechthoek recht uitzagen

  Hallo allemaal,

  ik ben bezig met het maken van een motorkist voor mijn zeilboot. Nu wil ik in een van de planken hiervan een rechthoek uitzagen.
  Hoe krijg ik de randen van deze rechthoek goed recht? Ik heb o.a. een hand, cirkel en decoupeerzaag.
  (voor de duidelijkheid: Het stuk aan de buitenkant moet recht zijn, het stuk dat eruit gezaagd wordt is niet belangrijk)

 2. #2
  Afhankelijk van welke cirkelzaag hebt, zou ik proberen om de zaag te laten invallen. Dan krijg je denk ik de rechtste zaagsnede. Of misschien mat de decoupeerzaag langs een geleider, maar mijn ervaring is dat het dan toch niet altijd even recht is.
  Groeten,

  Marc

 3. #3
  Met je handcircelzaag langs een lat of zaagliniaal zagen, en de laatste stukken bij de hoeken doen met een decoupeerzaag, of handzaag, schrobzaag, sleutelgatzaag. (Geen idee hoe groot het uit te zagen stuk is)
  En eventueel de in hoeken glad steken met een scherpe steekbeitel.

  Als je geen invalzaag hebt, kun je als je voorzichtig bent met een gewone handcircelzaag ook invallen beginnen, je moet dan de machine aan de voorkant op het onder frame zetten, en de achterkant iets oplichten, wees wel voorzichtig en druk hem er niet te snel in!
  Want anders springt hij je met een rot klap naar achteren.
  Dit vereist wel enige ervaring en gevoel met de machine, als je dit nog nooit gedaan hebt, kun je dat misschien beter niet doen.

  Misschien dat iemand anders een betere tip heeft om dat invallend te doen.

  Wat voor machine heb je precies?
  Laatst gewijzigd door Zweihaak; 09-02-13 om 18:32.

 4. #4
  De diepte verstelling vd zool losdraaien, de zool op het werkstuk plaatsen en dan de zaag laten zakken/invallen. Bij een cirkelzaag met vast spouwmes het spouwmes verwijderen, maar dat merk je vanzelf wel. Maar zoals Zweihaak het invallen beschrijft kan het ook, het is maar wat je zelf het fijnst vind.

  Als je het nog niet eerder gedaan hebt zou ik zeker eerst wat oefenen.

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top