Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 26

Onderwerp: Pinewood car races

 1. #1

  Pinewood car races

  Mijn zoon van 7 zit dit jaar voor het eerst bij de sub scouts, de padvinders. En afgelopen weekend was het Pinewood Derby Car races. Alle jongens kregen een paar weken geleden een doosje met daarin een stuk hout 4 plastic wieltjes en 4 spijkers. Daar mochten ze een eigen race autootje van maken, van 7 inch lang max 5 ounces gewicht. Vorige week zaterdag was er op school een workshop waar je met wat assistentie je wagentje kon maken, voor degene die thuis niet die mogelijkheid hebben. Ik had ook wat gereedschap meegenomen en we zijn een aantal keren met een groepje naar mijn huiskamerwerkplaats gegaan voor de lintzaag en daarna buiten waar ik een kleine bandschuurmachine heb.
  De autootjes rijden per 3 stuks van een multiplex helling af en de tijd wordt elektronisch gemeten, incl. een groot scherm waarop alle vorderingen staan.
  Er is allerlei info te vinden op internet en er zijn bedrijven die allerlei extra'x verkopen, zoals getunede wielen en asjes, wolfram gewichtjes etc.
  Mijn zoon tekende een eigen model, ik zagen, hij schuren en verven en ik de asjes poetsen en samen frunniken om het ding recht uit te laten rijden.
  Ik had er zo veel schik in en ook al een hele tijd de prachtige autootjes van Sam Ponette in mijn achterhoofd, dus nog maar een kitje gehaald en met een scheef ook naar een Bugatti T35 ook een wagentje gemaakt. Met verlengde wielbasis, want ik wilde niet met de jongens strijden, maar wel in de zg outlaw klasse.
  Ondanks al het werk bleven de podiumplaatsen ver uit zicht, maar wel veel plezier. Mijn zoon kreeg nog wel de prijs voor de meest unieke auto, dus helemaal blij! De racer van mijn zoon is het autootje op de 4e foto, de middelst. De vleugel op de voorkant was een zaterdagochtend modificatie om een betere start te kunnen maken, in theorie werkte het prima!

  jaap

  pinewood derby car race 6.jpg
  pinewood derby car race 4.jpg
  pinewood derby car race 5.jpg
  pinewood derby car race 3.jpg
  pinewood derby car race 1.jpg
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen
  Laatst gewijzigd door jaap; 27-01-13 om 16:14.

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.469
  Wat leuk. Heb je ook een foto van het winnende ontwerp?
  Met vriendelijke groet,
  Joris

 3. #3
  erg leuke auto Jaap!

  voor een volgende race kan je misschien wat experimenteren met het totaalgewicht van je racers. Je zou de ideale balans moeten vinden tussen gewicht en (weerstand van de wielen). Hoe zwaarder de racer is, hoe sneller hij in theorie kan accelereren, maar dan moet de weerstand van de bewegende delen ook optimaal zijn. En die spijkertjes zullen bij een te hoog gewicht teveel weerstand genereren lijkt mij.

  Misschien loont het om een racetrack te maken om thuis te testen? ik denk zelfs dat je met een beetje extra gewicht (bvb lood aan de onderkant voor een laag zwaartepunt?) al snel erg ver kunt komen. En misschien kan je de wielen smeren op de een of andere manier?


  edit: net wat filmpjes gekeken op youtube... daar zit verdomd veel techniek en competitie achter mensen passen zelfs de wielen aan enzo...
  Laatst gewijzigd door SamPonette; 27-01-13 om 17:02.

 4. #4
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door SamPonette Bekijk Berichten
  erg leuke auto Jaap!

  edit: net wat filmpjes gekeken op youtube... daar zit verdomd veel techniek en competitie achter , mensen passen zelfs de wielen aan enzo...
  hallo Sam,

  kun je de link(en) posten?

  groeten,
  Ornament

 5. #5

 6. #6
  ik denk zelfs dat je met een beetje extra gewicht (bvb lood aan de onderkant voor een laag zwaartepunt?) al snel erg ver kunt komen
  Haha, Sam wil de boel al meteen bedonderen;-)

  Jammer dat ik de links momenteel niet kan bekijken, er scheelt iets met m'n adobe, die crasht steeds...

