Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 4 van de 4
 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2013
  Locatie
  Treschenu - Creyers, France
  Berichten
  169

  Minimax CU 410 Classic. Iemand ervaring?

  Hallo,

  Na een hoop omzwervingen uitgekomen bij de Minimax CU 410 Classic. Deze is met veel meer extra's (*) net zo duur als een Hammer C3 31 Comfort, die dan als enige extra de nieuwe spiraal messen heeft.
  Daarbij komt dat de Mininmax standaard langere schaaftafellengte heeft; 1800 mm voor de MM en 1400 mm voor de H. Ook de vandiktetafellengte scheelt , 605 mm voor de MM en 540 mm voor de H

  Ik ben erg geinteresseerd naar meningen om en ervaringen met deze machine. Ik heb natuurlijk het forum doorgelezen en kan zien dat de kleinere ( als ik even zo oneerbiedig mag zijn ) er over het algemeen nog wel eens een negatief kommentaartje krijgen.

  Bij voorbaat dank.

  (*)
  2 EXTRA HANDWHEELS FOR GROUP MOVEMENT
  ELECTRIC PREARRANGEMENT AND EXCLUDIBLE SUPPORT FOR FEEDING DEVICE
  Mortising unit
  PLANER SHAFT WITH "TERSA" QUICK CLAMPING KNIVES
  VERSION WITH MAX. SQUARING STROKE MM. 2310
  Wheelset
  AUTOMATIC FEEDING DEVICE WITH SUPPORT mod. STEFF 2033
  Scoring unit
  ANGULAR CUTTING DEVICE with 2 reversible stops
  ----------
  Groeten,
  Mac

  www.lerabot.fr

 2. #2
  Athanor
  Guest
  Ik heb geen concrete ervaring met de machine, maar heb in een ander topic een vergelijkende test uit Fine Woodworking geplaatst met o.a. de minimax.

  http://www.woodworking.nl/showthread...Robland+hammer
  http://www.woodworking.nl/upload/att...iemachines.pdf

  Veel succes! Fons

 3. #3
  Vergeleken met een Hammer krijg je meer waar voor je geld Ga je de machine vergelijken met een qua specificaties gelijkaardige machine zoals de Felder dan moet de SCM wat terrein prijsgeven. Op het werk hebben we een SCM Minimax 410 staan en thuis heb ik een Felder 410 staan, ik kan dus alle dagen vergelijken.

  Onze Minimax 410 bestaat uit twee delen, een vlak- en vandikte met boorunit, en een aparte (paneel)zaag met een rolwagen van 2000mm.
  Het is een degelijke machine, zeker de schaaf en zaagunit, de langgatboorinrichting daarentegen is een kneusje, dat lijkt nergens op. Onze machine is nu 8 jaar in bedrijf en de pijnpunten zijn ondertussen wel duidelijk geworden. De vlaktafels klappen samen open om te kunnen vandikte schaven, maar tijdens het vlakschaven ontgrendelen de vlaktafels soms spontaan en komen dan een stukje omhoog, je schaaft dan ineens tapse stukken Gevaar is er niet bij, maar leuk is anders.
  De haakse geleider is top, eens haaks gesteld heb je daar geen omkijken meer naar. Vandikte schaven geeft geen problemen, dat werkt gewoon. De boorunit is een stukje speelgoed op deze machine, beperkt in capaciteit en lastig te stellen, omdat alle bewegingen op instelbare zwaluwstaarten lopen is de werking bepaald stroef te noemen. Bijna constant smeren is geboden om het boeltje toch iets of wat vlot te laten bewegen. Dit is op de Felder stukken beter geregeld, er is gewoon geen vergelijk mogelijk.

  De zaagunit is redelijk basic maar is heel degelijk van constructie, schuin stellen, op en neer, alles is vlot in te stellen. Langsgeleider voldoet goed, is voorzien van een fijnregeling die doet wat ze moet doen. De loopwagen loopt bijna zonder weerstand, er is een vaste haakse vergrendeling van de zijgeleider, maar daar zit toch wat speling op, regelmatig controleren is de boodschap. De maatvoering op de zijgeleider is op onze machine niet nastelbaar en dat is klote. Je moet hier bij het instellen van een afmeting altijd rekening mee houden (de juiste maat + 2mm) Wat in de praktijk betekend dat elke ingestelde maat na de eerste zaagsnede nog eens nagemeten moet worden.

  Beide units hebben meer dan voldoende power om elke klus aan te kunnen

  Conclusie, rekening houdend met de minpuntjes is er met de machine goed te werken, het eindresultaat is zonder meer goed, het kost enkel wat meer (instel)tijd dan op een Felder, maar de prijs is dan ook een stuk vriendelijker.
  Wat ook opvalt aan de Minimax, de machine is wat onevenwichtig van opbouw. Sommige onderdelen zijn ruim overbemeten, andere bijna ondermaats. De fabrikant SCM, heeft sommige onderdelen klakkeloos overgenomen uit hun professionele reeks, wat niet in het magazijn te vinden was lijkt snel ontworpen en (aan)gebouwd te zijn, zoals de langgatboorunit. Zijn op de nieuwste modellen deze pijnpunten aangepakt? ik weet het niet. Maar zelfs zonder deze aanpassingen is de machine sowieso potenter dan een Hammer, maar moet heel wat toegeven op een Felder.


  Mvg,

  André

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2013
  Locatie
  Treschenu - Creyers, France
  Berichten
  169
  @ Fons,
  Dank voor je input. Ik had het artikel al gelezen, alsook de thread die je meestuurde. Interssant leesvooer,.

  @ Andre
  Ook hartelijk voor de tijd om dit antwoord neer te schrijven. Zeer nuttig.
  Tja, een Felder 740 thuis hebben staan, daar kan natuurlijk niets tegenop :-)
  Toch heb ik heel veel aan je toelichting.... Een Felder staat qua prijs heel erg ver weg, maar als jij stelt dat een Minimax potenter is dan een Hammer maar moet toegeven aan een Felder dat zit ik toch behoorlijk goed. Ik had de boorinrichting als extra, maar die schrap in maar..

  ALs het meezit (als ik me vrij kan maken uit verbouwings werk ) kan ik zowel de Felder ( die ik echt niet kan betalen ) en de scm samen zien op een houtbeurs in Lyon in week 8
  ----------
  Groeten,
  Mac

  www.lerabot.fr

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top