Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 21
 1. #1

  Meubelbouw: theorieboek

  Hallo,
  ik ben op zoek naar een boek (waar jullie goede ervaringen mee hebben) dat voor jullie de beste tips geeft of heeft gegeven bij de meubelbouw. Onder tips versta ik dan algemene richtlijnen inzake constructieleer. Verhoudingen, te gebruiken technieken waar, minimum diktes je moet hanteren en waar, do's en don'ts.
  De reden dat ik dit zoek is omdat de avondschool te veel focust op hoe je technieken uitvoert maar geen theorie geeft hoe je een constructie moet uitwerken. Hoop dat m'n vraag duidelijk is. Bedankt alvast voor jullie inzichten!
  mvg,

  de Kastanjeboom

 2. #2
  Het boek ''constructies voor de fijne houtbewerking'' is wel een mooi begin denk ik.
  Laatst gewijzigd door Renault; 14-01-13 om 22:28.

 3. #3
  Bedankt voor je tip!

 4. #4
  ik vind vrijwel alle nederlandse boeken hierover vervelend geschreven. Als je engels kan lezen dan raad ik je echt aan daar eens te gaan rondneuzen. Voor mij ging er een wereld open toen ik in de bieb van mijn opleiding ontdekte dat die engelsen hele leuke boeken schrijven!

 5. #5
  Ik vind 'houtbewerking in de praktijk' van Ernest Scott en Willem Aalders wel heel goed.
  Er staan heel veel technieken in, en er valt enorm veel uit te leren.
  Van de Nederlandstalige boeken die ik ken steekt deze er bovenuit!

  @Cracktor: heb je een paar voorbeelden van Engelse boeken?


  Groeten,
  Steven
  Als de kat van huis is...
  ...wordt de melk zuur
  www.houtentiek.be

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Een Engelstalig boek waar ik veel informatie uit haal is het volgende.
  http://www.amazon.com/Illustrated-Ca...rniture+making
  Het geeft een overzicht van veelgebruikte houtverbindingen en constructieprincipes. In het tweede deel komen meubels aan bod die over een ruime periode in Amerika gemaakt werden.

 7. #7
  ^^ met behulp van zo'n boek heb ik mijn eindexamen werkstuk gemaakt. Vooral die voorbeelden met exploded view erbij zijn heel aangenaam.

 8. #8
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door cracktor Bekijk Berichten
  ik vind vrijwel alle nederlandse boeken hierover vervelend geschreven. Als je engels kan lezen dan raad ik je echt aan daar eens te gaan rondneuzen. Voor mij ging er een wereld open toen ik in de bieb van mijn opleiding ontdekte dat die engelsen hele leuke boeken schrijven!
  Toch zijn bijna alle houtbewerkingsboeken, op uitzondering van de leer/les boeken, allemaal vertaald uit het Engels of Duits.
  Het zal dan aan de vertaling liggen.

  Er is een boek uitgever in Nederland die zich speciaal richt op leer boeken, deze leerboeken worden ook gebruikt door de SH&M:

  Uitgever Edu'Actief
  Druk 1
  ISBN/EAN 9789060536124
  Auteur SH&M
  Vakken Techniek

  Prijs: € 54,71

  ------------------------------

  SISO:Houtconstructies - Timmeren - Meubelmaken (694.1

  Codes
  ISBN:90-5877-266-7
  EAN:9789058772664

 9. #9
  En de reden dat er maar weinig houtbewerkings boeken in het Nederlands op de markt komen, is heel simpel.

  Boek uitgeverijen zijn te bang/voorzichtig dat ze met veel boeken blijven zitten om dat er zeer weinig afname voor is, daarom vind ik het goed dat bv Baptist zich hier mee bezig houd, meer vakhandels zouden dat moeten doen.
  Om kosten te besparen worden veel boeken in oplages van 5000 á 10.000 gedrukt, vaak duurt het vele jaren voordat zo'n hoeveelheid is verkocht, ze willen bijna altijd binnen een half jaar er doorheen zijn,
  en dat is dan ook weer de reden waarom veel boekhandels deze boeken niet willen verkopen.

  Dus als we meer Nederlandstalige boeken willen lezen, zullen we die simpelweg vaker of meer moeten gaan kopen.

 10. #10
  Het zou al een hoop helpen als ze die boeken dmv. "printing on demand" zouden uitbrengen. Weliswaar heb je dan nog steeds de kosten van vertaling en opmaak, maar je zit in elk geval niet met een fysieke voorraad. Dat PoD is wel een uitvinding: ik moest pas geleden een boek over een statistisch onderwerp hebben en dat werd gewoon op afroep gedrukt bij de uitgever.

  Wat de leesbaarheid van boeken betreft: ja, de vertaling is vaak een zwak punt. Ik lees bijna alles in het Engels omdat ik niet tegen dat vertaalde Engels kan. Het léést gewoon niet. Ik heb tot nu maar 1 keer gehad dat ik echt een bewondering voor een vertaler had en dat was iemand die Terry Pratchett had vertaald in goed leesbaar Nederlands en zelfs de Pratchettiaanse humor er doorheen kon laten schemeren. En als je Pratchett's schrijfstijl kent dan weet je dat dat niet makkelijk is.

  Qua houtbewerkingsboeken: The essential woodworker, door Robert Wearing. Geeft veel informatie en legt ook uit waarom bepaalde verbindingen op bepaalde plaatsen worden gebruikt.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top