Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 19

Onderwerp: Binnendeur

 1. #1

  Binnendeur

  Na een jaartje lezen op het forum en wat klussen dankzij de handige tips die hier te vinden zij komt nu toch mijn eerste bericht. Ik zit al een week schetsen te maken voor een binnendeur en ik dacht deze te maken door 2x 18 mm mdf op elkaar te plakken. Ik zou twee platen nemen zodat ik in de onderzijde van de platen een gleuf kan frezen en hierin zou mijn glas dan klemmen. De zwarte mdf zouden we nemen na het zien van een deur in dit materiaal. Nu lees ik dat mdf niet zo goed is om een deur te maken, niet zo stevig voor de scharnieren, .... Iemand tips? Alvast bedankt

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  Ik heb een drie slaapkamerdeuren gemaakt van 2x18 MDF, en van toilet en badkamer van 2x multiplex. Het multiplex trekt iets krom helaas, maar ik heb ook niet echt goede kwaliteit gebruikt (deels underlayment). De MDF deuren blijven netjes recht en hangen prima met 4 scharnieren. Er moeten echter wel kogelgelagerde scharnieren gebruikt worden, want bij mij lopen de scharnieren niet soepel genoeg. Maar ik laat de deuren toch altijd open staan, dus dat boeit niet. Uiteraard voldoende lange schroeven gebruiken en goed voorboren.

  MDF is erg zwaar. het verplaatsen van de deuren is dus erg lastig in je eentje. Ik geloof dat mijn deuren ±50kg zijn. Ik heb ze wel hoog gemaakt 2315mm, breedte 830mm. Multiplex deuren zijn veel lichter. Ik heb er een aantal horizontale V-groeven ingefreesd voor een moderne uitstraling.

  De randen lijm ik bij voorkeur met bruislijm, het grote vlak kan wel met normale houtlijm. Misschien kan ook alles met normale lijm als je het oppervlakte eerst ontvet. De laatste cm op maat zagen pas na het lijmen, zodat de zijkant mooi vlak is. Klemmen is ook lastig, het midden krijg je nooit geklemd, tenzij je bowclamps gebruikt. Zorg voor voldoende lijmklemmen voor rondom.

  Als je de MDF deuren niet erin hebt hangen, maar schuin tegen de muur zet, gaan ze ook doorhangen. Hetzelfde als je ze te lang op schragen laat liggen bij het lijmen of schilderen. Goed ondersteunen dus. Hetzelfde geldt voor de ongezaagde platen.

  Zorg er ook voor dat beide kanten gelijk zijn (gefreesd, geschilderd), dat voorkomt ook kromtrekken.

 3. #3
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Bijtel Bekijk Berichten
  Ik heb een drie slaapkamerdeuren gemaakt van 2x18 MDF, en van toilet en badkamer van 2x multiplex. Het multiplex trekt iets krom helaas, maar ik heb ook niet echt goede kwaliteit gebruikt (deels underlayment). De MDF deuren blijven netjes recht en hangen prima met 4 scharnieren.
  Dat iets kromtrekken gebeurt zelfs bij een volspaan binnendeur, als de deur tussen twee ruimtes met structureel verschillende temperaturen/luchtvochtigheden worden geplaatst. Met 'iets' bedoel ik dan 1 a 2 mm 'openstaan' in het midden (of boven en onder afhankelijk vande draairichting). Ik denk dat dat niet te voorkomen is. Bij je badkamer- en toiletdeuren zijn de verschillen in luchtcondities waarschijnlijk groter dan bij je slaapkamerdeuren.

 4. #4
  Multiplex deuren werken sowieso meer, tenzij je alustabiel oid gebruikt.
  Wat betreft de OP, waarom niet gewoon een volspaan deur kopen, is er een specifieke look gewenst?

 5. #5
  Wij hebben hier in de streek al een paar winkels gedaan en onder de 900 vinden we geen deur. In de doe het zelf staan er dan wel deuren goedkoper, maar daar vind ik dat de kwaliteit van de afwerking te wensen overlaat. Bijtelheeft u soms foto's van de deuren die u zelf gemaakt heeft? En heef iemand soms een handige site waar ik moet op letten,.... Ik dacht eerst mijn kader te maken , delete monteren en dan de ruimte bekijken voor mijn deur. De afdeklatjes kan ik achteraf plaatsen, juist de holte voor slot,scharnieren,... Daar zit ik sloot. Aangezien ik een deur wil maken met drie glasdelen in dacht ik de deur in stroken te maken en deze eerst te lijmen en achteraf deze in elkaar lijmen, of ben ik beter dat ik de drie glasdelen uit twee platen snij en achteraf deze twee grote platen op elkaar lijm?

 6. #6
  Dus je wil een deur als deze maken?
  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   binnendeur.jpg
Bekeken:  441
Grootte:  38,5 KB
ID:    3716
  Misschien dat ik het mis heb, maar het lijkt mij dat MDF niet voldoende sterk is om de verbindingen tussen stijlen en regels te maken.

 7. #7
  Ik zou voor een dergelijk model ook niet voor MDF kiezen, lijkt me ook te zwak. MDF kruipt nogal, dus ik zou bang zijn dat de deur gaat trekken/uithangen.

 8. #8
  Idd zo een deur wil ik maken maar dan tussen de ramen nog eens een groef dat ook doorloopt in het kassement. En eerst een kader maken met balken en daar dan mdf opkleden, is dit een oplossing? Dan zit ik,wel met het probleem dat mijn mdf zwart is en de binnentijds gewoon hout.

 9. #9
  Waarom niet gewoon in massief hout maken en dan schilderen? MDF op hout lijkt me nou niet de manier....

 10. #10
  Mijn idee om twee platen mdf op elkaar te gebruiken was vooral doordat ik dan het glas tussen de twee kan klemmen bij het lijmen, ik had dan gewoon de dikte van het glas uit een kant uitgefreesd, bij massief hout zou ik niet weten hoe ik hieraan moet beginnen. Een tweede reden ol voor zwarte mdf te kiezen was de prijs, plus de zwarte mdf kon ik zo onbewerkt laten.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top