  Heel leuke autootjes, en nog leuker initiatief!

  Groeten,
  Steven
  Als de kat van huis is...
  ...wordt de melk zuur
  www.houtentiek.be

 7. #7
  Wat een bijzonder leuk idee dit. Moet ik ook eens bij de scholen hier in het dorp gaan invoeren.

 8. #8

 9. #9
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Steven Gauwberg Bekijk Berichten
  Haha, Sam wil de boel al meteen bedonderen;-)

  Jammer dat ik de links momenteel niet kan bekijken, er scheelt iets met m'n adobe, die crasht steeds...
  zorg jij maar eerst even voor je adobe (wsl updaten), dan kan je op die video's zien wat ze zoal aanpassen aan die standaard kits

 10. #10
  2 jaar geleden heb ik een buurman geholpen met het maken van zijn pinewood car, dus ik wist wat van de geheimen, we werden toen 2e. De autootjes zitten precies op hun gewicht, asjes gepolijst en de wielen op mijn boormachine/draaibank mooi strak gemaakt. Die van mijn autootje zelfs schuin gedraaid zodat deze alleen op de buitenste ring draagt, vanwege de weerstand. Je kunt ook nog 1 van de voorwielen iets hoger zetten zodat het wagentje op 3 wielen rijdt, voor nog minder weerstand. Het gewicht moet zoveel mogelijk achterin; de potentiele energie om het in beweging te zetten is de hoogte x de massa, gewicht achterin = hoger bij de start. En thuis natuurlijk een lange plank schuin gezet om te zorgen dat het wagentje goed spoort, dwz rechtuit rijdt. Maar ik denk dat mijn zoon zijn karretje heeft laten vallen of er is iets anders gebeurt, er miste een stukje van de achterkant en hij was echt langzamer op de baan dan die van mij, terwijl dat thuis andersom was. De andere reden dat we misschien iets langzamer waren dan de top3 is, dat ons smeermiddel op was. Je mag grafietpoeder gebruiken als smeermiddel en ik had van iemand een half tubetje gekregen en dat aan een aantal mensen weer uitgeleed. Toen we zelf moesten smeren was het leeg. Maar dat is racen, en dat is wel weer een leuk gevoel. Voordat ik met hout begon was mijn grote passie het racen met motorfietsen.
  Er komt nog iets soortgelijks aan, maar dan met kleine zeilbootjes. Thuis in Friesland zeilden de kinderen wedstrijden met klompjes. Klompenmaker Scherjon maakt daarvoor speciaal een symmetrische klomp en die wordt als setje verkocht met een kiel, mast, giek, zeiltjes etc. Zelf afmaken, opbouwen etc, het lijkt natuurlijk veel op de autootjes. De jeugd is bezig, de vaders zijn fanatiek en ze leren er van alles van. Ik wilde eerst een soort VW busje maken, maar mijn zoon van 7 kwam na het bestuderen van het engelse boekje bij me om uit te leggen dat er dan veel wind op de voorkant komt en je dan langzamer gaat. Geweldig, zo'n klein Eensteentje!!
  Maar het maken van dit soort kleine dingen is wel erg leuk werk, het kost aan materiaal eigenlijk niets en je kunt eindeloos creatief zijn, zoals Sam ook al eens liet zien. Er is voor de houtbewerker met beperkte ruimte en/of middelen ook heel veel leuks te maken met dankbare afname en veel voldoening als resultaat. Wat wil je nog meer!

  jaap
  Laatst gewijzigd door jaap; 28-01-13 om 04:40.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top