Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8
 1. #1

  Waankant schoonmaken

  Ik ben druk bezig om de planken voor de tafel te zagen en ruwweg op maat te krijgen. Twee lange kanten wil ik graag de waankant houden. Ik heb nu al grotendeels de schors er af door met een oude beitel te hakken en te wrikken. Ik dacht verder te kunnen gaan met een haalmes, maar daar is het allemaal veel te onregelmatig voor. En die onregelmatigheid wil ik wel behouden.

  Kortom, hoe krijg ik de binnenbast weg? Er zit nu nog een soort grijzige laag op, en ik wil graag doorgaan tot het wittige spint.

  Dit is allemaal weer lekker nieuw voor mij. Reusachtige planken, waankant, rotte plekken, etc etc. Een groot avontuur.

 2. #2
  Al weer 2 jaar geleden maakte ik onze tafel met een blad van bubinga. De kanten waren "rottig", wat aangevroten, maar ik had ook in het hoofd om er niet een snaarrechte kant aan te maken, maar het moest wat natuurlijk lijken. Daar heb ik wel een tijdje om heen gelopen, maar uiteindelijke de decoupeerzaag gepakt en uit de hand een natuurlijke lijn gezaagd. Zie hier nog even hoe. Ik zal kijken of ik nog foto's heb van voor en na het zagen.

  jaap

 3. #3
  Dat vind ik nog steeds een prachtige tafel Jaap.

  Eigenlijk wil ik de wat onregelmatig in drie dimensies golvende zijkanten behouden. Dat lukt natuurlijk niet met een decoupeerzaag.

  Nou ik denk er nog even over. Maar hebben anderen nog tips? Roterende staalborstel of zo?

 4. #4
  Een bijl of een dissel, maar dan ga ik er vanuit dat je het wel enigszins vlak wilt krijgen.

  Toevallig ga ik er over een week of drie een klein beslagbijltje smeden in Alkmaar. Tenminste, ik hoop dat het lukt zoals ik wil. Dan zou jouw tafelrand een mooie testcase zijn

 5. #5
  Een fors haalmes is nochtans HET stuk gereedschap voor de klus, het geeft een afwerking waar je niks meer aan moet doen.
  Sommige delen van de wan- of waan- kant, zal je inderdaad wat afvlakken hiermee, maar dat levert wel een gladdere en gebruiksvriendelijkere rand op. Het mag niet de bedoeling zijn dat een scherpe rand vol uitstekels steeds in de aanslag ligt om elke nietsvermoedende passant bij de kladden te grijpen

  Bijgaand wat plaatjes van met het haalmes bijgesneden wankanten.


  Mvg,


  André

  CIMG2046.jpg

  CIMG2259.jpg

 6. #6
  Hmm. Misschien niet eens zo'n gek idee. Kan ik gelijk de kant wat rechter trekken, want hij is nu wel heel erg dynamisch. Ik ga eerst eens oefenen op een reststukje.

 7. #7
  Ik heb zelf hetzelfde al eens gedaan -maar dan wel voor dunnere planken- met een spookschaaf. Dat ging toen heel makkelijk en je hebt veel controle over wat je er afhaalt.

  Martin

 8. #8
  Met een geslepen verfkrabber.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top