Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 26

Onderwerp: Trapadvies gevraagd

 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2009
  Locatie
  Oost-Vlaanderen, België
  Berichten
  283

  Trapadvies gevraagd

  Ik heb tot nu toe enkel ervaring met het maken van een molenaarstrap waarbij de treden tussen de trapbomen zitten in uitgefreesde uitsparingen. Nu moet ik een trap maken volgens de foto in bijlage. Heeft iemand advies over hoe te werk te gaan? Neem ik dan een bredere boom waaruit ik driehoeken wegzaag, of neem ik een smallere boom waar ik driehoeken op lijm. Mij lijkt de laatste methode het meest vanzelfsprekend.
  Alvast bedankt!
  Bram

  trap.jpg

 2. #2
  In amerika zagen ze de driehoeken uit de bomen, er is ook een hele goede video daarover "basic stairbuilding" van Taunton (het bedrijf achter de finewoodworking bladen)en er zou ook nog wel een boek van kunnen zijn.

  En in een stalen versie doen ze het vaak andersom, waar ze er een driehoek op lassen.

 3. #3
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.554
  In de USA worden voor een standaard rechte trap trapbomen gebruikt waar driehoeken uit gezaagd zijn. Meestal is de hoek van de trapboom 45 graden maar daar kan binnen grenzen van afgeweken worden. Er moet een minimum dikte aan de onderkant overblijven. Voor een standaard breedte gaan twee bomen aan de zijkanten en een derde gaat in het midden. Simpel en doeltreffend.
  http://www.homedepot.com/h_d1/N-5yc1...&storeId=10051
  Zo koop je ze bijvoorbeeld kant en klaar bij mijn bouwmarkt Home Depot (geen aandelen maar dat zou geen slecht idee zijn gezien mijn aankopen).

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2012
  Locatie
  't hoofd van Overijssel
  Berichten
  943
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Bram Bekijk Berichten
  Ik heb tot nu toe enkel ervaring met het maken van een molenaarstrap waarbij de treden tussen de trapbomen zitten in uitgefreesde uitsparingen. Nu moet ik een trap maken volgens de foto in bijlage. Heeft iemand advies over hoe te werk te gaan? Neem ik dan een bredere boom waaruit ik driehoeken wegzaag, of neem ik een smallere boom waar ik driehoeken op lijm. Mij lijkt de laatste methode het meest vanzelfsprekend.
  Alvast bedankt!
  Bram
  Loop je beneden tegen de muur aan. Heb je een bovenaanzicht zodat we het duidelijker wordt.

  Heb ooit eens zo'n trap met driehoeken gemaakt. De bomen was één gebint in tweeën gezaagd. Ruwe zijden naar buiten en de driehoeken met de gladde kant gelijk geschroefd. Het moeilijkste was dat de trap scheluw was en dus twee type driehoeken had. Volgens mij hadden we iets van 20 treden toen.
  Ben al eens op zoek geweest naar analoge dia's maar jammer genoeg niets meer kunnen vinden.

  Ik zou hier een dikker balk nemen gevoelsmatig en dan driehoeken in 40 mm er op zetten of infrezen. Je blijft het toch wel zien dus dan kan je beter accentueren. Het is wat je zelf wilt en mooi vind. Die balans tussen wat je zelf mooi vind en wat de wereld er van vindt blijft onwijs moeilijk.
  Jeroentje

 5. #5
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  Dat is een trap met keepbomen. Als je de driehoeken erop lijmt, zou ik ook een extra verbinding maken met deuvels oid. Er komt best veel kracht op. Bij mijn trap heb ik een klein stukje keepboom om de onderste, ronde treden te ondersteunen in het midden. Daar gingen een paar lijmverbindingen los bij de test. Ik had de "driehoeken" zelfs een stukje in de boom ingekapt.

  In je tekening mag je de details van de aansluitingen aan de boven- en onderkant nog wel even herzien

 6. #6
  Ik weet niet wie het ontwerp voor de trap heeft gemaakt, maar hij is erg steil en ook de hoogte boven de looplijn t.p.v. de vloerrand is erg beperkt (<2100mm?). Ik weet niet of er aan de maten nog wat te doen is en of de vloerrand eventueel af te schuinen is, maar het is allemaal erg krap. Ik zou iig heel goed inmeten voor te aanvang.

