Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 14

Onderwerp: Advies over frame

 1. #1

  Advies over frame

  Beste,

  Ik had graag jullie advies gehad over hoe ik deze constructie best in elkaar zet.

  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   Klemming.jpg
Bekeken:  381
Grootte:  28,5 KB
ID:    3717

  Het hout is 27mm vuren en aan de bovenkant wordt achteraf een 12mm multiplex verzonken. De bedoeling is dat het vuren achteraf bekleed wordt met nep leder. Ik ben op zoek naar de juiste balans tussen stevigheid en eenvoud en met een minimum aan gereedschap.
  Verder wil ik de buitenste hoeken afronden, maar ik vraag mij af of ik dit best vóór of na de montage doe.

  Alle opmerkingen of bedenkingen zijn meer dan welkom.
  Alvast bedankt,

  Reinoud

 2. #2
  afmetingen van het geheel?
  functie van het object?
  losstaand?
  hangend aan de muur?
  hoort het in een groter geheel thuis?
  hoe wordt de multiplex verzonken?
  wil je schroeven gebruiken of enkel lijm?

  enfin, nog een paar openstaande vraagjes dus

 3. #3
  Het frame moet zo'n 40cm x 60cm worden, eventueel meer dan 60cm maar dan waarschijnlijk met een extra steun. Het is bedoeld om effectpedalen voor electrische gitaren op te bevestigen en komt dus gewoon op de grond te staan, op anti-slip dopjes.
  Om de multiplex te verzinken wil ik een uitsparing van 14mm frezen in de bovenkant met behulp van een freesmal. Ik heb dit al eens geprobeerd op een test frame en dit is aardig gelukt. Aan het laagste stuk is de uitsparing uiteraard groter.
  Ik denk dat ik sowieso schroeven zal moeten gebruiken, ik vrees dat ik anders vrij veel geld zal moeten uitgeven aan lijmklemmen. Ik heb wel wat klemmen liggen, maar die zijn niet groot genoeg om de hele lengte te klemmen.
  Ik overweeg pocket hole schroeven, maar ik heb hier geen ervaring mee. Verstek lijkt mij ook een optie, maar ik heb hier mijn twijfels over de stevigheid.
  Kan ik eventueel alles kops verlijmen en dan klemmen met een klemband? Waar moet ik op letten ivm het werken van het hout?

 4. #4
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.469
  Enkel kops verlijmen zal niet gaan werken, dat houdt niet, je zal sowieso ook moeten schroeven.
  Aan de lage kant heeft het al redelijk wat extra stevigheid door het balkje binnenin. Aan de hoge kant zou je kunnen overwegen om dit ook te doen, een randje uit te vrezen uit de kopse plank en daar de zijkanten in te laten vallen of het gebruik van metalen hoeken aan de binnenkant.

  Als je het geheel gaat schroeven heb je eigenlijk geen lijmklemmen nodig, omdat de schroef het geheel tegen elkaar trekt. Mocht je ooit zoiets gaan verlijmen en je hebt geen lijmklemmen die lang genoeg zijn, dan kan je er ook een touw omheen doen en deze opspannen met een latje.
  Met vriendelijke groet,
  Joris

 5. #5
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Ik weet niet wat je aan gereedschappen en vaardigheden in huis hebt maar je kan de constructie wel versimpelen. Omdat het een niet al te grote constructie is kan je iets dunnere balkjes gebruiken, bijvoorbeeld rond de 20 mm. Met potgaten werken kan heel goed want het geheel wordt met kunstleer bekleed. Wolfcraft heeft een goedkoop setje en je kan er normale bolkop houtschroeven in gebruiken. Je hoeft geen groef voor het multiplex te frezen. Je kan aan de binnenkant een strook multiplex schroeven/lijmen langs de binnenkant waar het blad op rust. In het midden kan je een balkje aanbrengen als extra ondersteuning voor het blad. Als alles in elkaar geschroefd en gelijmd is krijg je een stevige doosconstructie.
  Het afronden doe je het best als alles in elkaar zit. Wel oppassen als je haaks op de vezelrichting van het hout gaat werken in verband met het uitbreken. En een handgreep of iets dergelijks lijkt me ook handig om het geheel te manipuleren.

 6. #6
  Als ik het goed begrijp bedoel je zoiets:

  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   Klemming2.jpg
Bekeken:  339
Grootte:  23,4 KB
ID:    3724

  Als ik op deze manier werk, zou ik dit dan kunnen klemmen met een riem zoals bij lijstwerk en zonder schroeven? Als ik schroef blijf ik natuurlijk met de kop zitten die moet geplamuurd worden, en dan is het maar de vraag of achteraf de contactlijm voor het nep leder hier goed op hecht.
  Wat voor plamuur zou ik hier best voor kunnen gebruiken? Ik heb in het verleden al vaak mdf-vuller gebruikt van Polyfilla, maar ik neem aan dat dit minder geschikt is voor vuren?

 7. #7
  @WR1944:

  De oplossing die je voorstelt voor de multiplex heb ik ook overwogen, maar het gaat mooier ogen als het iets dieper dan de rand verzonken zit. De multiplex wordt sowieso nog extra bevestigd met hoek-ijzertjes. Het frame zou bovendien rondom rond bekleed worden, de plaat zwart gelakt. In de groef zou dan de naad van de bekleding komen, mooi weggewerkt onder de multiplex. De freesmal hiervoor heb ik al gemaakt en is bijzonder handig gebleken. Er komen bovenop de plaat twee metalen handvatten. In de plaat moet ook nog een groef komen om kabels door te stoppen en onderaan de plaat komt nog wat electronica.

  Qua gereedschap is het simpel: handzaag, verstekbak, hamer, schroefboormachine, bovenfrees en enkele klemmen.

  Ik heb bij het testframe een deuvelsetje proberen gebruiken, maar dit had niet het gewenste resultaat omdat de deuvels scheef kwamen te zitten. Het bleek moeillijk om uit de hand mooi recht te boren...

 8. #8
  Dit is ongeveer het einddoel:

  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   91.jpg
Bekeken:  330
Grootte:  59,9 KB
ID:    3725

 9. #9
  Komt er geen deksel op, tijdens transport?

  Waarom maak je het geheel niet van 18 mm multiplex. De bodem zou je van 9 mm multiplex kunnen maken.

  Je zou er ook een kistje van kunnen maken, die je dan scheef doorzaagt. Dab heb je ook gelijk een deksel.

 10. #10
  Het deksel is deel twee, Zweihaak heeft me al door Ik wil eerst een stevig frame proberen maken en kijken hoe het werken met kunstleer bevalt. Als ik daar iets goed mee kan doen heb ik een goed concept voor een deksel liggen dat tegemoet komt aan de noden van de gitarist. Ik heb al een boel ideeën en tekeningen, maar eerst moet het frame goed zijn. Ik heb multiplex overwogen, maar vuren is een pak goedkoper. De bedoeling zou zijn om dit op kleine schaal aan de man te brengen om zo mijn hobby een beetje te bekostigen. De juiste balans tussen productiekost en kwaliteit vinden is dus belangrijk.
  Zou ik zelf met de bovenfrees een domino verbinding kunnen maken? Ik heb een frees van 10mm rond, goed om de gaten te maken, maar ik heb geen idee hoe ik de domino's zou kunnen maken. En hoe zou ik dit dan moeten opspannen? Met een riem?

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top