  Verder sluit ik me aan bij bovenstaande vwb de keepbomen, die worden normaal gesproek volgens Amerikaans model uit 1 stuk gemaakt, 3 bomen is de standaard, maar dan is de trede vaak van multiplex. Dit zijn volgens mij ook vaak trappen die nog nader afgewerkt worden, gaat dat hier ook gebeuren?

 7. #7
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  Ik zie nu ook nog dat je aan de onderkant de trap niet op kan

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2009
  Locatie
  Oost-Vlaanderen, België
  Berichten
  283
  De vorige trap die er stond was nóg steiler, met kortere treden en stootboorden. De onderste twee treden maken een draai van 90°, maar dat zie je niet op deze afbeelding. De trap en looplijn zijn uitgetekend door een architect. Na het bekijken van wat filmpjes denk ik dat ik toch voor wegzagen ga kiezen. Op YouTube doet men dit met een handcirkelzaag, maar ik zou toch opteren voor een invalzaag met geleidelat of voor een afkortzaag, zou dit laatste mogelijk zijn?
  Gaat een middenboom nodig zijn voor een trap van 71cm breed uit rubberwood v 32 of 40mm dik?

 9. #9
  Middenboom heb je dan niet nodig, treden zijn dik zat met zo'n overspanning.
  Is er niets aan de grootte van het gat te wijzigen, of is de trap te verlengen, want die concollega van me heeft er wel een erg steil trapje van gemaakt en ik vind het ook geen fraaie trap. Waarom is er gekozen voor deze opliggende uitvoering? Ik zou dat alleen doen als je voor een middenboom kiest, dan kan het fraai ogen. Misschien een plattegrondje plaatsen zodat het verloop duidelijk wordt?
  Daarbij klopt de bovenaansluiting idd niet, moet hier geen weltrede oid komen? En nogmaals is de vrije hoogte boven de looplijn gecontroleerd? Architecten zijn soms net mensen en maken ook weleens fouten..

 10. #10
  Zoals hier al vernoemd kan je de uitgekeepte wang(en) op twee manieren vervaardigen. Een brede trapboom waar hoeken uitgezaagd worden, of een smal exemplaar waar hoeken opgelijmd worden. Deze laatste is makkelijker te maken en er is ook minder materiaal nodig. Komen er stootborden in de trap te zitten? Zo ja, dan is de methode met oplijmde hoeken sowieso de eerste keuze. De stootborden komen namelijk in verstek samen met de trapwang(en), of je kan de stootborden tot de buitenkant wang laten lopen en dan in verstek zagen, op de trapwang komt dan wel telkens een driehoekige kardoes te zitten.

  Maar alvorens hier aan te beginnen moet er een deftige tekening komen, hetgeen er nu op papier staat is een mooi plaatje, maar dat gaat helaas een heel wat minder mooie trap opleveren. Er schort heel wat aan het ontwerp, de trapbomen moeten bovenaan in het trapgat komen te zitten om het welstuk te kunnen dragen. Onderaan is het ook niet koosjer, trapbomen moeten het gewicht van de trap op de vloer kunnen overdragen, die kunnen dus niet boven de grond blijven zweven.
  Die onderste twee treden moeten mee geïntegreerd worden in de totale constructie om een stijf geheel te verkrijgen. Het is hier ook al vernoemd maar de afmetingen van het trapgat zijn ook heel krap. Dat word zorgvuldig ontwerpen om hier niet mee klem te komen zitten. Er is op het ontwerp ook maar schetsmatig een trapleuning getekend, ook die moet in het ontwerp opgenomen worden, zeker de trappaal moet deel uitmaken van de totale constructie.

  Nu is het algemeen geweten dat een ontwerp van een architect ook niet meer is dan dat, een ontwerp. Het is dus GEEN werk- of constructietekening, daar moet de uitvoerder voor zorgen. De architect legt enkel de vorm en de belangrijkste afmetingen vast, de rest is in dit geval voor de trapmaker, die moet zorgen dat de sumiere ontwerptekening uiteindelijk uitmond in een mooie en technisch verantwoorde trap.

  Ik zou dus eerst en vooral een paar goede werktekeningen vervaardigen. Begin van nul, dus alle afmetingen ter plaatse opmeten en vanuit deze reële afmetingen alle relevante gegevens berekenen die nodig zijn om een "echte" trap op papier te zetten.


  Mvg,

  André

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top